PALEO RECEPT: MEATZA

sreda, 30. januar 2013

Vsi, ki jemo paleo, pogrešamo kakšno hrano iz "starih časov" in gotovo nas je precej takšnih, ki pogrešajo pico. Nekatere meatza spominja na pico. Treba je priznati, da po okusu ni niti približek pravi pici, samo način, kako sestavine zložimo je isti. Zato se niti ne trudim, da bi bila jed podobna pici, ker me bolj spominja na veliko, obloženo pleskavico. Všeč mi je, da jo lahko jem toplo ali hladno, primerna je, da jo vzamem s sabo, kadar nimam možnosti jesti doma.

Potrebujemo:
- 0,5 kg mletega mesa
- začimbe (sol, poper, mleti česen, začimbe za pico, mleto sladko papriko)
- jajce (poljubno)
- ajvar ali kečap
- različno narezano zelenjavo (npr. gobice, por, bučke, olive, papriko)

Jaz jo pripravim po "balkansko" takole:
Pol kg mlete govedine ali drugega mletega mesa začinim s česnom v prahu, poprom, pol žličke mešanice začimb za pico, pol žličke mlete sladke paprike in žličke soli. Nekateri dodajo tudi jajce, vendar je tudi brez tega čisto ok.

Ko meso začinim, ga dobro premešam in dam v ponev oz. pekač. Pri kosu, ki ga vidite na sliki, je skoraj previsoka plast mesa, zato priporočam, da naj bo debelina mesa kot za pleskavico. Meso spečem v pečici, na 200°C in ga pečem približno 25 minut (odvisno od debeline, za meso debeline pleskavice bo 20 minut več kot dovolj).

Ko boste meso vzeli iz pečice, boste opazili, da se je meso skrčilo in da je spustilo precej soka in maščobe.  Od tu dalje imamo dve možnosti: meso premažemo z ajvarjem ali s kečapom. Jaz dam dve zvrhani žlici ajvarja. Na ajvar pa dam različno zelenjavo, npr. por, papriko, šampinjone. Jed dam ponovno v pečico za 20 minut, dokler se zelenjava ne speče.

Če se vam mudi, lahko medtem ko čakate, da se meso speče, v ponvi zelenjavo predhodno popečete. Ko je meso pečeno, ga premažete z ajvarjem in dodate predhodno popečeno zelenjavo. Jed je pripravljena in je ni potrebno več vračati v pečico.

Zelenjavo lahko pokapamo z olivnim oljem ali stopljenim maslom, zraven pa jemo svežo zelenjavo, npr. kumare ali zeleno solato.

Objavi Komentar
Objavite komentar