DIY PROJEKT: PRENOVA SOBE

ponedeljek, 11. marec 2013

Že nekaj let sem govorila, da bom prenovila sobo. Po eni strani zato, ker je soba prenovo res potrebovala (soba je izgledala natanko takšna, kot takrat, ko sem imela 16 let:)), po drugi strani pa sem želela tudi videti, kako drastično bi lahko sama prenovila sobo, ne da bi za to porabila veliko denarja.

Odločila sem se, da bom sama prebarvala pohištvo in ga premaknila tako, da bo v sobi čimveč prostora (moja soba je majhna, okoli 8 kvadratnih metrov), prepleskala stene in kupila nekaj malenkosti, ki bodo v sobo vnesle prijetno vzdušje. 

Tako sem oktobra, ko je bilo zunaj še toplo, znesla na dvorišče pohištvo in se lotila barvanja. Izbrala sem si belo akril emajl barvo in kljub temu, da v sobi nimam veliko pohištva, je bilo barvanje kar zamudno. Na vsak kos sem namreč nanesla vsaj dva sloja in ker sem med tednom v Ljubljani, sem kar nekaj vikendov dneve preživljala s čopičem v roki:). No, ko sem končala, je bil zunaj že sneg:) 
Aja, pa ročke na omarah sem želela zamenjati, ker mi niso bile všeč, pa sem ugotovila, da bi me samo to stalo okoli 60 evrov. Ko sem videla to cifro, so se mi naenkrat stare ročke zdele čisto v redu, tako da sem potem kupila srebrni sprej za 7 evrov in se mi zdi, da staro-novim ročkam prav nič ne manjka.


Moški del družine sem zaposlila s pleskanjem sobe. Tudi to se je zavleklo, saj je bilo treba najprej vse prejšnje nanose barve zdrgniti iz sten in šele potem nanesti novo plast. Za tri stene sem si izbrala belo barvo, za eno steno pa vijolično, da malo popestri sobo.  


Najbolj sem uživala v dekoraciji sobe. Nekaj vznemerljivega je v tem, da nekemu pustemu, brezveznemu prostoru daš svoj osebni pečat. Listanje katalogov, brskanje po blogih.... že samo načrtovanje je zabavno.


Zavese, ogledalo, pin board, lončke za rožice, okvirje za slike in luči sem kupila v Ikei. V Novem mestu  sem šla pogledat v trgovino z zavesami, da bi videla koliko bi stale zavese za moje okno. Izbrala sem osnovne in ne najdražje zavese in mi je prodajalka naredila predračun za 180 evrov! V Ikei pa sem dala za te luškane čipkaste zavese 10 evrov, za sive zavese pa okoli 20 evrov. Tako, da ja, v Ikei se najde toliko kjut stvari, ki so hkrati tudi ugodne, da se splača zapeljat v eno od bližnjih Ikej (Gradec, Celovec, Vileš).


Stara mama je našla v omari še zapakirano in neuporabljeno ročno izdelano posteljnino, ki je stara že vsaj  40 let. Posteljnino smo oprali in zgleda kot nova. Pa še lepo paše v sobo.


V okvirje sem dala printe, ki sem jih že nekaj časa zbirala in jih na steno kar prilepila z obojestranskim močnim selotejpom.


Sobo se da popestriti še s kakšnim mini diy projektom, kot naprimer lonček za svinčnike iz konzerve ali pa vazo iz kozarca od marmelade. 


Sem malo preračunala, koliko me je prenova stala in se znesek giblje med 200 do 250 evri, kar me je kar malo presenetilo, ker sem mislila, da je končni znesek manjši. Tako da tudi recikliranje ni tako ugodno:)

3 komentarji on "DIY PROJEKT: PRENOVA SOBE"