PALEO RECEPT: CUSTARD - krema

sreda, 10. april 2013

Potrebujemo (varianta 1):
- 5 jajc
- 400 ml mandljevega mleka ali kokosovega mleka
- 2 žlici medu
- 2 žlički vanilijevega ekstrakta
- cimet (poljubno)

za 2. varianto pa potrebujemo:
- 3 jajca
- 2 zreli banani
- 400 ml kokosovega mleka
- 1 žličko vanilijevega ekstrakta

Custard je jajčna krema, ki jo običajno naredim s kokosovim mlekom, lahko pa jo naredite tudi z mandljevim ali katerimkoli drugim mlekom. Kadar kremo delam s kokosovim mlekom, ga razredčim, in sicer 200 ml kokosovega mleka zmešam z 200 ml vode, saj je kokosovo mleko, ki ga uporabljam, zelo koncentrirano (kupujem ga v Müllerju). Običajno ga naredim po 2. varianti (z bananami), saj je bolj nasiten, je pa res, da ima okus po banani. V tem primeru medu ne dodajam, saj že banane poskrbijo za sladkost.

Za custard uporabljam ramekine. Če teh posodic nimate, vam priporočam, da uporabite prazne kozarčke od marmelade, ki jih včasih uporabim tudi sama. Všeč so mi, saj jih lahko zaprem in pustim v hladilniku, brez bojazni, da se bo krema navzela kakšnega vonja, če jih imam preveč, pa lončke s custardom tudi zamrznem. Preden se lotite priprave, poiščite primeren pekač, v katerega boste postavili ramekine, biti mora dovolj visok, da jih boste lahko oblili z vročo vodo. Postopek priprave je podoben kot pri creme bruleeju.
V pekač si pripravite ramekine. Pečico vključite na 200°C. 

Za 1. varianto (glej prikaz na fotografijah) pogrejte mleko v posodi na štedilniku ter vanj vmešajte med, da se stopi. Ne segrevajte ga preveč (segrejte ga toliko, da se ga še vedno lahko dotaknete in ni prevroč, pazite da ne zavre, saj ga boste vlili v jajca). Medtem ko se mleko segreva, v drugi posodi stepite jajca z vanilijo. Stepajte tako dolgo, da se res dobro premešajo, da dobite jajčno peno. Zavrite 3 litre vode. V jajčno peno, ob nenehnem mešanju, počasi vlijte toplo mleko.

Za 2. varianto pa spasirajte banane, s katerimi zmiksajte preostale sestavine in zmes vlijte v ramekine.
Maso prelijte v ramekine, ki jih postavite v pekač. V pekač zlijte vrelo vodo, toliko, da bo segala vsaj do polovice ramekinov, najbolje je, da voda sega do višine jajčne kreme. Količino vode prilagodite višini vašega pekača. Bodite pozorni, da voda ne bo previsoko. Ko bo krema pečena, bo namreč pekač zelo vroč, voda pa vrela, zato že vnaprej razmišljajte, kako boste vroč pekač, poln vroče vode varno vzeli iz pečice. 


Pekač postavite v segreto pečico in pecite 40 minut. Ko pekač vzamete iz pečice, je najbolje, da  kremo, takoj ko je mogoče, vzamete iz vode, da se bo začela hladiti. Kremo lahko jeste toplo, meni je boljša ohlajena. Lahko jo posujete s cimetom, prelijete z medom in oreščki (orehi, mandlji, lešniki) ali pa jeste s sadjem, npr. jagodičevjem.

Objavi Komentar
Objavite komentar