MOJA PALEO IZKUŠNJA, 4.TEDEN

sobota, 2. februar 2013

 »The only way to keep your health is to eat what you don't want, drink what you don't like, and do what you'd rather not. Mark Twain«

Več o paleo dieti: klik!

In je prišel. Trideseti dan moje paleo diete. Konec tako imenovanega poskusnega obdobja. Nek mejnik, ko se odločiš ali te je paleo dieta prepričala ali se boš vrnil k stari prehrani.

Mene je prepričala v tolikšni meri, da bom z njo nadaljevala. Slabosti sicer niso popolnoma izginile in vsake toliko časa pride dan, ko mi je tudi po najbolj nedolžni hrani slabo oz. mi je slabo tudi, če ne jem ničesar. Tako da očitno ves problem ne izvira iz hrane in obstajajo še neki drugi dejavniki. Se mi pa zdi, da jih bom lažje odkrila, če bom še naprej paleo. No, druge (normalne) dni pa se je stanje drastično izboljšalo. Res je sicer, da mi tudi vsa paleo hrana ne paše, tako da moram še vedno malo paziti, kaj jem.

Dogaja pa se mi, da nekoliko pogrešam kakšne ne-paleo jedi. In ker nočem imeti občutka, da sem stalno za nekaj prikrajšana, si bom dovolila nek količinsko majhen prekršek enkrat tedensko (če mi bo zapasalo), kot naprimer košček pice, piškot, mogoče samo kos kruha.  Zdi se mi fajn, da si omejiš količino in pogostost prekrškov, sicer začneš vnašati ne-paleo hrano vse pogosteje.
Pa tudi ne mislim komplicirati, če bom pri kom na obisku, na kakšnem  praznovanju ali ko bom šla s kom na kosilo, pa hrana ne bo čisto paleo. Bom poskusila izbrat čimbolj primerno hrano (mlečne izdelke in izdelke, ki ne vsebujejo glutena, kot so riž, krompir, koruza, ajda in rž), kar pa ne bo paleo, se bo štelo v tisti zgoraj omenjeni prekršek.

Ena možnost, ki se pojavi po tridesetih dnevih paleo diete je tudi ta, da začneš ne-paleo hrano vnašati v svoj jedilnik, eno na teden, da vidiš, ali ti ugaja ali ne in če ti ne škodi, v jedilniku tudi ostane. No, to zgleda tako, da si zbereš eno od prej omenjenih živil in jo en dan ješ pri vseh obrokih. Potem je več ne zaužiješ naslednja dva dneva, 72 ur pa opazuješ, če se pojavijo kakršne koli spremembe, saj se lahko preobčutljivost na določeno hrano pokaže takoj, lahko pa je reakcija tudi zapoznela (do 72 ur). Jaz imam namen to narediti v kratkem.

Eden od načrtov za naslednji mesec je tudi popestriti moje jedilnike, saj kar naprej jem iste stvari. Držim se tistih nekaj jedi, ki mi ugajajo in so hitre za pripravo, se mi pa zdi, da se jih bom kmalu naveličala.

No, to je to. Se oglasim z updatom čez kakšen mesec.
Objavi Komentar
Objavite komentar