UVOD V PALEO

sobota, 10. november 2012

Do paleo koncepta sem prišla po naključju. Zaradi zdravstvenih težav sem razmišljala o svoji prehrani, vendar nisem mogla ugotoviti, kaj je tisto, kar mi ne ustreza, dokler nisem prišla do podatka, da naj bi bila tretjina prebivalstva občutljiva na gluten, pri čemer velika večina tega sploh ne ve. Ob brskanju za gluten-free recepti sem prišla do paleo navdušencev in paleo blogov.

Paleo jedec iz prehrane izloči žitarice, stročnice (tudi sojo), industrijsko predelana živila, sladkor, bel krompir, rastlinska olja, alkohol, nekateri pa tudi mlečne izdelke.

Kaj torej jé?

Živalske proteine, zelenjavo, sadje in naravne vire maščob.

Paleo privrženec pozornosti ne posveča samo hrani, temveč tudi ostalim dejavnikom, ki pomembno vplivajo na njegovo hormonsko ravnovesje (spanju, rekreaciji, kemikalijam, ki jih vnaša v telo, izvoru hrane…). Pri sestavi jedilnika je pomembno razmerje hranil (jaz se držim pravila 30% beljakovin, 30% ogljikovih hidratov in 30% maščob, 10 % pa ostane za odklone). 

Za tiste, ki bi želeli tudi sami začeti, pa ne veste kako, predlagam 4 korake.

KAKO ZAČETI S PALEO PREHRANO V 4 KORAKIH:

1.      Odločitev. Najprej se je potrebno o osnovah paleo koncepta podučiti, ko imaš dovolj informacij, se lažje odločiš. Pojdi v knjižnico in si sposodi knjigo Paleorecept Robba Wolfa, ki je edina paleo knjiga, prevedena v slovenščino. Če si vešč angleščine, je na voljo morje paleo blogov, vendar pa zna ravno v tem biti problem, saj je informacij lahko hitro preveč, če niso strukturirane, pa se človek začne vrteti v krogu in sploh ne ve, kje in kako začeti. Priporočamo dva paleo spletna priročnika za začetnike (v angleščini). Več o tem tu.

2.     Šoping.  Sedaj, ko si se odločil, da boš 30 dni svojega življenja posvetil paleo poskusu, moraš pospraviti shrambo in iti po nakupih za paleo živili. Dejstvo je, da pri paleo prehrani odpade večina prigrizkov, ki smo jih sicer vajeni in je pri roki potrebno imeti osnovne sestavine, že pripravljene obroke v hladilniku in zamrzovalniku, saj se nam včasih res ne ljubi kuhati, iti v trgovino, ali pa pridemo sestradani domov in pojemo kar pač imamo. Spodaj je moj nakupovalni listek osnovnih živil.

3.       Kuhanje. Dejstvo je, da je pri paleo prehrani treba kuhati. Še bolje – kuhati vnaprej. Zato predlagam, da si vnaprej pripraviš nekaj paleo obrokov. Receptov je na spletu dovolj, problem je, ker pogosto vsebujejo sestavine, ki jih je pri nas težko najti, ali pa so sestavine enostavno predrage. Na Retrospektivi bodo redno objavljeni preizkušeni paleo recepti.

4.       Začetek. Na začetku ne kompliciraj, ne otežuj si življenja s tekanjem po trgovinah za mesom in jajcami pašne reje, eko sadjem in zelenjavo, bio kokosovim oljem, ker se ti bo vse skupaj zdelo pretežko še preden boš začel. Začni z živili, ki jih najdeš v vsaki bolje založeni trgovini. Pazi, da bodo jedilniki raznovrstni, posebno če si na določena živila preobčutljiv, ali pa sumiš, da si. Za začetek v ničemer ne pretiravaj, omeji porabo jajc na cca. 6 na teden (vendar zgolj zato, ker so jajca pogost alergen, načeloma števila ni potrebno omejiti).

1 komentar on "UVOD V PALEO"