ZAJTRK Z DVOJINO

nedelja, 25. avgust 2013
"Dva jezika. Dve noči. Ena skrivnost."


Val 202 je poslušalce v preteklih dneh preko radijskih valov povabil na ogled filma Dvojina. Vsem, ki smo bili dovolj hitri, da smo si zagotovili brezplačne vstopnice, so tako v Kinodvoru danes najprej pripravili zajtrk, poslastica dneva pa je bil ogled Dvojine, ki je drugi celovečerni film Nejca Gazvode. Takih dogodkov se radi udeležimo, ker je ponavadi vzdušje bolj intimno kot v velikih kinodvoranah, publika pa bolj hvaležna.

Film nam je bil všeč, saj nam je tematsko blizu. Kot v filmu, se tudi nam zdi, da naša generacija (oziroma del naše generacije) teži k intenzivnemu iskanju sreče v vseh življenjskih aspektih (služba, družina, dom, ljubezen) in če jim to ne uspe, pusti službo, zapusti dom in išče srečo drugje (duhovnost, tujina, vegetarijanstvo) ali pa o tem vsaj sanja. Mlada generacija upa, da bo presegla generacijo svojih staršev, ki se je že vdala v usodo. 
Tako tudi glavni junakinji iščeta srečo, boljše življenje, nov začetek, želita pustiti vso nesrečo za sabo in pobegniti (od problemov). Film je zgrajen na nasprotjih: sreča / nesreča, upanje / vdanost, tišina / kričanje, mir / nemir, meso / vegetarijanstvo:). 
Čeprav je tematika filma bolj resna, so humorni vložki prijetna popestritev, še posebej pa jih bo cenila slovenska publika, ki jih bo tudi najbolje razumela. Film je umeščen v našo prestolnico in Ljubljano prikaže kot prijetno, malo, a prostorno mesto, saj je veliko prizorov posnetih ponoči.
Odnos med glavnima igralkama je zaradi miru, tišine in spokojnosti nočnih ulic, ko ni motečih dejavnikov, bolj postavljen v ospredje in tako lepo prikaže takojšnje ujemanje in medsebojno energijo med dvema neznankama, ki je večja in pomembnejša od spola, pa tudi jezikovnih in kulturnih razlik. Poleg tega se dotakne tudi iskrenega in nesebičnega prijateljstva in odnosov v družini, skozi katere bolj spoznamo glavni osebi.
Gazvoda se, podobno kot v Izletu, ne osredotoča toliko na dogajanje, na zgodbo, ampak bolj na karakterje in njihove demone, za katere si vzame več časa, se jim posveti in jih razvije, zato je tudi osrednjih oseb v filmu manj. Tino je odlično odigrala Nina Rakovec, danska igralka Mia Jexen simpatično Iben, Jure Henigman pa prijatelja Matica. 
Kamera je ves čas v gibanju in tako gledalcu daje občutek, da je zraven, da je tudi sam v filmu, kot opazovalec dogajanja. Večkrat se v filmu pojavi pesem danske skupine Monkey cup dress - Cold Heart (klik na spodnji video), ki lepo poveže celotno pripoved.

Film pa na koncu ne ponudi nauka, ampak samo slika našo realnost, utesnjenost mladih odraslih v slovenski družbi in tako gledalcu prepusti, da si ga, glede na videno, ustvari sam.

Dvojino si lahko od 22.8. ogledate tudi v slovenskih kinematografih.

Intervju z Nejcem Gazvodo (Ne)obvezno v nedeljo: KLIK!


Objavi Komentar
Objavite komentar