BRESKOVA PITA BREZ GLUTENA

torek, 6. avgust 2013
V teh vročih dneh se prileže kakšna ohlajena, osvežilna, sadna in lahka sladica. In ker je vroče že na kavču s knjigo v roki, se je še toliko težje spraviti v kuhinjo in uživati v peki. Zato je fajn izbrati takšne recepte, pri katerih je pečica vključena čimmanj časa (ali pa sploh ne), sladica pa je enostavna za pripravo. Recept za breskovo pito brez glutena združuje vse to, poleg tega pa je pita nebeško dobra:) 

Če vas gluten ne moti, imamo tudi recept za poletno breskovo pito, ki ga najdete na: klik

Za testo potrebujemo:
- 450 g mandljeve moke (fino mlete)
- 2 jajci
- ščepec soli
- 2 žlici kokosovega olja

Za nadev potrebujemo:
- 250 ml sladke smetane
- 200 g kisle smetane
- 2 jajci (sveži)
- 50 g sladkorja v prahu
- 3 žličke želatine
- limonin sok
- 4 breskve / nektarine (sezonsko sadje)

Za krokant potrebujemo (poljubno):
- 120 g sladkorja v prahu
- 150 g celih, olupljenih mandljev
- ena jedilna žlica olja

Priprava testa:
Pečico vključimo na 180 stopinj. Jajca posolimo, stepemo in jih zlijemo v mandljevo moko ter dodamo olje. Testo gnetemo, dokler ni gladko. Damo ga v pekač za pite in ga oblikujemo s prsti . Pečemo 8 - 12 minut.  Priporočam, da testo spečete zvečer, predvsem zato, ker je takrat bolj hladno, poleg tega pa se čez noč testo shladi in ga zjutraj lahko nadevate.

Priprava krokanta (poljubno):
[Krokant pito popestri, ni pa nujna sestavina, tako da ga lahko izpustite.]

Krokant je masa iz mandljev ali lešnikov in karameliziranega sladkorja. Krokant lahko tudi kupite, saj ga imajo v vseh bolje založenih trgovinah (karamelizirani praženi lešniki). Jaz sem ga pripravila sama že pred časom in mi ga je nekaj ostalo. Če je shranjen v zaprti posodi in v temnem prostoru na hladnem (klet), ostane uporaben več mesecev.

Mandlje olupimo in posušimo (kot za mandljevo moko). V manjši pekač položimo peki papir in ga naoljimo. V posodo stresemo sladkor in jo postavimo na štedilnik ter segrevamo na srednji temperaturi. Ves čas pazimo, da se sladkor ne prižge. Takoj, ko doseže zlato rjavo barvo, ga odstavimo in vanj stresemo mandlje. Pazljivo premešamo (pozor, vroče!) in stresemo na peki papir ter ga razporedimo po pekaču, da dobimo enakomerno debelo plast. Ko se masa popolnoma ohladi in strdi, jo razlomimo na kose in zmeljemo v sekljalniku (na drobno).

Priprava nadeva:
Stepemo beljake in jih postavimo v hladilnik. Stepemo sladko smetano. V drugi posodi penasto umešamo rumenjake in sladkor ter zmesi dodamo kislo smetano. Dodamo še želatino in dobro premešamo. K tej zmesi vmešamo (ročno) sladko smetano in sneg iz beljakov.
Sadje narežemo na majhne koščke.
Pol nadeva razporedimo po testu, posujemo s krokantom in polovico narezanega sadja. Ponovimo: dodamo preostanek kreme, krokant in sadje. Postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se krema strdi. Postrežemo.


Pa prijetno sladkanje!;)  

Mimogrede, na RetroSpektivi lahko najdete še en recept za malo drugačno breskovo pito: KLIK!
1 komentar on "BRESKOVA PITA BREZ GLUTENA"
  1. točno po recepturi sem danes spekla tole brezglutensko crostato. Se še hladi, komaj čakamo, da jo poizkusimo. Verjamem, da si bomo še dolgo oblizovali prste.

    OdgovoriIzbriši