PALEO RECEPT: FRAPE

torek, 13. avgust 2013

Ko se odločite, da boste nekaj dni preživeli brez sladkorja, gre sprva brez problemov, nato pa postaja vse težje. Odkar sem preizkusila spodnji recept, gre veliko lažje. Program namreč dovoljuje 1 (zeleno) banano na dan - ta "bonus" zmiskam v frape, ki je pravzaprav mali obrok, saj je zelo nasiten. Kar pa je še pomembnejše - je izjemno okusen in kremast - kot stopljen sladoled


Ker kave sicer ne pijem, za frape skuham zelo šibko kavo (pol žličke na 1 dl vode), ki jo pred uporabo dobro ohladim (priznam, kadar nimam časa, kavo izpustim), banane pa imam že zamrznjene, tako da so vedno pri roki, pa še hladne so - tako mi ni treba dodajati veliko ledu. Spodnji recept lahko poljubno prilagajate in mu dodajate sestavine, ki so pri roki. Da dosežete dodatno kremnost in nasitnost ne pozabite dodati žlice mandljevega masla ali kremnega kokosa. Lahko pa dodate tudi četrt avokada (če ga boste dodali preveč, boste dobili avokadov puding). Če niste na 21 day sugar detox programu, pa lahko dodate tudi žličko medu. Frape bo najboljši dobro ohlajen, všeč pa bo tudi ne-paleo jedcem in otrokom (vendar v primeru, da ga bodo pili otroci, izpustite kavo ali pa uporabite brezkofeinsko).

Potrebujete (za 400 ml napitka, zadošča za 1 do 2 frapeja):
- 100 ml kokosovega mleka
- 1 banano
- 1 žlico kakava v prahu
- 1 dl ohlajene kave
- pol žličke cimeta
- pol žličke vanilijevega ekstrakta (poljubno)
- žlico kremnega kokosa ali mandljevega masla 
- malo medu (poljubno)
- hladno vodo in led

V posodo, primerno za miskanje, prostornine vsaj 500 ml, s paličnim mešalnikom zmiksajte vse navedene sestavine, razen vode in ledu. Nato poizkusite in presodite ali je potrebno dodati še malo kakava ali česa drugega in vmešajte še te sestavine. (Jaz nato dodam toliko vode, da dobim 400 ml tekočine.) Frape prelijte v kozarec (ali dva) in dodajte led ter slamico.
2 komentarja on "PALEO RECEPT: FRAPE"
  1. Živjo. Zanima me, katero kokosovo mleko priporočaš, saj sem gledala v Sparu in imajo več različnih, tako da nisem nobenega vzela, ker ne vem, katero je dobro. Ali dam lahko namesto kokosovega mleka navadno kravje?

    OdgovoriIzbriši
  2. Pri kokosovem mleku je potrebno pogledati sestavine, naj ne bi vsebovalo: zgoščevalcev: ksantan gumi, stabilizatorjev: natrijeva karboksimetil celuloza in emulgatorjev: mono in digliceridi maščobnih kislin, ampak samo kokosovo mleko in vodo.

    Jaz ga kupujem v Müllerju, včasih pa ga imajo tudi v DM-u. Namesto kokosovega mleka lahko uporabiš navadno mleko, vendar pa bo okus precej drugačen.

    OdgovoriIzbriši