PALEO RECEPT: MANDLJEVO MASLO

četrtek, 31. januar 2013

Arašidi spadajo med stročnice (in ne med oreščke), zato ne sodijo med paleo živila. Če se sprašujete, kakšno je mandljevo maslo, ga je najlažje primerjati z arašidovim maslom. Zakaj se uporablja mandljevo maslo? Hmm... Lahko ga jeste kar tako, na žlico, lahko ga namažete na (paleo) kruh, (paleo) palačinke, ga jeste zraven sadja... Jaz ga uporabljam kot sestavino v drugih receptih, predvsem v sladicah, npr. mafinih. Obstaja pa tudi čokoladna različica: čokoladno mandljevo maslo.

Pri oreščkih je pomembno, da so predhodno primerno pripravljeni (luščeni in blanširani), zaradi vsebnosti fitinske oz. fitične kisline. Če vas to ne gane, lahko uporabite tudi navadne mandlje, na okus to ne bo bistveno vplivalo, izbira je vaša. Za ta recept sem uporabila 200 g mandljev.


Potrebujemo:

- (luščene in blanširane) mandlje

- ščepec soli (poljubno)

- stopljeno kokosovo mast (nekaj žlic)


Predpriprava (poljubno):

Tretjino mandljev razporedimo po pekaču in jih pražimo v pečici na 200°C dobrih 5 minut (dokler niso popečeni - rjavi, glej sliko 3). Praženi mandlji bodo maslu odvzeli pretirano sladkost in dodali posebno aromo; ta korak lahko tudi izpustimo. 

Priprava:
Vse mandlje zmeljemo. Če imamo zmogljiv blender, bo to nalogo hitro opravil.


Če nimamo zmogljivega blenderja, ampak navaden sekljalnik za 15 eur (kot ga imam jaz, pa še ta je, presenetljivo, nehal delati), bomo mletje morali opraviti v več korakih. Najprej vse mandlje zmeljemo (kot vidimo na sliki 2) tako fino kot naš sekljalnik zmore. Ko opazimo, da bolj fino ne bo šlo, mandljevo moko predenemo v drugo skledo in v roke vzamemo palični mešalnik. Če želimo, lahko dodamo ščepec soli. Mandljevi moki dodamo žlico stopljene kokosove masti in pasiramo s paličnim mešalnikom, ponovno dodamo kokosovo mast in pasiramo ter dodajamo kokosovo mast, vse dokler ne dobimo gladke mase, gladke kot je npr. arašidovo maslo.
Objavi Komentar
Objavite komentar