21 DNI BREZ SLADKORJA: PRVI TEDEN

četrtek, 15. avgust 2013

Odločili ste se, da boste sedaj pa res začeli zdravo živeti. Dovolj je tortic, sladoleda in hitrih prigrizkov. Začeli boste kuhati, malico za v službo si boste pripravljali sami. Plačali ste mesečno karto za fitnes. Prvi mesec vam gre odlično. Odločili ste se, da boste zdravo jedli, se dovolj gibali, zvečer pa boste šli hitro v posteljo, da boste spali vsaj 8 ur. Čeprav vas v službi mika čokolada in piškoti, ki vam jih ponuja sodelavka ter tortica, ki jo naroči prijateljica, ko greste na pijačo in sladoled, ki ste si ga ponavadi privoščili, kadar ste šli peš čez mesto ter pica po kinu, za vas to ni več problem. Ko greste v toplice, se zmrdujete nad sosedi, ki imajo za malico sendviče s poli salamo, ki ga poplaknejo s S-Budget kokakolo, nato pa zmažejo še King Size Smoki. Nato pa se zgodi. Kaj se zgodi? Življenje. 

V službi delate na pomembnem projektu, zaradi česar slabo spite (oz. pride izpitno obdobje za tiste, ki še študirate) ali pa pride poletje in greste na dopust. Nimate časa ali pa se vam preprosto ne da več: vnaprej pripravljati malice ali načrtovati obroke, vaša fitnes oprema in karta za fitnes pa sta neizrabljeni. In ko končno pride vikend, je hladilnik prazen. Za zajtrk si na kruh namažete Nutello, nato greste po nakupih, da si boste napolnili hladilnik, in srečate prijateljico, s katero greste na pijačo. Ker ste dan začeli z Nutello, vam je že padel "cukr" in naročite si tortico, nato pa se klepet zavleče, zato si s prijateljico delita pico. Zvečer niste lačni, zato preskočite večerjo, pri filmu pa si privoščite čips. V nedeljo dolgo spite, nato greste na kosilo k mami in se ne morete upreti sladici, ki je vaša najljubša. Zvečer, ko začnete razmišljati o prihajajočem delovnem tednu, vas zadane, da vam je 3 mesece šlo odlično, sedaj pa ste zašli s svoje poti in ne veste kako bi naprej. Ali bi pač pustili vse skupaj, ker trenutno pa res nimate časa in volje, da bi zdravo živeli, boste raje takrat, ko bo čas. Ali pa se zaveste, da nikdar ne bo pravi čas, da bi spremenili svoje življenje, vedno bo še nekaj... Zato se odločite, da pritisnete na tipko "reset" in začnete od začetka oz. nadaljujete od točke, od katere je šlo vse navzdol.

Če se odločite, da bo vaš reset program potekal 21 dni in brez sladkorja, vam priporočam, da si rečete, da se boste programa držali ne glede na vse. Četudi se boste prekršili, četudi boste imeli slab dan in boste sprejeli nezdrave odločitve, nikar ne popustite. Če zamočite, nadaljujte in si prizadevajte, da bo takih "napak" čim manj. Zdi se mi namreč, da gremo prepogosto na "vse ali nič", se pravi, da ko enkrat zgrešimo, si mislimo, da zdaj itak nima več smisla nadaljevati, da je konec in vse pustimo. Res je, da nas to malo zaustavi, da napredek ne bo tako viden, vendar je vseeno pomembno, da vztrajate in nadaljujete. 21 dni ni veliko, v primerjavi z življenjem, ni niti en mesec, verjemite mi, da bodo minili hitreje, kot ste si mislili. S tem, ko vztrajate, ne samo koristite svojemu telesu, ker mu dajte dopust in se lahko ukvarja še s čim drugim kot z reguliranjem sladkorja v krvi, ampak tudi trenirate svojo vztrajnost in uvajate nove navade. Če pa se vam zgodi, da se vdate skušnjavi, da popustite, pa to še ne pomeni, da vam ni uspelo. To je pač ovira, ki jo morate prestopiti, se ponovno zbrati in osredotočiti na cilj. Prepoznati morate razliko med neuspehom in ovirami na poti do uspeha.

Moj prvi teden 21 day sugar detoxa je potekal takole:

 

zajtrk

malica

kosilo

večerja

1.       dan

Pečen zrezek (vratovina) in skodelica kuhanega stročjega fižola

Pistacije

Mesne kroglice iz svinjine in špageti iz bučk

/

2.       dan

Tunina z jajcem in stročji fižol

Kuhan pršut in pistacije

Piščančja stegna in paradižnik

Isto kot kosilo

3.       dan

Rezina kuhanega pršuta in mešanica mandljev, orehov in lešnikov

Goveja juha s koščki kuhane govedine

Piščančji ražnjiči in paradižnik

frape

4.       dan

Piščančji ražnjiči s paradižnikom

/

Isto kot zajtrk

frape

5.       dan

Domače pleskavice iz mlete govedine in paradižnik

/

Isto kot zajtrk z zabeljenim stročjim fižolom (peteršilj, česen, ocvirki) + frape

Isto kot zajtrk

6.       dan

Sataraš in čevapčiči

/

Koščki svinjine v zelenjavni omaki in zelena solata+frape

Pečen svinjski zrezek in guacamole

7.       dan

Pečen zrezek (vratovina) in stročji fižol v solati

/

Goveja juha, svinjski zrezki in mešana kuhana zelenjava+frape

Kuhana jajca in paradižnik


Prvi in drugi dan sta šla mimo brez problema, o sladkorju niti nisem razmišljala. Zdelo se mi je, da je pravzaprav zelo enostavno in da ne vem, zakaj je nekaterim tako težko. In potem me je zadelo. Tretji dan je bil že tako ali tako med tistimi, ki bi jih človek najraje pozabil, ker je šlo vse narobe, ponoči sem slabo spala in tudi sicer je bil dan tak, da bi ga najraje preživela kar v postelji:) z željo, da bi se vse kar samo razrešilo. In 3. dan je ponavadi ravno tisti dan, ko začutiš, da ti je "sladkor padel". To pa zato, ker v prvih dveh dneh porabiš zaloge ogljikovih hidratov. Če pozabiš, da je treba pojesti dovolj maščob in beljakovin, pa občutiš, kako si brez energije in občutiš utrujenost. Ker pa 21 day sugar detox ni dieta za hujšanje in lahko poješ zadosti maščob in beljakovin, je potrebna pozornost, da dovolj ješ, saj si sicer brez energije. Tretji dan je nekako minil, pazila sem, da sem količinsko dovolj pojedla. Takrat sem si tudi prvič pripravila frape in po frapeju je šlo vse lažje. Četrti dan je bil že mnogo boljši, telo se je začelo počasi privajati na nov način prehranjevanja in tako je šlo tudi preostale dni v tednu. Drugi dan sem preživela na bazenu. S sabo sem vzela tudi kuhan pršut, za katerega sicer nisem prepričana, katere aditive vsebuje, vendar pa je primeren za hitri prigrizek, pa tudi okusen je. Spekla sem si tudi piščančja stegna in zraven narezala paradižnik, kar sem jedla tudi, ko sem prišla domov. Bazen bi bil sicer odličen izgovor za kakšen sladoled, vendar se mi je uspelo upreti tudi temu:) 4. dan sem jedla piščančje ražnjiče z ajvarjem in sem spregledala, da ajvar vsebuje sladkor, sedaj vem:) Upam, da bo šlo tudi v naslednjem tednu tako kot je šlo do sedaj, čeprav pričakujem, da bo zagnanost popustila, prav tako pa načrtujem kampiranje na hrvaški obali in to bi lahko bil kar izziv.
Objavi Komentar
Objavite komentar