CVETNONEDELJSKA BUTARA

nedelja, 24. marec 2013
Zadnja - 6. nedelja v postnem času je v cerkvenem koledarju označena kot cvetna nedelja. Sledi ji veliki teden z veliko nočjo. Osnova za izdelovanje butar je v starem verovanju poganskih narodov, ki so praznovali praznik zelenja. Na ta praznik so ljudje zbirali rastline, ki naj bi jih varovale pred vremenskimi ne-prilikami; pred strelo, ujmami, točo, požari, povodnjo ter pospeševale rast, plodnost in odganjale zle sile in bolezni. Verjeli so v posebno zmagovito moč pomladi, ki jo ima, ko vzbrsti in so jo želeli prenesti čez vse leto. Preko blagoslova naj bi zelenje dobilo posebno moč, zato so zelenje ponesli na njive, ga zataknili za tramove streh... S temi naj bi odvrnili posege temnih sil. Blagoslovljene butare naj bi torej ščitile dom in družino ter zagotavljale dobro letino. Na Štajerskem so zasledili 11 različnih poimenovanj za butare, na Notranjskem 10.  Potice iz Ljubnega ob Savinji so edine butare, ki so figuralno oblikovane in izdelovanje le-teh je bilo pred kratkim razglašeno za živo mojstrovino državnega pomena. 

Včasih so se na butarah znašli tudi piškoti in sadje. Babica pravi, da so imeli otroci iz najbogatejših družin na butare navezane pomaranče (torej so kazale ekonomsko - socialni status). Sestava butar je bila v preteklosti odvisna od lokalnega zelenja, zato ne preseneča dejstvo, da ima vsako območje svoj način izdelovanja butar, pri nas, na Dolenjskem, pa skorajda vsaka vas, saj so se razvile lokalne in regionalne posebnosti. Sestava butar je bila odvisna tudi od verovanja ljudi v čarobno moč posameznih vrst rastlinja in ljudske simbolike njihovega števila (3, 7, 9, 33). 

Pomembno je tudi ravnanje z butaro ob prihodu domov. Seno poje živina, da bi bila bolj zdrava, pušpan se zatakne za tramove streh... Pri nas jih izdelujemo tako:

Potrebujemo:
- šopek pušpana
- 3 drenove šibe
- 3 dobroletovne šibe
- 3 leskove šibe
- 3 bezgove šibe
- poljubno količino mačic
- virh
- žingerc
- 10 cm dolg del pošpičenega kosa leskovega kola
- konopljeni motvoz (2 m)
- seno
- semenski krompir 
- manjše jabolko
- papirnato vrečko
- raznobarvni krep papir
- okrasni trak (2 m)
- vrtne škarje
- škarje
- olfa nož

Postopek:
Priporočljivo je, da butaro izdelujeta vsaj 2 osebi. Najprej je potrebno pripraviti material za izdelavo butare.
Vse šibe skrajšamo na dolžino 1 m. Obdržimo zgornji, tanjši del šib in jim odrežemo stranske vejice (pri mačicah jih pustimo). 
V papirnato vrečko damo suho seno, manjše jabolko in manjši semenski krompir. Jabolko in krompir položimo na seno in ju obdamo s senom tako, da oblikujemo tulec, saj bo to jedro naše butare. 
Na mizi razporedimo šibe in nanje položimo naše jedro, ki ga obdamo s šibami. Na spodnjem delu tesno zavežemo motvoz in z vrvjo nadaljujemo navzgor (povezujemo v razmaku 5 cm). Ena oseba butaro drži, druga pa jo povezuje in na vrh vstavi pušpan. Butaro pod pušpanom tesno povežemo in vrv zavežemo. Spodnji del šib prirežemo tako, da so v enaki ravnini in na sredino namestimo ošpičeni leskovi del.
Z okrasnim trakom prekrijemo motvoz, krep papir pa razrežemo na trakove širine 2 cm. Razrezane trakove privežemo na butaro pod pušpanom in na pušpan. Trakovi naj bodo v dolžini butare, preostanek odrežemo.
Objavi Komentar
Objavite komentar