PALEO RECEPT: PREČIŠČENO MASLO - GHEE

četrtek, 21. februar 2013

Če pogledate na ovitek od masla, boste videli, da na njem piše, da vsebuje 82% maščobe, ponekod je ta številka višja, ponekod nižja. Poleg maščobe maslo namreč vsebuje vodo, laktozo in kazein, ki jih s kuhanjem masla lahko ločimo in odstranimo.

Zakaj pripravljati prečiščeno maslo? Kakšne prednosti ima pred maslom?
- daljši rok trajanja
- lahko ga uporabljamo pri višjih temperaturah (se ne zažge tako hitro kot se sveže maslo)
- je lahko prebavljiv

Zame je predvsem pomembno zaradi  moje intolerance na laktozo. Tisti, ki ste na mleko in mlečne izdelke zelo alergični oziroma močno laktozno intolerantni, pa bodite vseeno pozorni, saj lahko kakšen odstotek mlečnih beljakovin v gheeju ostane (še posebno, če ga na koncu ne precedite dobro).

Uporaba:
Lahko ga uporabljamo pri kuhanju, cvrenju, peki ali pa hladnega - kjer bi sicer uporabili maslo. Ima karamelni okus.

Kako ga pripraviti:
Najbolje bi bilo, da bi ga pripravili iz masla, narejenega iz mleka pašnih krav. V tujini to ni problem, saj je irsko Kerrygold maslo dosegljivo povsod, tudi v vaških trgovinicah, pri nas pa ga še nisem zasledila. Predvsem je pomembno, da je maslo čim bolj sveže. Jaz ponavadi kupim Sparovo Natur pur bio maslo, poskusila pa sem tudi Hoferjevo bio maslo, pa mi ni bilo všeč. Predlagam, da uporabite dobro posodo, da se vam usedline ne bodo preveč prijele na dno. Jaz ga med kuhanjem sploh ne mešam, celoten postopek pa običajno traja približno 20 minut, lahko tudi več, odvisno na kakšni temperaturi maslo kuhate. Če ga pripravljate prvič, ga raje kuhajte na manjši temperaturi, ker se lahko hitro zažge. V tem primeru bo postopek trajal dlje, približno 40 minut.



1. maslo stopite na blagi temperaturi (lahko ga narežete na koščke, jaz ga ne)
2. iz masla izpareva voda, na vrhu se pojavi bela pena (nekateri jo z žlico sproti odstranjujejo, jaz je ne)
3. pustite ga, da rahlo vre (rahlo - ne preveč, da se vam ne bo zažgalo) po 15 minutah začnite pozorno preverjati, kaj se v posodi dogaja


4. pena se počasi useda na dno posode (sedaj bodite posebej pozorni, da se ta usedlina ne zažge)
5. ko je maslo prosojne zlate barve, tako da vidimo dno posode, na katerem so usedline, je ghee pripravljen


6. pustite ga, da se malo ohladi, saj je vroča maščoba lahko nevarna. Precedite ga čez gazo/cedilo/kavni filter - kot vidite na slik (boljša bi bila gaza, ker gre čez kavni filter zelo počasi). Shranimo ga v čisti, suhi posodi (če ne bo suha in čista, se lahko pojavi plesen). Predlagam, da ga shranite v stekleni posodi (jaz ga hranim v pokritem steklenem kozarčku od marmelade). 
7.  rjavi delci - usedline, ki jih vidite na sliki 7, dajo gheeju karamelni okus

Shranjevanje:
Lahko ga hranimo na sobni temperaturi. Če ga nameravate hraniti dlje, vam priporočam, da ga imate nekje na hladnem, še posebno, če ste pripravili večjo količino. Pravijo, da ima skoraj neomejen rok trajanja in da bi ga, če bi ga imeli na hladnem, lahko hranili 100 let. 

V ajurvedi je zelo cenjen - po ajurvedskem prepričanju  naj bi veljalo, da starejši kot je ghee, več zdravilnih lastnosti ima in da 100 let star ghee lahko pozdravi vse. Kuhano oz. prečiščeno maslo za slovensko ozemlje ni nič novega, saj so ga na našem območju pripravljali preden so poznali hladilnike, zaradi možnosti shranjevanja na sobni temperaturi in dolgega roka trajanja. Pravijo, da se ghee lahko uporablja tudi kot mazilo za kožo, vendar pa tega še nisem preizkusila. Za tiste, bolj natančne, naj še dodam, da nekateri viri navajajo da, prečiščeno maslo ni identično kot ghee, saj prečiščeno maslo lahko vsebuje še nekaj laktoze in kazeina ter vode, medtem, ko naj jih ghee ne bi več vseboval. Kar se mene tiče, je ghee zgolj indijsko poimenovanje za prečiščeno maslo oziroma obratno:)
10 komentarjev on "PALEO RECEPT: PREČIŠČENO MASLO - GHEE"
  1. Lidl ima zdaj irsko maslo. Samo rečem ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za info, bom kupila, da vidim kakšno je...

      Izbriši
  2. Pozdravljeni, Špela

    Me samo zanima. Ali ste že poizkusili Lidlovo irsko maslo za izdelavo Ghee-ja? Me res zanima vaše mnenje. Jaz ghee ponavadi naročim, že kuhan.

    Hvala za vse vaše recepte. Končno mi ni treba več po tujih blogih brskati in se iskati.

    Srečno!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni,
      irsko maslo iz Lidla sem že večkrat kupila in se mi zdi dobro. Resda še nisem poskusila narediti gheeja, ampak mislim da bi moralo biti vredu. Sicer pa, če že delam ghee, ga naredim iz masla Planika ali Bohinjka, vendar je maslo Bohinjka mogoče kupiti samo v določenih trgovinah in ga nimajo vedno, ravno danes pa sem videla, da imajo Planiko v Mercatorju po garantirano najnižji ceni.
      Srečno tudi vam!

      Izbriši
    2. Najlepša hvala za odgovor!

      Lep pozdrav

      Izbriši
  3. Špela, super, da si se potrudila in napisala cel postopek priprave ghee masla ter njegove značilnosti. Ne morem pa čez to, da nebi dodala nekaj zanimivosti....
    ...ghee maslo se ne kuha v posodi iz nerjavečega jekla ali litoželezni, ampak samo v stekleni, lončeni ali emajlirani posodi.
    ...Zelo pomembna je kvaliteta masla in najbolj kakovostno je zagotovo domače maslo s kmetije, jaz na primer kupim na kmetiji kislo smetano, iz nje naredim maslo in iz tega masla pripravim ghee. Trgovinska masla imajo v večini primerov dodatke, če ne drugo, za podaljšanje roka trajanja...če pa želimo res kvalitetno ghee maslo, ki ustreza zgornjemu opisu, so takšne stvari bistvenega pomena...
    ...sprotno pobiranje pene z masla je ključnega pomena, saj se tiste usedline, ki praviš, da naj bi dale karamelni okus, pregrejejo oziroma skoraj vedno malo zasmodijo in ta karamelni okus je v bistvu zažgana beljakovina z masla in ima popolnoma drugačen učinek, saj rahlo zagreni....ko hrana zaradi segrevanja zagreni, ponavadi dolgoročno ne vpliva najbolje na srce in ožilje...Torej pobiranje pene z masla ima pomen...
    ...nikoli ga ne cedimo čez kovinsko cedilo ampak čez gazo ali kaj podobnega...
    ...enako kot za kuhanje, velja, da ga hranimo v stekleni ali lončeni posodi...
    Si pa zelo lepo opisala njegove dobre lastnosti in nisem hotela nekaj pametovati, samo dodala sem še določene informacije, ki so manjkale... konec koncev je pomembno, da se kaj novega naučimo in delimo svoje izkušnje in znanja ;)

    Lep dan vsem :)
    Nina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nina kako pa naredis maslo iz domace smetane

      Izbriši
    2. doma smo maslo delali iz smetane tako da smo jo dali v literski kozarec zavlaganje in toliko časa tresli da je nastala kugla masla:)

      Izbriši
  4. Jaz sem maslo naredila in mi vedno rata kašasto zakaj

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. to se je meni zgodilo s Hoferjevim bio maslom, lahko da je krivo maslo, lahko pa da je ostalo preveč vode. če ga hranite v hladilniku, se strdi?

      Izbriši