SEKSI KEKSI?

sobota, 30. marec 2013

Ne, nisem si sama izmislila tako privlačnega imena za kekse, recept sem dobila na kulinariki. Ali so keksi sploh lahko seksi? Ne vem, moji so bolj kot seksi "unikatni", saj je vsak drugačen. Ker nisem imela primernega modelčka za izrezovanje testa, vsi so bili namreč preveliki, sem uporabila kar pokrovček od začimb Maestro, ki je premera 4 cm, vendar pa testa ni lepo odrezal - logično, saj temu tudi ni namenjen:) Kekse sem naredila po manj sladki varianti, napolnjeni so s kremo iz bele čokolade in mascarponeja, kar jim daje ravno dovolj sladkosti. Iz spodnje mase sem dobila približno 120 krogcev, torej 60 keksov.

Za testo potrebujemo:
- 300 g moke
- 80 g mascarponeja
- 75 g zmehčanega masla
- 90 g sladkorja
- 1 jajce
- ščepec soli
- prozorno folijo
- vajlar
- peki papri
- pekač

Za nadev potrebujemo: 
- 150 g mascarponeja
- 300 g bele čokolade
- dresirno vrečko s  poljubnim nastavkom

Postopek:
Najprej pripravimo nadev, ki se mora pred uporabo dobro ohladiti. Priprava je zelo preprosta. Kar v posodi na štedilniku stopimo čokolado z mascarponejem, ves čas mešamo. Ko se čokolada stopi, posodo odstavimo in jo postavimo v hladilnik.

Za testo najprej zmešamo suhe sestavine (moko, sladkor, sol). Posebej stepemo jajce, kateremu dodamo maslo in mascarpone ter dobro premešamo.

Mokre sestavine dodamo suhim in pregnetemo testo.
Testo razvaljamo, sproti ga potresamo z moko, sicer se preveč prijemlje na vajlar.
Jaz sem ga razvaljala na debelino evrskega kovanca. Priporočam vam, da ga razvaljate bolj na debelo kot sem ga jaz oziroma da debelini testa prilagodite čas peke. Pečico vključimo na 180°C. Sedaj lahko začnemo z izrezovanjem krogcev, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo 8 - 15 minut (odvisno od vaše pečice - keksi ne smejo biti trdi, v sredini naj bodo še malo mehki). Ostanke testa ponovno zberemo v kepo, razvaljamo in ponovimo postopek. Če testo postane suho, mu dodamo malo mascarponeja, da se lažje razvalja. 

Polovico ohlajenih keksov premažemo z nadevom in pokrijemo s preostalimi keksi. Postrežemo jih naslednji dan oz. takrat, ko se krema primerno strdi.

Objavi Komentar
Objavite komentar