KOSTANJEVA TORTA (brez glutena)

ponedeljek, 11. november 2013

K martinovi pojedini spada tudi jesenska torta. Glede na to, da sem že pred časom pripravila nekaj kuhanega kostanja, kar zahteva veliko časa (postopek si poglejte spodaj), sem dolgo iskala recept, kako to dragoceno sestavino najbolje uporabiti. Torta, za katero danes objavljam recept, je posebna predvsem po biskvitu (spodnji, temnejši del), ki je tako sočen kot krema. Torta ne vsebuje glutena in ni sladka (če imate radi sladko, količino sladkorja povečajte).

Za biskvit potrebujemo:
250 g temne čokolade (70%)
250 g masla
250 ml mleka
250 g kostanja (kuhanega in olupljenega)
4 jajca (ali 5 manjših)
125 g sladkorja v prahu
obroč za torto premera 24 cm.

Če nimate kuhanega kostanja, ga lahko nadomestite s kostanjevim pirejem (vendar pa pred uporabo preverite, ali je že sladkan in prilagodite količino sladkorja). Spodaj je opisan postopek, kako sem pripravila kostanj za uporabo v receptu. 

Maslo damo v posodo, primerno za na štedilnik in ga segrejemo (toliko, da skoraj zavre), nato vanj stresemo nalomljeno temno čokolado in pustimo, da se čokolada topi. Občasno premešamo. Medtem ko se čokolada topi, pripravimo kostanjev pire. V mleko stresemo kostanj, postavimo na štedilnik ter segrevamo, da zmes zavre. Ko zavre, kuhamo približno 5 minut in mešamo, da se mleko ne bo prijelo na dno posode. Nato pripravimo cedilo, ki ga postavimo nad prazno posodo in čez cedilo precedimo kostanjev pire. Ker je zmes precej gosta to delamo postopoma, tako da morebitne ostanke (npr. notranje lupinice kostanja, ki jih pri lupljenju nismo izločili ipd.) postrgamo s cedila in zavržemo. S tem postopkom bomo dobili čisti kostanjev pire. Sedaj imamo stopljeno čokolado in pripravljen kostanjev pire, zato lahko vključimo pečico na 200°C. Pripravimo obroč za torte, ki ga obložimo s peki papirjem (jaz sem naredila tako, da sem iz peki papirja izrezala krog v velikosti dna, s preostankom pa sem obložila še stranice). Da peki papir lažje oblikujemo, ga predhodno malo navlažimo (splahnemo ga z vodo). Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake stepamo s sladkorjem v prahu tako dolgo, da masa naraste, nato ji primešamo stopljeno čokolado z maslom in kostanjev pire. Dobro premešamo. Stepemo še beljake, ki jih z žlico postopoma vmešamo v preostalo zmes z rumenjaki, čokolado in pirejem. Ko so beljaki dobro vmešani, zmes zlijemo v pekač in biskvit pečemo do pol ure. Ker biskvit ne vsebuje moke, daljše pečenje ni priporočljivo, četudi biskvit ne bo do konca pečen (če boste v biskvit zapičili zobotrebec, ne bo čist). Biskvit tak mora biti, saj ne sme biti suh, ampak je bolj podoben peni (mousse) oz. kremi. Prednost tega je, da je zelo sočen, slabost pa, da se lomi in ga je težko prestavljati. Preden ga oblijemo s kremo, se mora ohladiti. Biskvit je dober sam po sebi, zato vam kreme sploh ni potrebno pripravljati (lahko pa npr. samo stepete sladko smetano, ki jo postrežete zraven vsakega kosa).

Za kremo potrebujemo:
400 g kuhanega in olupljenega kostanja in 400 ml mleka (če nimate dovolj kostanja, bo zadostovalo 250 g kostanja in 250 ml mleka)
50 g sladkorja
6 listov želatine (v primeru, da boste uporabili samo 250 g kostanja, potrebujete manj želatine)
400 ml sladke smetane (lahko tudi 500 ml).

Tudi za kremo kostanj in mleko skuhamo po zgornjem postopku in ga spustimo čez cedilo, tako da ostanke zavržemo. Poskrbimo, da se pire dobro ohladi, preden ga dodamo stepeni smetani. V hladni vodi namočlimo liste želatine. Stepemo sladko smetano, ki ji proti koncu stepanja dodamo 50 g kristalnega sladkorja. Ko je smetana stepena, ji odvzamemo 2 žlici, kar predenemo v skodelico. Smetano segrejemo in v segreto smetano vmešamo ožete lističe želatine. Pustimo, da se želatina topi in jo občasno premešamo. V smetano vmešamo ohlajen kostanjev pire in stopljeno želatino. Nekaj žlic kreme prihranimo, da jo bomo uporabili za okrasitev.

Recept za biskvit sem našla tu: klik.
Sestavljanje torte:
Torto pazljivo prestavimo na pladenj za torte oz. podstavek (ne pozabite odstraniti peki papirja). Obdamo jo z obročem večjega premera (vsaj 26 cm). Na biskvit zlijemo kremo in jo poravnamo, del kreme mora zapolniti praznino do obroča, na ta način bo krema tudi ob stranicah torte (s tem postopkom si prihranimo obmazovanje torte). Obroča ne odstranjujemo, ampak torto postavimo v hladilnik, kjer jo pustimo nekaj ur, da se krema strdi. Ko se krema strdi, jo z nožem, ki smo ga predhodno namočili v vroči vodi "obrežemo", tako da bomo obroč lažje odstranili (zarežemo med kremo in obročem). Prihranjeni kremi primešamo žlico kakava, ki ga dobro vmešamo v kremo, s čimer poljubno okrasimo torto.

Predpriprava:

kuhan kostanj

Za torto potrebujete kuhan kostanj, ki pa ga lahko nadomestite s kupljenim kostanjevim pirejem. Jaz sem kostanj za torto dobila tako, da sem dala svež kostanj v hladno slano vodo in pobrala ves kostanj, ki je plaval na vodi, saj je tak kostanj črviv, kar sem zavrgla. Nato sem preostali kostanj kuhala v slani vodi približno 45 minut ter ga odcedila in pustila, da se je ohladil (pred kuhanjem ga ni potrebno prerezati).

Vsak kostanj sem položila na kuhinjsko desko in mu z ostrim nožem odrezala svetlo liso, s katero se je držal ježice.


Nato sem ga stisnila čez stiskalec za česen (z odrezano stranjo sem ga položila navzdol, na del z luknjicami). Dobljeni kostanj sem nato razporedila v vrečke (v vsako sem dala 250 g) in ga zamrznila. Pred uporabo v torti sem ga seveda odmrznila.
2 komentarja on "KOSTANJEVA TORTA (brez glutena)"
  1. Hvala za odličen recept. Super napotki. Namesto masla sem dal avokado in namesto kreme sem dal pol pudinga in smetano. Tole bo jesenska klasika. Testo je pa zakooon. Hvala še enkrat. Lp Samo

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz za prestavljanje prerezanih biskvitnih plošč uporabljam navaden papir za tiskanje v tiskalniku. Pod prerezano ploščo biskvita potegnem papir in brez težav prestavim biskvitno ploščo.
    Pa uspešno....
    lp

    OdgovoriIzbriši