Image Slider

PALEO RECEPT: TORTILJE

nedelja, 30. junij 2013
Moja paleo izkušnja: nasveti za začetnike: KLIK!

Nov recept za paleo tortilje (s tapiokino moko): KLIK!

Danes na jedilniku: mehiška hrana. Mehiške specialitete se da na enostaven način vpeljati v paleo prehrano. Izogibati se moramo sicer fižolu, sirom in tortiljam, ki vsebujejo gluten. Če ste ljubitelji fajit, burritov, enchillad in ostalih jedi s tortiljami, se na spletu najde veliko dobrih receptov za paleo tortilje. No, jaz sem uporabila kar recept za palačinke in z rezultatom sem bila zadovoljna. Sicer ne morem reči, da razlik ni opaziti, so pa paleo tortilje dobra alternativa, da si na krožnik prikličemo mehiške okuse. 


Potrebujemo:

tortilje:
3 jajca
- 50 g mandljevega mleka
- 1/2 žlice olivnega ali kokosovega olja
- ščepec soli

nadev:
- sezonska zelenjava (bučke, paprika, jajčevci)
- 200 g piščančjega mesa (piščančja stegna/prsa)

priloge:
- guacamole: avokado, limona/limeta, paradižnik
- salsa: 200 g paradižnikovih pelatov, 1/2 paprike, čili, sol

Spečemo tortilje (glej: lepe palačinke). Narežemo piščančje meso in zelenjavo na majhne koščke in popečemo v ponvi. Dodamo sol in grobo mlet česen in nadev je pripravljen. 
Salsa: pelate (ali svež paradižnik) in papriko narežemo na majhne koščke, dodamo ščepec soli in čilija v prahu(po okusu) ter sok limone (ali limete). Dodamo lahko še čebulo in peteršilj. Pripravimo še guacamole (klik!) in oboje postavimo v hladilnik.
Tortiljo napolnimo z nadevom in prelijemo z žlico salse. Zavijemo kot palačinke in postrežemo s salso in guacamole.

GUACAMOLE


Guacamole je nasiten in odličen prigrizek, ki se prileže v poletnih dneh. Super je za piknike ali pa za vsak dan.

Osnovne sestavine:
  • avokado
  • limonin ali limetin sok
  • paradižnik
  • sol
  • olivno olje


Poljubno:
  • peteršilj
  • mlada čebula
  • svež čili ali ščepec posušenega
  • mlet poper
  • mleta kumina
  • strt strok česna
  • kisla smetana

Za guacamole potrebujete ohlajene sestavine. Avokado naj bo mehek, vendar dovolj čvrst, da ga lahko narežete na koščke. Vse sestavine narežite na drobno. Jaz ga običajno naredim samo iz osnovnih sestavin, lahko pa mu dodate tudi ostale začimbe, ki poskrbijo za pikantnost. Narezane sestavine prelijte s sveže iztisnjeno polovico limone ali limete, posolite, prelijte z olivnim oljem in dobro premešajte.

PALEO RECEPT: PICA S TUNINO

sobota, 29. junij 2013
Moja paleo izkušnja: nasveti za začetnike: KLIK!

Opomba: Imamo nov, izboljšan recept za testo za pico iz tapiokine in mandljeve moke, ki je zelo podoben "navadnemu" testu (po okusu in strukturi), ob enem pa je brezglutenski. Najdete ga tu: klik!
Odkar sem paleo, sem že večkrat poskusila narediti pico. Pa se mi je testo vedno ponesrečilo, tako da sem kar obupala nad paleo verzijo in je bila pica tisti prekršek, ki sem si ga na vsake toliko privoščila. Poskusila sem tudi pico z brezglutenskim testom, pa tudi nisem bila najbolj navdušena.  
Tudi tale recept ni popoln, mi je pa bilo testo z mandlji kar všeč. Pri drugih receptih je bil problem, ker se je testo razmočilo, to pa ostane hrustljavo. Ker je v testu veliko mandljev in ker je tudi nasitno, imam pico za (vsaj) dva obroka. 
Aja, pa na pico sem dala malo sira, da je bolj spominjala na originalno verzijo:). 


Potrebujemo:
- 1 jajce
- 1/2 žličke soli
- 1 žlica olivnega olja

- paradižnikova mezga
- tunina iz konzerve
- sezonska zelenjava (1/4 bučke, 1/4 jajčevca, 1/2 paprike, 1/2 paradižnika)
- sir (poljubno)

Priprava:
Vključimo pečico na 200 stopinj. V skledi zmešamo mandljevo moko, jajce, sol in olivno olje, zmes damo v ponev (ali v pekač) in pečemo približno 8 - 10 minut.
Medtem narežemo zelenjavo na majhne kocke in jo popečemo na olivnem olju (približno 5 minut).
Ko je testo pečeno, ga premažemo s paradižnikovo mezgo, dodamo popečeno zelenjavo in tunino ter sir (poljubno). Postavimo v pečico za 5 minut in postrežemo.

PALEO RECEPT: PIŠČANEC S KARIJEM (CURRYEM)

petek, 28. junij 2013
Moja paleo izkušnja: nasveti za začetnike: KLIK!

Tale recept je namenjen tistim dnevom, ko nimamo veliko časa za kuhanje. Priprava je hitra in enostavna, jed pa ima zanimiv okus zaradi številnih začimb, ki se skrivajo v kariju (curryju).
Jaz za ta recept raje kot piščančje fileje uporabim piščančja stegna, saj je meso bolj sočno. Ta del piščanca ima tudi več maščob, tako da je bolj nasiten. Poleg tega je to meso cenejše, pa še manjša možnost je da se meso pri kuhanju izsuši.


Potrebujemo:
- 500 g piščančjih stegen
- 1 žlica karija
-sol

Priprava:
Piščančjim stegnom odstranimo kožo in kosti, meso narežemo na kocke in posolimo. Popečemo v ponvi in dodamo kari in jed je pripravljena. 

Kot prilogo priporočam stročji fižol ali brokoli ter skledo solate.

PALEO RECEPT: POLNJENI JAJČEVCI IN BUČKINI ŠPAGETI

četrtek, 27. junij 2013
Moja paleo izkušnja: nasveti za začetnike: KLIK!

Pri paleo prehranjevanju je priročno, če skuhamo večjo količino neke jedi, da jo imamo lahko za dva obroka. Sicer smo lahko kar naprej v kuhinji:)

Da pa ne jemo kar naprej eno in isto, je fino, če so vsaj priloge drugačne, da se neke jedi ne naveličamo prehitro. Zato danes objavljam dva recepta, ki imata isto osnovo: mleto meso z zelenjavo.

Tako si lahko za kosilo pripravite polnjene jajčevce, za večerjo pa bučkine špagete.


Potrebujemo:

- 1 jajčevec
- 2 bučki
- 1 papriko
- 1dl paradižnikove mezge
- 0.5 kg mletega mesa
- sol, poper
- česen (grobo mleti)
- olivno olje

Priprava omake:

Na kocke narežemo 1 bučko, papriko in sredino jajčevca, ki jo izdolbemo. Segrejemo ponev z olivnim oljem, dodamo zelenjavo in jo popražimo. Dodamo meso, začimbe po okusu in kuhamo, dokler meso ne potemni. Dodamo mezgo ter kuhamo še nekaj minut.
Omaka je pripravljena, uporabili jo bomo kot polivko za bučkine špagete in kot nadev za jajčevce.


Priprava polnjenih jajčevcev:

Vključimo pečico na 170 stopinj in na štedilnik pristavimo vodo, ki ji dodamo sol in zavremo.
Jajčevec razpolovimo, izdolbemo sredino in jo narežemo na majhne kocke. Ko voda zavre, obe polovici jajčevca potopimo v vodo za kakšno minuto, da se nekoliko zmehčata. Jajčevec posolimo in položimo na nameščen pekač.
Pripravimo omako po zgornjem receptu.

Jajčevec nadevamo in ga postavimo v pečico za 15 - 20 minut. Postrežemo z zeleno solato.


Priprava bučkinih špagetov:

Če pogrešate špagete, so bučke, narezane na tanke trakove, prava rešitev za vas. Priprava je hitra, kuhanje pa ni potrebno.

Bučko operemo in narežemo na čimtanjše trakove, nasolimo in postavimo v cedilo za uro ali dve, da se zmehčajo. Bučke ožamemo in jih prestavimo na krožnik, prelijemo z omako, postavimo v mikrovalovno pečico za kakšno minuto (če je ne uporabljate, jih segrejte v ponvi) in obrok je pripravljen.

PALEO RECEPT: SVINJSKA RIBICA V HRENOVI OMAKI

sreda, 26. junij 2013
Moja paleo izkušnja: nasveti za začetnike: KLIK!


Tole je super recept za pripravo svinjske ribice za vse paleo in ne-paleo jedce.  Recept Pork Tenderloin Diablo smo odkrili že pred leti, pripravili smo ga že za kar nekaj priložnosti in jed je bila vedno pohvaljena. Svinjska ribica je sočna, v kremasti omaki pa se prepletajo okusi hrena, gorčice in kajenskega popra.
V originalnem receptu se sicer doda še smetano, ki da receptu piko na i, ampak jaz je ne dodam (če vam mlečni izdelki ne škodijo, pa ni ovir:)).


Potrebujemo:
- svinjsko ribico
- sol in poper
- kokosovo mast
- 1 žlico hrena
- 1 žlico gorčice
- 1/4 žličke kajenskega popra
- 2 dl juhe
- 1 žlico ghee (ali masla) 
- 1 dl smetane (poljubno)

Priprava:
Vključimo pečico na 190 stopinj. Svinjsko ribico nasolimo in popopramo. 
Ponev (najbolje takšno, ki jo lahko postavite v pečico) postavimo na štedilnik, dodamo kokosovo mast in jo segrejemo. Vanjo položimo svinjsko ribico, jo popečemo 3 - 4 min na eni strani (dokler ne porjavi), jo obrnemo in ponev postavimo v pečico. Pečemo 20 - 25 minut.    

Ko je ribica pečena, jo vzamemo iz pečice in prestavimo na krožnik. Ponev ponovno postavimo na štedilnik, dodamo juho in počakamo da zavre. Dodamo hren, gorčico, kajenski poper (in smetano), dobro premešamo in kuhamo 3 - 4 minute. Odstavimo s štedilnika in vmešamo maslo.

Ribico narežamo na centimetrske rezine in serviramo z omako.

Predlogi za prilogo: kuhan stročji fižol, cvetačni pire, kuhana zelenjava, (krompir: za ne-paleo jedce).

Postopek priprave si lahko ogledate v spodnjem videu:

PALEO RECEPT: PIŠČANEC S PRŠUTOM

torek, 25. junij 2013
Moja paleo izkušnja: nasveti za začetnike: KLIK!

Piščančji fileji se pogosto znajdejo na naših krožnikih. Priprava je hitra in enostavna, pa še dobri so, ne glede na to, kako jih pripravimo. Poleg tega je to bolj pusto meso in se pogosto reklamira kot zdrava izbira. Načinov priprave je ogromno: mi smo jih ponavadi jedli ocvrte ali v smetanovi omaki ali pa popečene na žaru. Prvi dve izbiri v paleo svetu žal odpadeta, zato je potrebno najti nove načine za popestritev okusov.


Potrebujemo:
- 10 dag pršuta
- 0.5 kg piščančjih/puranjih prsi
- kokosova mast

Priprava:
Piščančji file narežemo na 4 manjše kose in jih ovijemo s pršutom. Če se pršut odvija iz mesa, ga fiksiramo z zobotrebcem. Fileje položimo na segreto kokosovo mast, pečemo 5 - 8 minut (odvisno od velikosti), obrnemo in popečemo še na drugi strani (5 - 8min). 

Priloga: 
Medtem, ko se fileji pečejo, narežemo bučke, papriko in jajčevec na majhne kocke, posolimo in začinimo s mletim česnom in jih na kokosovem olju popečemo (približno 5 min).

MOJA PALEO IZKUŠNJA: NASVETI ZA ZAČETNIKE

ponedeljek, 24. junij 2013
Tedenski paleo jedilnik: KLIK!

Seznam paleo receptov: KLIK!

Na RetroSpektivi se začenja paleo teden. Začenjamo z Mojo paleo izkušnjo in nekaj nasveti, kako začeti, kako se na paleo način prehranjevanja pripraviti, kako se upreti skušnjavam... Nadaljevali bomo z novimi paleo recepti (nekaj namigov, kakšne recepte bomo objavili, se skriva tudi v spodnjem kolažu slik), paleo teden pa bomo zaključili s predlogi za jedilnike, ki smo jih poskušali prilagoditi slovenskim razmeram. Torej, ta teden bo posvečen vsem tistim, ki s paleo dieto šele začenjate in vsem, ki bi želeli nekoliko osvežiti paleo jedilnike. No, pa začnimo! 


                  » Leave the drugs in the chemist's pot, if you can heal the patient with food. « Hippocrates

O svojih izkušnjah s paleo dieto sem že pisala, predvsem o svojem počutju, napredku in o vsakodnevnem paleo življenju. Moja paleo izkušnja 1. teden, 2. teden, 3. teden, 4. teden12.teden, Uvod v Paleo 

Tokrat pa bi rada nekaj besed posvetila predvsem temu, kako začeti, kako si sestavljati jedilnike in kako naj bo prestop na paleo dieto čimbolj enostaven. Ta objava je namenjena predvsem paleo začetnikom - z vami bi rada delila, kaj sem se naučila v teh nekaj mesecih paleo prehranjevanja.

Ta teden bom vsak dan objavila hitre in enostavne recepte za paleo obroke, ki jih bom na koncu tedna združila v tedenski jedilnik.

Pa se vrnimo k mojemu prvemu tednu paleo prehranjevanja. Hrani sem posvečala veliko časa, nisem pa najbolje vedela, kaj naj jem, saj so moj vsakdanji jedilnik prej sestavljali predvsem kruh, krompir in testenine. Brskala sem po internetu in iskala recepte, privajala sem se na nove okuse, na večje količine mesa in pa na maščobe. Prej sem se jih namreč karseda izogibala.

Pa sem bila kljub temu, da sem toliko časa posvetila hrani, kar naprej lačna. No, in potem sem odkrila avokado:). Avokado je super, ker je nasiten in ker ga lahko uporabiš skorajda povsod. Kot prilogo pri kosilu, ali pa kot posladek (npr. avokadov puding). Mimogrede, cene avokada v poletnih mesecih padejo, tako da, če najdeš kakšno ugodno ceno, si lahko kupiš kar celo gajbico (če seveda imaš kakšno klet doma, da bodo na hladnem).

Naslednje revolucionarno odkritje so bili mandlji. Sicer je treba paziti, da se jih preveč ne poje, saj se lahko pojavijo prebavne  težave.  No, jaz presenetljivo nisem imela nikoli nobenih težav, tako da sem si začela peči Elanin in bananin kruh, ki sta zelo nasitna, pa tudi okus je dober. Še vedno se ju nisem naveličala, saj vedno eksperimentiram: vedno dodam kaj novega, da je okus nekoliko drugačen. Pa palačinke so tudi velikokrat rešitev v sili:).

Ker so paleo obroki sestavljeni predvsem iz mesa in zelenjave, pridejo začimbe še kako prav. Tako lahko ješ piščanca večkrat, pa je okus zaradi različnih začimb popolnoma drugačen. Opremi se z različnimi začimbami, če nisi tako vešč kuhanja z začimbami, pa kupi že pripravljene mešanice za različne vrste hrane (za žar, za piščanca, za zelenjavo - vendar preveri sestavine, saj se ravno v vnaprej pripravljenih mešanicah lahko skrivajo nezaželjene sestavine).

Kar se pa tiče mesa: zamrzovalnik sem si napolnila z različnimi vrstami mesa, da ga imam vedno pri roki. V zamrzovalniku je fajn imeti kakšne fileje, medaljone, kotlete, lososa, rebrca, ribico, mleto meso, ipd. Kadar imajo v trgovini popuste, kupim meso in ga potem dam v skrinjo. Poleg tega imam v zamrzovalniku vedno zamrznjeno sadje. Kadar so banane na pultu že zelo zrele, jih narežem na koščke in spravim v zamrzovalnik, da si potem lahko naredim bananin sladoled, ali pa jih uporabim za bananin kruh. Lahko pa seveda skuhaš večje količine kakšne jedi in preostanek potem zamrzneš. Tudi hrenovke, pleskavice in čevapčiči pridejo prav v primeru, kadar zmanjka časa za daljše kuhanje. Pazi, da kupiš take, ki ne vsebujejo soje, glutena ali laktoze. Npr: klik.

Poletja se veselim tudi zaradi domače zelenjave. Zelenjava in sadje sta v trgovinah čisto predraga, pa še nikoli ne veš, kako je bila pridelana. Ampak kaj hočemo, večji del leta nimamo druge izbire. Trenutno največ uporabljam bučke, jajčevce, papriko, kumare, mlado zelje in paradižnik. Všeč mi je, ker je priprava hitra, možnosti pa tako veliko (izogibaj pa se koruzi, stročnicam (stročji fižol je okej) in krompirju). Pozimi pa pridejo v poštev bolj brokoli, cvetača in zamrznjen stročji fižol, kislo zelje in vložena zelenjava.

Nekaj besed bi posvetila še sladkorju, saj se mi zdi, da poleg kruha začetniki najbolj pogrešajo sladkarije. Tudi meni predstavljajo največjo šibko točko in se jim včasih enostavno ne morem upreti. Če si na dieti prvi mesec, torej, če si v tako imenovanem poskusnem obdobju, naj te sladkarije ne zavedejo. Če si v skušnjavi, pomisli, koliko trdega dela in odrekanja boš zavrgel za košček tortice:) Moje mnenje je namreč, da mora biti dieta prvi mesec striktna.  Zakaj? Ker sicer ne moreš ugotoviti, ali dieta res deluje. To sicer ne pomeni, da če se enkrat pregrešiš, da je to konec in da diete nima smisla nadaljevati (da ne bo kdo obupal):) Sicer pa obstaja toliko super paleo sladic, da se z njimi da prebroditi krizne čase (nekaj jih bom dala tudi v jedilnike, pa tudi na RetroSpektivi se jih najde kar nekaj):) Poleg tega je veliko sladkorja tudi v sadju, ki so bolj zdrava rešitev.  Pa kupi domač med, cimet in vanilijev ekstrakt, saj pridejo prav pri skorajda vsaki sladici. Če se  po prestanem prvem mesecu odločiš, da boš s paleo dieto nadaljeval, pa je razumljivo, da si dovoliš tudi kakšne manjše prekrške. Košček torte na rojstnodnevni zabavi, sladoled na morju... Tako ne boš imel občutka, da zamujaš vse dobro ter da si za vse prikrajšan in boš lažje vztrajal pri dieti.

Kako torej začeti?
Preden začneš, razišči v kaj se spuščaš. Z drugimi besedami: pouči se, katera živila paleo prehrana priporoča. Na internetu je morje informacij na to temo, če ne razumeš angleško, se v slovenščini najde kar nekaj gradiva. Če ti kaj ni jasno, vprašaj, lahko tudi nas. Bomo odgovorili, če ne bomo vedeli odgovora, ga bomo pa poiskali:) Nato pa se odloči za pristop, za začetek, ki pa je odvisen od tvojega karakterja. Jaz sem se odločila, da sprejmem 30 dnevni izziv in v celoti "presekam" s svojo staro prehrano in preidem na novo. Če si oseba, ki hoče oprijemljive rezultate, ki je pripravljena "čez noč" spremeniti svoje navade (ne samo prehranske), narediti inventuro v svoji kuhinji in shrambi, ki ji ni težko tega povedati tudi okolici, bo zate 30 dnevni paleo poskus ravno pravšnji. Nevaren pa je za perfekcioniste, ki jim že najmanjši prekršek lahko pomeni neuspeh in jih demotivira.

Vendar pa to ni edini pristop, saj obstaja tudi mehkejši, počasnejši prehod na paleo način, tak kot ga je npr. ubrala Špela. V prehodnem obdobju postopoma menjaš staro prehrano za novo. Npr. ko porabiš riž, ne kupiš novega, ko poješ kruh, kosmiče, testenine, sončnično olje, koruzo, ipd. enostavno ne kupiš novih. Sladkarijam pa se le odreci že kar na začetku:) Tako ne bo problemov kaj storiti z živili, ki so že odprta in jih je potrebno porabiti do konca, prehod pa bo postopen. Istočasno ko opuščaš jedi, ki vsebujejo gluten, stročnice, rafinirana olja... pa v prehrano dodajaš raznoliko zelenjavo, meso in maščobe. Vendar pa pozor! Rezultati bodo vidni kasneje. Če si torej oseba, ki ji ni do nenadnih sprememb, ki se želi postopoma privaditi na novosti, ki ni neučakana in ki je pripravljena na počasnejši napredek, ki se težko kar naenkrat vsemu odpove, vendar pa je vztrajna na svoji poti, potem ti bo morda bolj ustrezal ta pristop. Pri tej varianti je tudi manj možnosti za občutek neuspeha, saj postopoma stopaš po stopničkah do cilja in če slučajno poješ nekaj, čemur bi se moral izogniti, sicer padeš za eno stopničko nižje, vendar pa usmerjenost k cilju ostane jasna. Ker vsak sebe najbolj pozna, najbolje ve, kateri način je najbolj realen - kako bo sam najlažje ostal na začrtani poti.

Sama vsem paleo navdušencem nisem ravno verjela, prepričali so me le toliko, da sem se odločila, da z  dieto poskusim en mesec in vidim, če je res kaj na tem in če ustreza tudi meni in mojim problemom, to je nenehnim slabostim. Sem pa tudi ugotovila, da so  moji nenehni prehladi po nekaj mesecih paleo prehranjevanja izginili in se je moj imunski sistem okrepil. Prej se mi je tudi dogajalo, da sem imela, kljub temu, da nisem bila bolna, rahlo povišano telesno temperaturo kakšen mesec in več, pa mi zdravniki niso znali pojasniti, zakaj se mi to dogaja.  No, kar se pa tiče slabosti: sedaj sem paleo 5 mesecev in slabosti ni več. Če se seveda nič ne prekršim. Pa tudi sicer je stanje skoraj stoodstotno boljše, tako da nameravam s to prehrano nadaljevati. K zdravilom in zdravniškim pregledom se lahko vedno vrnem:)

Update: Še nekaj nasvetov kako začeti, lahko najdete tu: PALEOVEMBER 2014 (ZA ZAČETNIKE)

PALEO RECEPT: PALAČINKE

ponedeljek, 17. junij 2013
Opomba: Imamo dva nova, izboljšana recepta za palačinke, ki se lepo obračajo, enostavno pečejo in so odličnega okusa, najdete ju tu: klik!, klik!

Oh, palačinke. Receptov za paleo palačinke je malo morje, ampak so večinoma za tiste ameriške, pa še te se dostikrat primejo na ponev ali pa težko obračajo, tako da ponavadi na koncu namesto palačink dobimo šmorn (carski praženec). Zato smo preizkusili tri recepte, ter jih, po šolsko, ocenili in napisali nekaj priporočil, da vam bodo gotovo uspele. Iskali smo predvsem recepte za naše palačinke - crepes (tanke palačinke) in izbrali dva. Rezultat našega poizkusa so trije preizkušeni recepti. Pa začnimo s prvim, najbolj preprostim:

AMERIŠKE PALAČINKE:

  • 1 jajce
  • 1 banana
  • poljubno: cimet, ingver...
  • kokosova mast (za ponev)
S paličnim mešalnikom zmešamo banano in jajce ter dodamo cimet ali druge priljubljene začimbe (lahko tudi vanilijev ekstrakt oz. vanilijo v prahu). V ponvi segrejemo kokosovo mast, z zajemalko zajamemo zmes in jo zlijemo na ponev, da se razlije v premer 5 cm (večje je težje obračati) in zapečemo, dokler se ne pojavijo mehurčki. Nato obrnemo in pečemo do zlato rjave barve:

Naša ocena: 4

Ocena za enostavnost peke: 3
Ocena za okus: 5
Skupaj: 4

Pri teh palačinkah je pomembno, da pečete res majhne krogce. Verjetno bi lahko maso razlili tudi po ponvi in dobili eno debelo palačinko, vendar pa bi jo morali kar dobro zapeči, da bi jo lahko obrnili, pa še predebela bi bila. Pri peki izberite tako ponev, na katero se vam palačinke ne bodo prijemale, to pa lahko preprečite tudi s tem, da ponev predhodno namastite s kokosovo maščobo tako, da je celotna ponev prekrita z njo. Jaz običajno odvečno maščobo prelijem v skodelico, preden na ponev zlijem maso, sicer bi bile palačinke bolj ocvrte kot pečene:) Prednost tega recepta je preprostost sestavin in pa okusnost, so namreč zelo dobre. Še posebno dobre so, če jim, med peko, dodate borovnice ali drugo sadje. Tudi sicer jih lahko jeste zraven svežega jagodičevja ali pa prelijete z omako iz jagod.

PALAČINKE S KOKOSOM (Vir)

  • 3 jajca
  • 90 g kokosovega mleka
  • 30 g kokosove moke
  • 20 g medu (žlica)
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  • kokosova mast (za ponev)
Kokosovo moko zmeljemo v kavnem mlinčku kolikor na drobno gre in jo dodamo ostalim sestavinam. Zmiksamo vse sestavine in spečemo v predhodno namaščeni in segreti ponvi tako, da z zajemalko zajamemo zmes in jo zlijemo, da se razlije po celotni ponvi. Pečemo, dokler se ne pojavijo mehurčki oz. dokler se spodnja stran ne zapeče tako, da je dovolj trdna za obračanje. S širšo lopatko palačinko najprej privzdignemo pri robovih in jo obrnemo, da se speče še na drugi strani:

Naša ocena: 5

Ocena za enostavnost peke: 4
Ocena za okus: 5
Skupaj: 5

Po okusu so odlične, le pri peki morate biti res pozorni in previdni pri obračanju. Da se vam ob obračanju ne strgajo preprečite tako, da jih na zmernem ognju (raje na manj kot na več) najprej dobro spečete in da jih obrnete s širšo lopatko (z vilicami verjetno ne bo šlo). Namazali smo jih s čokoladnim mandljevim maslom

 

LEPE PALAČINKE (Vir)

  • 3 jajca
  • 20 g mandljeve moke
  • 50 g mandljevega mleka
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/2 žlice olivnega ali kokosovega olja
  • + žlica medu
  • kokosova mast (za ponev)
Vse sestavine zmiksamo. Spečemo v predhodno namaščeni in segreti ponvi tako, da z zajemalko zajamemo zmes in jo zlijemo na ponev, da se razlije po celotni ponvi. Pečemo, dokler se spodnja stran ne zapeče. S širšo lopatko palačinko obrnemo, da se speče še na drugi strani. Namazali smo jih z jagodnim namazom s chia semeni:

Naša ocena: 3

Ocena za enostavnost peke: 5
Ocena za okus: 2
Skupaj: 3

So najbolj fotogenične palačinke, saj odlično izgledajo in se enostavno pečejo ter obračajo. Žal pa nimajo okusa, še najbolj se čuti okus po jajcih, česar pa pri palačinkah nikakor nočemo, zato nujno dodajte žlico medu, ki ga v originalnem receptu ni (zato smo mu za okus dali samo oceno 2, z medom bi bile palačinke gotovo boljše). Odlično se obračajo in ni nevarnosti, da bi se trgale. Recept sem že preizkusila tudi v druge namene - kot tortilje (vendar v tem primeru izpustim vanilijev ekstrakt in raje dodam ščepec soli). Napolnim jih z zelenjavo in mletim ali piščančjim mesom in dobim odlične tortilje!

PALEO RECEPT: MAFINI

nedelja, 16. junij 2013

Naslov današnjega recepta bi lahko bil tudi Mafini z bučko, jabolkom, mandljevim maslom in začimbami. Če ste že kdaj delali mafine, veste, da jim naribano jabolko doda sočnost, kar je tudi naloga bučke, ki jo naribamo v maso. Če bučke ne boste naribali drobno, se bo v mafinih videlo zelene delčke, kar mene sicer ne moti, če pa jih nameravate ponuditi otrokom, pa boste morda dobili vprašanje, kaj je tisto zeleno v njih. Za take primere pa lahko bučko tudi predhodno olupite. Mandljevo maslo mafinom da kremast okus, če pa ste bolj na čokoladni strani, pa lahko uporabite čokoladno mandljevo maslo. Obilica dodanih začimb poskrbi, da tako lepo dišijo, da se jim preprosto ne morete upreti:)

Potrebujete:

  • 1 bučko cukini
  • 1 jabolko
  • 180 g mandljevega masla (lahko čokoladnega)
  • 2 zvrhani žlici medu
  • 2 jajci
  • 2 žlici cimeta
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta (ali vanilijo v prahu)
  • 1/2 žličke naribanega muškatnega oreščka
  • 1/2 žličke ingverja v prahu (ali naribanega svežega)
  • 1/2 žličke pecilnega praška ali vinskega kamna
  • 1/2 žličke pimenta
  • 1/2 žličke mletih klinčkov
  • ščepec soli
Priprava:
Bučko in jabolko drobno naribajte, dodajte vse ostale sestavine, z mikserjem dobro premešajte in z maso napolnite modelčke za mafine. Pecite 25 minut na 200°C oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičite v sredino mafina, ni čist. 


Če vam jih kaj ostane, jih dajte v zamrzovalnik, da jih boste lahko posamično vzeli ven. So nasitni, vendar pa so mišljeni bolj kot sladica ali prigrizek in ne nadomestilo za obrok (no, kadar zjutraj zaspite, so lahko rešitev v sili:))

ČOKOLADNO MANDLJEVO MASLO (PALEO)

četrtek, 13. junij 2013

Čokoladna različica mandljevega masla je odlična! Če imate radi čokoladni, slajši okus, vam bo gotovo všeč. Lahko jo uporabljate kot sestavino v drugih receptih, lahko pa kot prigrizek (npr. s sadjem) ali pa kot namaz. Ker nam je božanski okus kar (malo preveč) všeč, ga boste še srečali v katerem od bodočih receptov, ki bodo gotovo dober izgovor, da ga ponovno pripravimo - tega, ki smo ga pripravili za današnji recept, namreč nimamo več (od bivših Nutellinih odvisnežev drugega pač ne morete pričakovati:)).

Potrebujete:
  • 180 g praženih mandljev
  • 25 g kakava
  • 30 g stopljene kokosove masti
  • 25 g medu (1 žlica)
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • ščepec cimeta
  • ščepec soli
  • 3 velike žlice kremnega kokosa
Postopek priprave je isti kot pri mandljevem maslu, le da imate v tem primeru več sestavin. Vse mandlje predhodno popražite tako, da jih za dobrih 5 minut pustite v pečici, segreti na 180°C (da malo porjavijo, kot vidite na fotografiji). Ohlajene dajte v sekljalnik, dodajte kakav, cimet in sol (suhe sestavine) ter zmeljite tako fino kot vaš sekljalnik zmore. Če vaš sekljalnik spada med zmogljivejše, lahko nadaljujete z dodajanjem preostalih sestavin in miksanjem, sicer pa zmes predenite v drugo posodo, dodajte kokosovo mast, med, vanilijev ekstrakt in kremni kokos ter pasirajte s paličnim mešalnikom, dokler ne dobite gladke, homogene zmesi. Hranite v hladilniku.

Vir.

JOHN LENNON/EVA CASSIDY - IMAGINE IN LARA POREBER

ponedeljek, 10. junij 2013
Klik na  IndieCode :)

PALEO RECEPT: JAGODNI NAMAZ S CHIA SEMENI

nedelja, 9. junij 2013

Dišeče, aromatične, sladke jagode težko kupite v trgovini, zato vam za ta recept priporočam, da uporabite domače, ki ravno sedaj zorijo po naših vrtovih in terasah. Jagode in chia semena so namreč edine sestavine jagodnega namaza, zato je okus v odločilni meri povezan z okusom jagod. Če imate srečo in razpolagate z gozdnimi jagodami, pa vam zavidam:) Seveda lahko uporabite tudi kupljene jagode, ali tiste, malo bolj kisle, vendar v tem primeru dodajte žličko medu.

Potrebujete:
  • 200 g očiščenih zrelih jagod
  • 1 žlico chia semen 
  • sladilo - poljubno (npr. med)
Polovico jagod spasirajte s paličnim mešalnikom, preostalo polovico pa grobo pretlačite z vilicami (predhodno jih lahko narežete, da bo šlo lažje). Jagodam dodajte jušno žlico chia semen, dobro premešajte, pokrijte s prozorno folijo in postavite v hladilnik, dokler chia semena ne nabreknejo, torej za pol ure do ene ure, še najbolje pa je, da džem kar čez noč pustite v hladilniku in si ga privoščite za zajtrk. Lahko ga namažete na bananin kruh (kot vidite na fotografiji), na palačinke itd. Ker ne vsebuje konzervansov, ga čimprej porabite. Zagotavljam vam, da to ne bo težko:)


CRAFT IT FORWARD // GIVEAWAY UPDATE

sreda, 5. junij 2013

Darila so pripravljena, mesta v Craft It forward // Giveaway nagradni igri pa še niso zasedena. Želiš sodelovati? Komentiraj to objavo in napiši, katerega od DIY projektov, ki smo jih že predstavili na blogu, bi imel/a najraje, lahko pa tudi ugibaš kaj se skriva v paketku.

Nagradna igra se zapre v nedeljo!