DOMAČA VEGETA

ponedeljek, 9. september 2019

Vegeta je nekaj, kar se verjetno najde v vsaki kuhinji, Je univerzalna mešanica okusov, ki doda piko na i vsaki jedi. Sama vegete nisem nikoli uporabljala saj mi njen okus po umetnem ni odgovarjal. Pred leti sem prišla do domače suhe vegete, ki sem jo sprva kupovala, vendar je njena cena kar zasoljena. Nato mi je Mihova mami predstavila kako ona dela domačo suho vegeto in od takrat naprej sem našla mešanico, ki jo naravnost obožujem. Vsake toliko sem mi prileže juha z cmočki in vegeta je tukaj nepogrešljiva, saj doda juhi tisti pravi "nedeljski" okus. Uporabljam jo tudi pri kuhanju ostalih zelenjavnih juh, omak ali pri kuhanju polete, ki jo pripravim z zelenjavo in sirom. Letos sem prvič sama izdelala tako suho kot tudi "mokro" vegeto. Tako bom preizkusila katera mi bolj odgovarja, kako dolgo se mokra vegeta ohrani in kakšen okus da vsaka izmed njih.

Za pripravo potrebujete:
  • 2,5 kg zelenjave (por, korenček, pastinak, gomoljna zelena, stebelna zelena, listi in korenina peteršilja, paprika, čebula, česen)
  • 750 g soli ( na 1kg se doda 250g soli, morda raje malo več)
Navodila za pripravo:
Za pripravo vegete potrebujemo veliko raznovrstne zelenjave, količino posamezne zelenjave pa določite glede na okus, ki vam najbolj ustreza. Zelenjavo dobro očistimo in jo s pomočjo sekljalnika  nasekljamo na drobne koščke. Zmesi, ki nastane dodamo primerno količino soli in mešanico pustimo pokrito stati 24h, da si izloči odvečna voda. Naslednji dan mešanico dobro ožememo. Jaz sem jo ožela kar z roko, saj se mi je tako zdelo najbolj učinkovito. Pred polnjenjem sem male steklene kozarce dobro umila in jih sterilizirala v pečici na 100°C za približno 15 minut. Pred polnjenjem sem počakala, da se kozarci ohladijo in jih nato napolnila z vegeto in postavila v klet na temno in hladno. Pri pripravi suhe vegete prav tako potrebujemo različne vrste zelenjave, katero narežemo na manjše koščke, jo v sušilniku ali pečici posušimo ter na koncu s sekljalnikom  zdrobimo v primerno strukturo.


Vegeto lahko uporabite v mnogo različnih jedeh, njena izdelava pa je res preprosta. Izkoristite vse darove, ki vam jih je narava celo leto pripravljala in jih spremenite v ozimnico, ki vam bo služila do naslednjih poletnih dni.


Če želite še več idej za sezonske recepte pa pokukajte na : https://vrtiljakcasa.si/

Prijetno sekljanje. (:
Objavi Komentar
Objavite komentar