TORTA S KISLO SMETANO

torek, 19. marec 2013

Vsi tisti, ki ne marate kisle smetane - ne se ustrašit, v tej torti se kisle smetane sploh ne čuti, saj je predvsem v biskvitu, kar mu daje vlažnost. Če pa ste s kislo smetano na popolnoma nasprotnih bregovih, pa se jo lahko zelo enostavno tudi nadomesti (s sladko smetano/mlekom/kefirjem/jogurtom). Torta je zelo dobra, je pa res, da je malo drugačna, ker poudarek okusa ni na kremi, temveč na biskvitu, ki ga lahko pripravite tudi samostojno - kot kolač, brez kreme. Recept je zelo enostaven, biskvit lahko pripravite brez uporabe mikserja.

Za biskvit potrebujete:
250 g moke
270 g kristalnega sladkorja
1,5 žličke sode bikarbone
230 g masla
35 g kakava v prahu
250 ml vode
1,5 žličke soli
2 jajci
115 g kisle smetane
1 žličko vanilijevega ekstrakta

Za kremo potrebujete:
0,5 l sladke smetane
250 g mascarponeja
250 g kisle smetane

Za biskvit z metlico zmešamo moko, sladkor in sodo bikarbono. V posodo, ki je primerna za štedilnik, damo maslo, kakav, vodo in sol. Segrejemo in med gretjem mešamo z metlico, da dobimo zmes, ki je podobna vroči čokoladi.  
Ko skoraj zavre, posodo odstavimo in tekočino vmešamo v suhe sestavine, ki smo jih že pripravili. Najprej zlijemo polovico, dobro vmešamo in dodamo preostanek čokoladne tekočine. Dodamo jajce, ga vmešamo v testo in dodamo še drugo jajce ter dobro premešamo.
Dodamo vanilijev ekstrakt in kislo smetano. Vlijemo v pekač premera vsaj 26 cm. Kot vidite na spodnji sliki, je masa zelo tekoča, zato vam priporočam, da ne naredite tako kot sem jaz:) Maso pecite v pekaču, ki ima dno, sicer vam bo stekla ven. Pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C, 50 minut. Postopek priprave biskvita je lepo prikazan tu: klik.
Ko se biskvit ohladi, ga dvakrat prerežete, da dobite tri plasti. Stepite pol litra sladke smetane in v smetano vmešajte kislo smetano (če je ne marate, jo enostavno izpustite in jo nadomestite z 250 g sladke smetane ali 250g mascaropneja) in mascarpone. Spodnji biskvit postavite v obroč, nanj razporedite nadev, to ponovite še enkrat, in kremo razporedite po zadnji plasti. Ker je krema zelo kompaktna, kremi ni potrebno dodajati želatine in obroč lahko takoj odstranite, s preostankom kreme pa lahko torto premažete tudi ob straneh.
Za nadev lahko dodate sadje, npr. breskve ali jagodičevje. Če ste bolj za čokoladni okus, pa lahko kremi dodate 100 g stopljene temne čokolade.
Objavi Komentar
Objavite komentar