POLETNI DIY: TORBA ZA NA PLAŽO & TUTORIAL

petek, 9. avgust 2013

Oh, morje. Na tisti teden poležavanja na plaži, pod borovci, s knjigo v roki in soljo v laseh čakam večji del leta in ko končno pride, vedno prehitro mine. Se tudi vi počutite podobno?:)

Tudi nakupovanje za na morje je vedno zabavno: iskanje najprimernejših kopalk, poletnih oblekic, sončnih očal, klobučkov in torb za na plažo. Okej, moje stanje v denarnici sicer ne omogoča velikega razvajanja, morda kakšen kos vsako leto. No, letos sem iskala popolno torbo za na plažo. Ker je nisem našla in ker  je craftkanje še bolj zabavno od nakupovanja, sem se odločila, da torbo naredim kar sama. 

Pri Courtney (A little glass box) sem našla super DIY projekt za idelavo torbe, tako da sem kupila blago in vrvi in se lotila izdelave. No ja, tudi tokrat mi je pri šivanju pomagala mami (hvala, mami:)). Je pa tudi ta DIY projekt odličen za vse tiste, ki se še učite šivanja (jaz se še vedno opogumljam za kakšen šiviljski tečaj:)). 


Tudi časa za izdelavo ne potrebujete veliko, jaz sem svojo naredila dan pred odhodom. Presenečena sem bila edino nad ceno blaga. Sicer sem zelo zadovoljna z izbiro, saj je blago res kvalitetno, nisem pa pričakovala tako visoke cene. V eni od ljubljanskih trgovin z blagom je bila cena res visoka: 39 eur/m za skoraj identično blago, kot sem ga potem našla v Novem mestu za 16 eur/m. Vrv pa sem kupila kar v Merkurju za slaba 2 eur/m. Torba me je na koncu stala okoli 15 eur, kar je kar visoka cena za DIY projekt, ampak mislim, da bo služila svojemu namenu kar nekaj let. 

No, če vas letos dopustovanje še čaka in ste se tudi vi morali posloviti od vaše najljubše poletne torbe, je spodaj za vas opisan potek izdelave torbe. Priložila sem še svoje skice, saj postopka nisem fotografirala, se mi pa zdi, da dovolj dobro prikažejo postopek izdelave. So sicer čisto amaterske:), ampak upam, da se boste znašli.

No, pa se lotimo izdelave.

Potrebujemo:
- 1m x 1m  platnenega blaga (platna)
- dve 1m dolgi vrvi
- olfa nož, bucike, svinčnik



Izdelava torbe:
(1) Blago polikajte. Odločite se ali bodo črte na torbi vodoravne ali navpične (jaz sem se odločila za navpične črte). Na osnovi tega blago prepognite na pol in sicer tako, da je notranja stran blaga zunaj (naj bo lice znotraj).
(2) Robove zašijte na dveh straneh kot kaže skica (križci predstavljajo območja šivanja).
(3) Blago obrnite skozi nezašit del torbe, tako da bo sedaj blago prav obrnjeno (lice na zunanji strani).
(4) Zašijte še zadnji nezašit rob in (5) ga polikajte.
(6) Torbo primite na sredini in jo raztegnite.
(7) Zadnji zašit in polikan rob potisnite na dno torbe, tako da postane torba dvoplastna.
(8) [poljubno] Torbo sem 1.5 cm od zgornjega roba pošila tako, da se obe plasti združita in se notri del blaga ne premika.
(9)  S svinčnikom sem zarisala štiri 1 cm dolge črtice, ki so 2 cm oddaljene od zgornjega roba torbe. Dve na levi strani (prva je 3cm oddaljena od levega roba, druga pa 10 cm) in dve na desni (3 cm in 10 cm od roba) kot na skici. To sem ponovila na drugi strani torbe. Z olfa nožem sem naredila zareze.

(10) Vrvi sem vpeljala v zareze in jih zavozlala kot kaže zgornja skica. 
Mimogrede, ko boste vrv kupovali, prosite da vam odrežejo dve metrski vrvi, saj imajo tam posebne žice za rezanje vrvi. Jaz sem namreč kupila eno dvometrsko vrv, jo doma prerezala, ugotovila, da jo moram zažgati, da jo zavarim in se kar dobro opekla:). 

Torba je sedaj pripravljena, da se z vami odpravi na zaslužen dopust. Naj vam dobro služi!:)
Objavi Komentar
Objavite komentar