TEDENSKI PALEO JEDILNIK

ponedeljek, 1. julij 2013
Moja paleo izkušnja: nasveti za začetnikeKLIK! 

Seznam paleo receptov (ki ga stalno dopolnjujemo): KLIK!

Paleo teden zaključujemo z objavo tedenskega jedilnika.Jedilnik je pester, vsebuje hitre in nasitne zajtrke, v jedilniku se najdejo tako kosila, ki so enostavna in hitra, pa tudi takšna, ki vzamejo nekoliko več časa - za tiste dneve, ko ne hitimo in si lahko vzamemo čas za kuhanje. Seveda nismo pozabili na govejo juhico v nedeljo:).

Večerje so večinoma sestavljene iz ostankov od kosil, ko skuhamo dvojno količino jedi (saj ne moremo biti cele dneve v kuhinji).

Malice pridejo prav med tednom, ko smo v službi oziroma v šoli, da se okrepčamo in lažje zdržimo do kosila. Vendar pa niso nujno potrebne; če se želite znebiti odvečnih kilogramov in lahko zdržite brez njih, jih preskočite. Namenjene so predvsem začetnikom, saj sprva še nimamo občutka, koliko količinsko pojesti. Pogosto se zgodi, da pojemo premalo, zato so malice rešitev v sili. Lahko se jih pripravi vnaprej (ko imamo čas, npr. čez vikend) in jih potem shranimo v zamrzovalnik ali v hladilnik.

Morda je ta jedilnik nekoliko bolj prilagojen poletnemu času, saj je na jedilniku veliko sezonske zelenjave (predvsem bučk, jajčevcev, paradižnika).

Priporočljivo je, da se jedilnike sestavlja že vnaprej, da se nam ne zgodi, da pridemo iz službe sestradani, hladilnik pa je prazen:). Takrat je namreč največja možnost, da se bomo pregrešili. 

Seveda so to le predlogi za recepte in jedilnike, ki si jih prilagodite po svoje glede na sestavine, ki jih imate v hladilniku, glede na čas in glede na to, kaj radi jeste. 

Pa dober tek!nedelja
ponedeljek
torek
zajtrk
jajca s slanino/tunino
in pečeno zelenjavo
čevapčiči
hrenovke, kuhano jajce in paradižnikova solata
malica
/
čokoladno mandljevo maslo s sezonskim sadjem
kosilo
goveja juha,
govedina s cvetačnim pirejem,
špinača in solata
goveja juha,
večerja
čevapčiči s popečeno zelenjavo, ajvarjem in solato
paradižnikova solata z avokadom in piščanec (kar ostane od kosila)
stročji fižol v solati in svinjska ribica (kar ostane od kosila)sreda
četrtek
petek
sobota
zajtrk
tunina solata
 (zelena solata, popečeni jajčevci in tunina v olivnem olju)
bučkina fritata
s slanino
in sadje
malica


/
kosilo
paleo pica in solata
sladica: avokadov puding
večerja
leftovers
(kar ostane od kosila)
losos z blitvo in zeleno solato
sladica: fudge
5 komentarjev on "TEDENSKI PALEO JEDILNIK"
 1. Živijo
  Moram reči, da sem pozitivno presenečena nad vašo stranjo in kapa dol vsem, ki ji posvečate toliko časa in ves trud.
  Ogromno sem prebrala in izvedela na vaši strani. Hvala vsem za to. Super ste.
  Imam pa samo eno vprašanje. Lahko da je kje že odgovor, vendar ga žal nisem zasledila.
  Ali je normalno, da ko preideš na paleo prehrano, da si izredno utrujen in kar naprej lačen? Sem na paleu že 6 dni in kar naprej sem lačna. Pa me zanima vaše mnenje.
  Hvala v naprej za odgovor.

  lp

  Luna

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Živjo,
   najprej hvala za branje bloga in pohvale.
   Glede vprašanja pa:
   Zelo pogosto se zgodi, da ljudje premalo jejo, ko preidejo na paleo in so zaradi tega sestradani. Vprašanje je sicer, zakaj si na paleu (hujšanje, zdravstveni razlogi...)? Utrujenost je na začetku pogosta, prav tako lakota. Poskusi ta recept:
   http://www.retrospektiva-blog.com/2016/02/losos-z-avokadom-pecen-sladki-krompir.html
   Pojej cel krompir, čeprav piše, da je to za dve osebi. Naredi si še:
   http://www.retrospektiva-blog.com/2016/01/paleo-kokosove-kroglice.html

   Potem pa sporoči, kako se počutiš. Verjetno nečesa ne ješ dovolj, sedaj pa je na tebi, da ugotoviš, ali poješ premalo OH, maščob ali beljakovin (teh je lahko tudi preveč). Običajno je problem v premalo OH, zato lahko začneš s povečanjem le-teh. Če ješ samo zelenjavo in meso, zna to biti premalo za občutek sitosti in dodaj še sladek krompir, zimske buče, korenje, rdečo peso, v glavnem gomoljno zelenjavo, ki vsebuje več škroba. Saj bo... telo se vsemu prilagodi. Če znaš angleško si preberi:
   http://paleoleap.com/why-hungry-paleo/

   Izbriši
 2. Zelo mi je vsec ta paleo prehrana-jedilnik...imam pa problem samo pri tem da imam diagnozo MS pa je menda za nas bolnike najbolsa paleo dieta...je pa tako da si neznam zgraditi en jedilnik za cez cel teden za mene,ki imam to diagnozo....mi lahko kdo pomaga

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Terry Wahls: http://terrywahls.com/about/about-terry-wahls/

   je tudi sama bolnica z multiplo sklerozo in je razvila The Wahls Protocol, ki ga razloži v svoji knjigi z naslovom The Wahls Protocol: How I Beat Progressive MS Using Paleo Principles and Functional Medicine.

   V tej knjigi, ki je na voljo v fizični obliki, kot e-knjiga (Kindle) ali cd boste našli najboljše odgovore na vsa vaša vprašanja, ki so povezana z MS in paleo pristopom.

   Izbriši
 3. ali lahko se lahko pri paleo dieti je sladek krompir? Kaj nima preveč škroba?

  OdgovoriIzbriši