MOJA PALEO IZKUŠNJA 1.TEDEN

četrtek, 10. januar 2013
»Good food is the best medicine. Alison Levid MD«
Več o paleo dieti: klik!

Novo leto, novi izzivi.

Ja, prejšnji teden sem začela s paleo dieto. Misel se je poigravala v moji glavi od začetka decembra, ko je bivša sošolka razlagala, da ima zaradi želodčne bakterije en mesec dieto in da ne sme jesti mlečnih izdelkov, sladkorja in vsega, kar vsebuje gluten. Špela me je sicer nagovarjala že kar nekaj časa, naj poskusim s paleo konceptom, saj imam že dobrih šest let želodčne težave. Najprej je bila to slabost zaradi bakterije, vendar so se težave nadaljevale tudi naprej. Slabost in občasna bolečina v želodcu je bila vedno prisotna, le intenziteta je nihala. Tako sem v preteklih letih ob večjih problemih ponavadi dobila zdravila, vendar je bila rešitev vedno le začasna. V zadnjih mesecih se je stanje spet poslabšalo in zato sem se odločila, da poskusim tudi jaz paleo dieto in ugotovim, ali je bila vsa ta leta kriva hrana, ki sem jo jedla.

Prvi teden je bil zelo pester. Paleo dieta je velika sprememba in še zdaj se ne znajdem najbolje. 
Največji izziv mi delajo zajtrki, kaj vzeti s sabo na faks in kaj jesti med obroki. Sama namreč naenkrat ne morem pojesti veliko in sem potem hitro spet lačna. Pa zgodilo se mi je kar nekajkrat, da sem šla spat in ko sem se vlegla v posteljo sem postala lačna. Tako sem ob polnoči vstala in šla jest, kar je ostalo od kosila. Normalno bi si naredila čokolino, sedaj pa sem jedla piščančje fileje:)

Pa sladkorja mi je ta prvi teden primanjkovalo, kar sem potem nadomestila s paleo palačinkami za zajtrk, jajčno kremo, ki je odlična sladica in pa z mafini, ki so služili tudi za preganjanje lakote na faksu.
Edina težava je bila, da so se mi pojavili na obrazu drobni srbeči izpuščaji, verjetno kakšna alergija. Sumim kokos, saj sem uporabljala tako kokosovo mast, moko in mleko. Zato sem ga sedaj izključila iz prehrane.
Drugače pa sem mislila, da bom imela večje težave s prilagajanjem na toliko mesa in zelenjave in odvajanje od kruha, krompirja in testenin. Je pa res, da imaš na internetu skoraj za vsako hrano nadomestek, tako da je lažje.

Edina težava zna biti, če želiš it jest na študentske bone. V četrtek sem imela kolokvij in sem bila zato na faksu od 10h do 8h zvečer. Na jedilniku je bil dunajski zrezek, golaž, tortilja in pa skutina pita. Dunajski zrezek se mi je zdel še najbolj primeren, saj lahko del z moko odstraniš. Ni pa seveda idealna izbira. Zraven sem vzela še kuhano zelenjavo in pa solato, tako da je bil obrok približno paleo.

Dieta se mi sicer ne zdi prezahtevna in mi zaenkrat kar ugaja.
Slabost sicer še ni izginila, je pa stanje precej boljše.
Tako grem optimistično v drugi teden.
1 komentar on "MOJA PALEO IZKUŠNJA 1.TEDEN"