PALEO RECEPT: JABOLČNI ZAVITEK

nedelja, 17. marec 2013

Jabolčni zavitek oz. štrudelj je sladica tudi v paleo priredbi. Spodnji recept torej ni za vsak dan, saj vsebuje kar precej naravnega sladkorja. Preden se lotimo priprave, rozine namočimo v soku ene pomaranče, lahko pa dodamo tudi malo ruma. Če smo na ta pred-korak pozabili, pa pomarančni sok pogrejemo, saj se bodo rozine hitreje prepojile.

Za testo potrebujemo:
200 g mletih mandljev
50 g datljev (10 dateljnov)
2 žlici gheeja/kokosove masti
1 jajce
ščepec soli

Za nadev potrebujemo:
2 jabolki
1 žlico gheeja/kokosove masti
1 žličko cimeta
50 g rozin in sok ene pomaranče
mlete klinčke
mleti ingver

Najprej pripravimo nadev (jabolka naribamo in jim dodamo vse navedene sestavine). Ker jabolka vsebujejo precej vode, sem nadev najprej pokuhala v ponvi - toliko, da tekočina izpari, na ta način se bo čas peke skrajšal. Nadev pripravimo najprej zato, da se malo ohladi, preden ga damo na testo. Pečico vključimo na 200°C.

Testo pripravimo tako, da zmeljemo dateljne z gheejem in četrtino mandljeve moke. Jaz sem to zmes zmlela kar s paličnim mešalnikom. Nato dodamo preostale mandlje in eno stepeno jajce ter pregnetemo. Če želite, lahko dodate ščepec soli. 

Na pekač damo peki papir in na njem oblikujemo testo. Ker je precej mehko, ga bi bilo težko razvaljati, zato ga oblikujemo kar s prsti, težimo k temu, da je čim tanjše. Na testo nadevamo nadev, pri robovih pustimo centimeter prostora in ga na tesno zvijemo. Del, kjer se testo konča, položimo na peki papir, s tem preprečimo, da bi se zavitek med peko razprl.

Pečemo 15 minut. Še toplega razrežemo, ker se kasneje preveč drobi. Lahko ga posipamo s cimetom ali kokosovo moko.

 Najboljši je naslednji dan.
1 komentar on "PALEO RECEPT: JABOLČNI ZAVITEK"