MOJA PALEO IZKUŠNJA, 12. TEDEN

torek, 26. marec 2013
»Paleo is like a marriage. Being married is great, but you don't get all the benefits in the first few months or even years. At first it is heady and exciting, then it takes some perseverance. 
Pace your expectations.«

Več o paleo dieti: klik!

O svojem prvem mesecu paleo diete sem že pisala. Sedaj sem paleo že tretji mesec (kako čas hitro mineva), pa bi z vami delila nekaj mojih misli.

Kot sem že večkrat omenila, sem začela  s paleo dieto zaradi kronične slabosti in je bil en mesec drugačnega prehranjevanja test, ki bi mi povedal, ali problem tiči v prehrani ali moram vzroke iskati drugje. Za paleo dieto sem se odločila predsem zato, ker zdravniki ljudjem, okuženim z bakterijo helicobacter pylori priporočijo dieto brez glutena, sladkorja in mlečnih izdelkov. No, paleo dieta iz prehrane izloči tudi bel krompir, riž, skratka vse žitarice, stročnice itd., ki sicer ne vsebujejo glutena, a povečajo količino sladkorja v krvi in povzročajo vnetja v telesu.

Prvi mesec paleo prehranjevanja se iz prehrane izloči vsa omenjena živila, da se telo »očisti«, po enem mesecu pa lahko začneš uvajati nekatera živila nazaj in sam presodiš ali ti ustrezajo ali ne.
No, tudi sama sem v prehrano spet začela uvajati nekaj živil, predvsem riž in krompir. Vendar sem kmalu ugotovila, da imam po takšnem obroku, kljub temu da sem sita, željo, da bi še nekaj pojedla, ponavadi mi zadiši kakšen priboljšek. Nekajkrat sem celo pojedla kaj sladkega (dateljni, suhe slive), pa sem ugotovila, da je potem še slabše: tvoj apetit po sladkem še bolj naraste in želiš samo še več.
Pa se moram potem držat nazaj in prebrodit to krizo:).  Problem tiči predvsem v nihanju ravni krvnega sladkorja, če pa sladkorja (oziroma živil ki zvišujejo krvni sladkor) sploh ne uživaš,  pa preprečiš »da ti pade cuker« in začaran krog se ustavi. Zato se potem, če se le da, kar izognem tem prilogam, ker me samo spravljajo v skušnjavo.:)

Poleg tega pogosto zajtrkujem ovsene kosmiče (ki ne vsebujejo glutena, vendar niso paleo) s sončničnimi semeni in sadjem (brusnicami in dateljni)  , ki jih prelijem z mandljevim mlekom. Zjutraj, preden grem na faks, mi pogosto nek mesni zajtrk ne paše, poleg tega pa je tak zajtrk hiter in nasiten. Mandljevo mleko je sicer odličen nadomestek kravjega mleka (tudi za vse tiste, ki so intolerantni na laktozo). Okus sicer res ni enak, ima blag okus po praženih mandljih. Meni je všeč, samo cene so visoke:  najcenejšega sem našla v Maxiju za 3 eur/liter.   
Rada si naredim tudi paleo palačinke, ker so nasitne in okusne. In ker imam sestavine skorajda vedno pri roki.

Za na faks pa si ponavadi vzamem kar elanin kruh in pa kakšno sadje (banane, jabolka). Če imam kakšen daljši odmor, pa grem kam jest. Se pa že prej zavedam, da verjetno ne bom dobila ravno paleo obroka. Vedno je nekaj: ali je v omako vmešana moka, ali je dodano mleko, priloge so ponavadi fiksne in sicer krompir ali riž, tudi ko grem na solato, moram prositi, da mi določenih stvari ne dajo na solato (sir, jogurtov preliv...). Če naročam hrano na dom, ponavadi naročim mešano meso na žaru, kjer dobim tri kose mesa in jih imam za dva obroka. Tako da, če se mi ne da kuhat, se tudi najde kakšna opcija, da nisi lačen:).

Priznam sicer, da moji tedenski meniji niso najbolj raznoliki, je pa tudi res, da se veliko ne ukvarjam s kuhanjem. Poskrbim sicer, da upoštevam, da je na krožniku 50 odstotkov beljakovin in toliko zelenjave in da je tudi dovolj maščob, ker so ravno maščobe tiste, ki ti dajo občutek sitosti in tudi zmanjšujejo potrebo po sladkem. Uporabljam predvsem kokosovo mast, ghee in pa olivno olje.

Kar se pa tiče prekrškov: pride dan, ko nisem popolnoma paleo, a še vedno pazim, da se izognem glutenu, mlečnim izdelkom in sladkorju. Je pa sladkor tisti, kateri se največkrat znajde na mojem seznamu prekrškov:).

Sem pa z uvajanjem ne-paleo živil ugotovila, da je res najbolje, da se držiš paleo koncepta v celoti, ker so ta živila z razlogom »prepovedana«.

Kar se pa tiče mojih slabosti, ki so razlog za vse to: rada bi rekla, da so težave popolnoma izginile, ampak ne morem. Se je pa stanje drastično izboljšalo. Pridejo dnevi, ko mi je slabo ne glede na to kaj pojem in s hrano na to ne morem vplivati. Kar se tiče pa drugih dni, se je pa paleo koncept dobro izkazal in zato ne nameravam iti nazaj na star način prehranjevanja.
   
Drugače pa mi je paleo koncept všeč predvsem zato, ker prehranjevanje postane tako enostavno. Točno veš, kaj smeš in česa ne, v trgovini se zadržiš na oddelku z zelenjavo in mesom, ostalo pa lahko preskočiš:) . Včasih pa je tudi težko, ker moraš premagati samega sebe in se upreti kremšnitam in pici:). 
3 komentarji on "MOJA PALEO IZKUŠNJA, 12. TEDEN"
  1. Koliko kg si pa izgubila v tem času s takim načinom prehranjevanja?

    OdgovoriIzbriši
  2. Živjo!

    Sama se za paleo način prehranjevanja nisem odločila, da bi shujšala, ampak zaradi zdravstvenih težav (želodčne težave). Ker sem imela pred začetkom diete 55 kg, sem izgubila le kakšna 2 kg.
    Se pa da s paleo dieto seveda tudi shujšati in to na zdrav način, brez stradanja ter izčrpavanja telesa in kar je najpomembnejše, novo težo se da tudi obdržati (če seveda obdržiš ta način prehranjevanja). Če želiš shujšati, potem se moraš karseda izogniti vsem oblikam sladkorja (tudi vnos sadja se omeji), pomembno pa je, da vneseš dovolj maščob, ki dajo občutek sitosti. Je pa res, da gredo kilogrami dol počasneje kot pri ostalih dietah (to je sicer odvisno od količine vnosa OHjev ter hormonskega ravnovesja posameznika).

    Lep pozdrav, Eva

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljena Eva!
    Zelo lep blog, ni kaj. Tudi sam "furam" paleo ze nekaj mesecev skupaj s punco in moram priznati, da mi zelo ugaja. Sladkorju se enostavno uprem, krompir sem zamenjal s topinamburjem (vendar ga tudi zelo redko jeva), prav tako ne jeva sadja z visokim GI. Jaz osebno tudi ne jem susenega "sladkega" sadja, ker mi osebno ne pase. Da bi sel nazaj na "normalno" prehranjevanje niti ne pomislim, saj mi gre vcasih na zivce ze (zelo, zelo redko), ko pojem kaksen ne-paleo obrok, napihnenost, obcutek lenosti in nekaksne "zamasenosti" v telesu.
    Torej "palce gor" za Paleo nacin zivljenja!
    Se to. Kupujem in uzivam izkljucno Bio hrano.

    OdgovoriIzbriši