SLIVOVI CMOKI BREZ GLUTENA

ponedeljek, 24. september 2018
Slivovi cmoki oziroma "češpljevi knedlni", kot jim pravimo pri nas, so bili že v otroštvu ena izmed mojih najljubših jedi. Zabeljeni s krušnimi drobtinami in potreseni z žličko ali dvema sladkorja so bili vedno odlično kosilo - verjetno zato, ker so cmoki v bistvu sladica, ki jo lahko ješ za glavno jed:).

Cmokov zaradi vsebnosti glutena kar nekaj let nisem jedla, v zadnjem času pa sem si jih kar nekajkrat pripravila z brezglutensko moko. Ponavadi, ko mi je po kosilu ostal pire krompir in mi ga je bilo škoda zavreči. Pripravljeni so iz krompirja, jajc, brezglutenske moke in kisle smetane, ki jim da rahlost. Meni so odlični in niti ne opazim razlike med navadnimi "glutenskimi" in brezglutenskimi cmoki. Isti recept uporabim tudi za pripravo brezglutenskih njokov, ki jih ponavadi zamrznem in jih porabim takrat, ko nimam veliko časa za pripravo kosila. Cmoki ponavadi ne pridejo do zamrzovalnika, ker jih prej pojemo:), če pa jih naredim več, jih prav tako zamrznem.



Za cmokov potrebujemo:
- 450 g pretlačenega krompirja
- 1 jajce
- 3 žlice kisle smetane
- 180 g brezglutenske moke (jaz uporabljam Schär Mix B moko)
- 300 g svežih ali zamrznjenih sliv (lahko tudi marelice, breskve itd.)
- sladkor
- 80 g brezglutenskih drobtin (jaz uporabljam Schärove)
- 90 g masla

Postopek priprave:
1. Krompir olupimo in ga razrežemo na manjše koščke. Kuhamo ga v osoljeni vodi 20 - 30 minut (do mehkega).
2. Kuhan krompir dobro odcedimo in pretlačimo. Pustimo, da se ohladi.
3. Pretlačenemu krompirju dodamo razžvrkljano jajce in kislo smetano ter dobro premešamo. Nato mu dodamo še moko. Dobro premešamo, da se moka inkorporira v maso.
4. Maso z rokami dobro pregnetemo. Če se nam masa lepi na prste, dodamo še moke (če se rahlo lepi na roke, moke ni potrebno dodajati - ko oblikujemo cmoke si le pomokamo roke). Če je masa preveč suha, dodamo še eno žlico kisle smetane.
5. Nato oblikujemo cmoke. Maso oblikujemo v 7-8 kroglic premera 5-6 cm. Jaz ponavadi eno žlico mase (ali dve) pustim v posodi za rezervo (če mi kakšen cmok "razpoka", da ga lahko zakrpam:)). 
6. Pripravimo slive: slive operemo in jih razkoščičimo. Če uporabimo drugo sadje (npr. marelice, breskve), jih razrežemo na majhne koščke.
7. Na štedilnik postavimo večji lonec in ga do polovice napolnimo z vodo. Vodo posolimo z žličko soli.
8. Kroglice sploščimo in v vsako dodamo eno žličko sladkorja ter eno slivo.
9. Ponovno oblikujemo cmoke. Ko voda v posodi zavre, cmoke počasi spustimo v vodo.
10. Pustimo, da voda ponovno zavre, nato pa ogenj zmanjšamo, da voda rahlo vre. Cmoke rahlo privzdignemo iz dna posode, da se ne primejo. Ko cmoki priplavajo na površje vode, jih kuhamo še 10 minut (skupaj približno 15 minut). Sama jih ponavadi potem, ko izključim štedilnik, pustim še 5 minut v vodi in jih nato dam ven iz vode.
11. V vmesnem času pripravimo še omako (poljubno): preostanek sadja stresemo v posodo, prilijemo toliko vode, da prekrije dno in sadje kuhamo toliko časa, da se sadje pokuha ter omaka zgosti (5 do 10 minut).
12. Pripravimo še drobtine: v ponvi segrejemo maslo, dodamo brezglutenske drobtine in jih prepražimo (minuto ali dve na zmernem ognju). Nato v ponev stresemo cmoke in jih povaljamo v drobtinah (ali pa cmoke damo na krožnike in nanje damo žlico maslenih drobtin). 
13. K cmokom postrežemo še slivovo omako.


Dober tek,



* ta objava ni sponzorirana.
Objavi Komentar
Objavite komentar