RAZSTAVA: GENIJ – DA VINCI

sobota, 2. marec 2013

V četrtek sem si šla pogledat razstavo Genij – Da Vinci, ki je trenutno na Gospodarksem razstavišču. Cena vstopnice za študente  je 10 eur (za odrasle 15 eur), razstava pa je vsak dan odprta od 9h do 20h.

Meni je bila razstava všeč. Mislim, da izpolni svoj namen - to je, prikazati Leonarda da Vincija kot genija. 
Prvi del razstave Da Vincija predstavi kot izumitelja, inženirja, arhitekta in raziskovalca, drugi del pa kot renesančnega umetnika.

Zanimivost te razstave je, da lahko vidite Da Vincijeve ideje in zamisli, ki jih je le skiciral v njegovih kodeksih, dejansko realizirane. Obrtniki so namreč za potrebe te razstave po Da Vincijevih načrtih izdelali naprave: nekaj v naravni velikosti, nekaj kot makete.

Zdi se mi, da skorajda ni stvari, s katero se  Da Vinci ne bi ukvarjal. Razmišljal je o stvareh, ki še nekaj stoletij po njegovi smrti niso bile realizirane in takrat še niti niso imele imena. Tako lahko vidimo prve zamisli o helikopterju, jadralnem letalu in padalu, zamisli o avtomobilu, podmornici, tanku. Poleg tega je razmišljal o tem, kako bi izpopolnil že nekatere obstoječe izume, kot so arhimedov vijak in žerjav, vidimo lahko da Vincijeve prenosne klaviature in bobne, ukvarjal se je tudi s pomorstvom: poleg že prej omenjene podmornice je  razstavljena  potapljaška obleka, izumil je rešilni pas in plavutke, ukvarjal pa se je tudi z idejo, kako bi človek lahko hodil po vodi. Eden od njegovih izumov, ki mi je ostal najbolj v spominu, je prenosni most, ki bi ga lahko vojaki postavili brez uporabe vijakov. Izvedba je tako enostavna, ideja pa odlična. Aja, pa želel je narediti robota. Ko je NASA potem stoletja kasneje izdelala prvega robota, se je zgledovala prav po Da Vincijevi shemi.  Da Vinci se je sicer tudi veliko ukvarjal z anatomijo človeka in na razstavi so tudi replike njegovih natančnih skic človeškega telesa, organov, mišic in kosti.

Da Vincijevo delo, ki je me je fasciniralo je njegova študija, imenovana Vitruvijanski človek.  To je njegovo najznamenitejše delo na področju matematike in razmerij človeškega telesa.To sicer ni njegova izvirna ideja, saj se je naslonil na zapiske rimskega arhitekta Vitruvija in tako skiciral popolnega človeka, katerega mere upoštevajo pravila zlatega reza, pri tem pa je  telo umeščeno v krog in kvadrat. Fascinantno je, da katerikoli del slike pogledaš, je vse v idealnem razmerju.

Zadnji del razstave je posvečen umetnosti, predvsem sliki Mone Lise. Zanimivo je bilo videti repliko te slavne slike. Presenečena sem bila predvsem nad velikostjo. Ne vem, vedno sem si sliko predstavljala večjo. Poleg tega lahko vidiš tudi hrbtno stran slike, kar se je meni zdelo skorajda bolj zanimivo, kot sprednja:) (tega pač nikoli nikjer ne vidiš). Vidiš, da s sliko v preteklih stoletjih niso tako zelo lepo ravnali in da ni imela vedno takšnega slovesa. Napoleon jo je imel naprimer kar v svoji kopalnici:). Sliki se razstava res podrobno posveti in izveš kar nekaj zanimivosti o tej znani umetnini, naprimer zakaj Mona Lisa nima trepalnic in obrvi.

Razstava vključuje kar nekaj projekcij, ki popestrijo in podrobneje razložijo Da Vincijeva dela. Tako da če se boste odpravili na razstavo, si vzemite dobri dve uri časa, da si vse podrobno ogledate in preberete. Upam sicer, da nisem že preveč stvari izdala:).

Še to, razstava bo gostovala na Gospodarskem razstavišču do 12. maja 2013.


Objavi Komentar
Objavite komentar