Paleo izziv: 21 DNI BREZ SLADKORJA oz. Kako privarčevati 20 EUR

četrtek, 8. avgust 2013

Poletje je. Vroče je. Ne da se mi kuhat. Lačna sem vseeno. Sadje paše. Posebno ohlajeno. Sladoled paše. Granita še bolj. Sladice brez glutena so izvrstne. Meso in zelenjava malo manj. Z izjemo paradižnika, kumar in avokada ali pa mocarele, paradižnika in bazilike (caprese) z olivnim oljem...



Čeprav vedno mislim, da se poleti bolj zdravo je, ker je na voljo dovolj sadja in zelenjave, je, predvsem sadja, hitro preveč. Dvigne raven sladkorja v krvi, tako da  začne vrteti začarani krog. Saj če bi ostali samo pri sadju, bi še šlo. Poletje je tudi čas dopustov, sprostitve, ko padeš iz vsakdanje rutine, ko se ti ne da vnaprej misliti in pripravljati obrokov in poješ, kar je pri roki. Je čas piknikov in praznovanj, čas posebnih priložnostih, ko lahko popustiš pri siceršnjih prehranjevalnih "pravilih". Rečeš si, da danes lahko, ker praznujemo. Naslednjič si rečeš, da lahko, ker je bil naporen dan, naslednjič da lahko, ker je sreda, nato ker je vikend, nato ker je dobro. In kar je sladko, je dobro. Žal pa je to edina pozitivna lastnost sladkorja - dober okus, kar vemo vsi, zato nima smisla, da razlagam, katere so njegove slabosti. Čeprav sladkarij ne kupujem, se kar nekako znajdejo ob meni in to vsakodnevno. Doma sicer bolj v obliki sladoleda, v službi pa čokolade. In čeravno sladkarij ne kupujem, jih težko zavrnem, kadar so mi ponujene, posebno v službi.

Večina vodilnih paleo blogerjev ima vsaj kakšnega izmed receptov prilagojenega sugar detoxu oz. ima objavljen 21 day sugar detox approved recipe. Diane Sanfilippo je tista, ki je objavila 21 day sugar detox program v pdf obliki in njo prištevam med paelo guruje, med vodilne na paleo sceni (če na Amazonu - Books vtipkate "paleo" bo njena knjiga prva med zadetki). Zato ji zaupam, poleg tega je na paleo blogih o njenem programu slišati same pohvale, isto na podcastih, reviewi so odlični in po daljšem premisleku sem se tudi sama odločila, da kupim njen program. Priznam, da sem najprej preiskala vse možne torrent strani, vendar pa na nobeni nisem bila uspešna. Ker vem, da Diane ravnokar intenzivno dela na knjigi o programu in na knjigi receptov (cookbook) za ta program sem še bolj oklevala, ali naj program kupim ali pa počakam na izid "pravih" knjig. Knjiga - program izide že septembra, cookbook pa decembra letos, vendar sem se odločila, da ne bom čakala na izid omenjenih knjig in da ne bom odlašala s sugar detoxom zato sem kupila njen program, za kar sem odštela 20 EUR. Poleg samega programa sem dobila še bonus pdf dokumente, ki pa niso nič posebnega.

Žal lahko isto rečem za glavni del paketa, torej za sam program. Pdf je dolg natanko 91 strani, pri čemer je prvih 40 strani posvečenih sladkorju nasploh, pa še to na izredno poljuden način, te informacije so splošno dostopne in verjetno ne boste izvedeli nič novega. Od 55. strani naprej so recepti. Recepti so dosegljivi preko Pinteresta, večinoma pa so tako enostavni, da jih tako ali tako že poznate, če jeste paleo (pa tudi če ne).

Glavna ideja programa je, da uvaja tri nivoje (level 1, 2, 3), pri čemer je prvi najlažji, tretji pa najbolj strog. Nivojem, torej jedru programa, je posvečeno razmeroma malo pozornosti, saj je vsakemu nivoju namenjena (zgolj) ena stran, v obliki preglednice z dovoljenimi, prepovedanimi živili in tistimi, katere je treba omejiti. Kar me je pri programu najbolj razočaralo je, da so me prinesli naokoli. Najzahtevnejši program je namreč paleo, seveda brez mlečnih izdelkov (ghee je ok), brez krompirja in sadja (dovoljeno je eno zeleno jabolko ali zelena banana na dan), omejiti pa je treba uživanje pese in bolj škrobnatih buč. 250 ml kokosove vode ali kombuče dnevno je dovoljeno. Umetna sladila niso dovoljena, zato tudi odpadejo čigumiji. Level 2 je isti kot level 3, vendar so dovoljeni določeni mlečni izdelki. Level 1 je kot level 2, vendar pa so dovoljene posamezne stročnice in žitarice (kvinoja, riž, kamut...). Level 3, za katerega bi se odločila sama, lahko vidite tukaj: klik; level 2 pa tukaj: klik (slednja slika je bolj razločna, zato jo lahko uporabite tudi za level 3, vendar prečrtajte mlečne izdelke, saj niso dovoljeni) - gre za sliki iz samega programa.


To je to! Ves program, ki je seveda avtorsko zaščiten in ga z vami torej ne bi smela deliti, je pravzaprav paleo z rahlimi prilagoditvami, ki pa jih je sposoben narediti vsak. Vsi namreč vemo, da sadje vsebuje sladkor, isto pesa in da krompir in zimske buče dvignejo raven sladkorja v krvi. To sem vedela tudi sama, še preden sem prebrala ta program, zato mi je resnično žal, da nisem prihranila teh 20 EUR in jih raje namenila knjigi receptov, ki izide konec leta. Pričakovala sem več. Od avtorice, ki mi je sicer izredno ljuba, ki ima veliko znanja in jo spoštujem. Od blogerjev, ki niso bili iskreni in povedali, da gre pravzaprav za "squeaky clean paleo". Izvirnost je nekaj kar izredno cenim, enako iskrenost. V takih situacijah se spomnim citata Steva Jobsa, ki gre takole: "Everything around you that you call life was made up by people that were no smarter than you." 

Iluzorno bi bilo pričakovati, da ljudje, ki služijo in živijo od palea, kot npr. Diane Sanfilippo, ne bi promovirali in širili tega načina življenja. Vendar pa se mi ne zdi pošteno, da paleo samo prepakirajo, tako da mu nadenejo všečno ime ter ga prodajajo visoko nad realno ceno - kot nov produkt, čeprav gre za isto stvar. Sedaj, ko se paleo širi, se tudi posel, denar, dobiček, širi. Vse več ljudi na tem področju uresničuje svoje podjetniške ambicije. Npr. v prihodnjih mesecih bo Pete's Paleo začel tudi s ponujanjem pred-pripravljene hrane, ki bo 21 day sugar detox approved, kar lepo kaže v katero smer gremo - v smer brandinga.

Sedaj, ko sem kupila nekaj, česar mi ne bi bilo treba in ko sem ugotovila, da je vse, kar potrebujem, samo odločitev, da začnem, mi ne preostane nič drugega, kot da rečem:

Jutri začnem. Kdo gre z mano?

2 komentarja on "Paleo izziv: 21 DNI BREZ SLADKORJA oz. Kako privarčevati 20 EUR"
  1. Živjo Špela.

    Vsake tolko priklikam na tvoj (vaš) blog in sem zelo vesela, da deliš svoje paleo prehranjevanje, recepte, izkušnje. Jaz sem paleo že skoraj dve leti, v zadnjem času pa sem prav razočarana, ker se skupnost prepira glede poimenovanj posameznega prehranjevalnega načrta - paleo, primal, low carb, etc. Že tako te vsi postrani gledajo, če ne ješ kruha, če pa rečeš, da ne ješ (veliko) sadja, se pa sploh spravijo nate. :-( Sladkor še nekako razumejo, ne povežejo pa škroba, žit, sadja kot vira sladkorja, ki ga naše telo ne potrebuje.

    Držim pesti, da objaviš kakšen post o izkušnjah s sugar detoxom. Podoben program kot Diane ima tudi Sarah Wilson na http://www.iquitsugar.com/8-week-program/ . Da kupiš, se odločiš sam, enim je super, da so del skupine in da si delijo svoje izkušnje, drugi samo izločijo sladkor in ne sledijo nobeni gurujki, tretji spet rabijo navodila. Te pa čisto razumem, da se počutiš malo okoli prinešeno, ker, če odšteješ razlago o sladkorju, striktni paleo in odpoved mlečnim izdelkom, ne ostane od programa nič. Po drugi strani, pa morajo tudi ti guruji od nečesa živeti in spet smo pri začaranemu krogu poimenovanj paleo, primal, etc.

    Jaz malo kombiniram, poslušam veliko podcastov, vzamem od vsakega malo in prilagodim svojemu načinu življenja. Včasih (rd) se najem sladkarij, pa mi je potem že čez pol ure žal, se pobiram dva, tri dni, ampak potem sem par mesecev ok, brez sladkarij. Imam obdobja, ko si delam vse možne muffine iz mandljeve, kokosove moke, paleo sladice, pa obdobja, ko je na jedilniku zelenjava, meso, avokado, ghee. Poslušam svoje telo in se počutim odlično.

    Veliko uspeha čez sugar detox! :-)
    Lep preostanek poletja, pa Evina DIY torba za na plažo je super!!!

    Mirjana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo, Mirjana

      Tvoj komentar me je razveselil, lepo je slišati, kako gre drugim paleo jedcem.

      Zate imam nekaj vprašanj (npr. katere podcaste poslušaš, ipd.)zato te prosim, če mi lahko sporočiš svoj mail na retrospektiva.blog@gmail.com, da kakšno rečemo:)

      Izbriši