ŠTUDIJ MATEMATIKE NA FMF: INFORMACIJE IZ PRVE ROKE

petek, 1. februar 2013










Ker se za maturante približuje čas, ko se bodo morali odločiti, kaj bodo študirali, bom tole objavo namenila vsem tistim, ki razmišljajo o študiju matematike.  
Sem študentka matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani in trenutno obiskujem tretji letnik. Tole pišem predvsem zato, ker se mi zdi, da sem sama imela čisto premalo informacij, ko sem se vpisovala. 
Ta tema bo objavljena v dveh delih: današnja bo namenjena predvsem opisu študiju, drugi del pa bo za vse tiste, ki so se že odločili za ta študij in želijo nekaj nasvetov, kako študirati. Na začetku se mi zdi, da smo bili vsi malo izgubljeni, tako da kakšen nasvet pride prav.

No, pa bom v tej objavi poskušala odgovoriti na najpogostejša vprašanja, ki so mi jih zastavljali dijaki na InfoDnevu, projektu Dnšja, pri katerem sem sodelovala dve leti.

Zakaj si se odločila za študij matematike?
Ker sem želela študirat nekaj naravoslovnega (predvsem zaradi zaposljivosti) in ker mi je matematika od vseh naravoslovnih predmetov najbolje šla. Poleg tega je bila matematika vedno eden od mojih najljubših predmetov. Tipični razlogi, verjetno:)

Je študij težak?
Ja, študij je težak. Zahteva veliko truda, motivacije, pripravljenosti za delo in veliko, veliko ur, preživetih za knjigami. Matematiko je pač treba razumeti, piflanja tu skorajda ni.
Je pa študij tudi zanimiv, pridobiš ogromno znanja, naučiš se, kako pristopiti do problemov, za vsako dano trditev se vprašaš, zakaj res velja in ji slepo ne verjameš in zdi se mi, da je to znanje, ki je uporabno tudi izven faksa. 

Kakšna je razlika med navadno matematiko, pedagoško in finančno?
Navadna matematika traja 3 leta, predmeti so predvsem matematični, nekaj je tudi programiranja (2 semestra) in fizike(2 semestra), snovi se predela najbolj podrobno.
Študij pedagoške matematike traja 5 let, prvo leto imajo pedagogi iste predmete kot matematiki, potem pa se začno izvajati tudi pedagoški predmeti, tisti osnovni, glavni (in težki) predmeti matematikov pa so tudi v predmetniku pedagogov. 
Študij finančne matematike mi je najmanj poznan, je pa kombinacija ekonomskih in matematičnih predmetov, pri čemer so predmeti manj obsežni in ne gredo tako v podrobnosti.
Pa še to, če nisi gimnazijec, priporočam vpis na Praktično matematiko (visokošolski program), po zaključku pa lahko nadaljuješ na univerzitetnem programu.

Koliko študentov napreduje v naslednji letnik?
Bom povedala, kako je bilo z mojim letnikom. V prvem letniku nas je bilo (matematiki + pedagogi, brez ponavljalcev) okoli 70. Prvi letnik je naredilo okoli 20 študentov (od tega 3 iz pedagoške smeri), drugi letnik pa 9 študentov (od tega 2 iz pedagoške smeri) in redno je diplomiralo 6 študentov.  In ne, nisem bila med tistimi šestimi srečneži:)

Kakšne so možnosti za zaposlitev?
Zaposlitev matematiki najdejo predvsem v kakšnih računalniških in programerskih podjetjih, zavarovalnicah, bankah, lahko delajo kot profesorji ali pa na razvojnih in raziskovalnih inštitucijah. Na oglasni deski naše spletne strani  lahko spremljate  zaposlitvene oglase. Kolikor vem, so matematiki dobro zaposljivi, se pa ravno sedaj izvaja anketa med diplomanti FMF, tako da tudi to sporočim.

Kakšen je izpitni režim?
Izpiti sestojijo iz pisnega in ustnega dela. Pisni izpit je izpit iz vaj, sestavljajo ga asistenti in ga lahko narediš že s kolokviji (2 kolokvija na semester), ustni izpit pa opravljaš pri predavatelju, pod pogojem, da si že naredil pisni izpit. Vprašan si teorijo, tj. definicije, izreke, trditve in njihove dokaze. Če si ne predstavljaš kako izgledajo predavanja, si poglej npr. skripto za Analizo1. Res priporočam, ker tako dobiš občutek, kaj se bo delalo na faksu. Aja, pa pri vsakem predmetu dobiš dve oceni, pisno in ustno.

Kaj pa če prej nisem hodil na matematična tekmovanja?
To ni ovira za vpis. Pomembno pa je, da imaš srednješolsko matematiko res dobro utrjeno. Res dobro!:)
Ker v prvih mesecih že tako težko dohajaš vse povedano in, če nimaš srednješolske matematike (pri tem mislim gimnazijske) v malem prstu, potem se res čisto izgubiš.

Kakšni so profesorji?
Profesorji in asistenti so super in skorajda nimam slabih izkušenj.  S profesorji med letom nimaš veliko stika, z asistenti pa, saj pri vajah kličejo pred tablo. Moje izkušnje so, da se vsi trudijo razložiti snov, enim pač uspeva bolj, drugim manj. Večina asistentov te tudi pozna, tako da nisi le številka.
Vaje v  prvem letniku imajo asistenti, ki so dobri pedagogi, tako da znajo podati snov razumljivo.
S profesorji se srečaš potem na koncu semestra na ustnih izpitih. So prijazni, niso pa popustljivi. Če znaš, narediš. Če ne znaš, ti ponavadi dajo še eno možnost.

Imate na faksu tutorstvo?
Ko sem bila jaz v prvem letniku, sta bili dve uri na teden namenjeni tutorstvu (verjetno se to še vedno izvaja) in sicer za predmeta Analiza1 in Algebra1, ki sta najtežja. Tam so se delale domače naloge, prisoten je bil ponavadi en študent iz višjega letnika in pa en asistent za ta predmet. Bila sta na voljo za vsa vprašanja, ponovno sta ti razložila snov, če je nisi razumel. Na FMFju se kar trudijo, da prvim letnikom olajšajo ta preskok iz srednje šole. Za druge predmete pa obstajajo govorilne ure, tako da se lahko dogovoriš s profesorjem ali asistentom, da ti kakšno snov še enkrat razloži.

Koliko ur dnevno je potrebno vložiti v študij?
Študij matematike je eden tistih, kjer je sprotno delo zelo zaželjeno. Ko sem znanca, študenta matematike, ki je starejši od mene,  vprašala o študiju matematike, je rekel, da je odločilnega pomena, da začneš študirati že takoj prvi dan faksa. Na začetku je to res pomembno, da se čisto ne zgubiš v kupu snovi, ko pa se nekoliko privadiš na sistem, pa že najdeš svoj način študiranja, ki ti najbolj ustreza.

Ali lahko med letom še žuraš?
Lahko, ampak ne tako pogosto, kot mogoče študenti kakšnih drugih faksov. Pri nas imamo kolokvije od sredine novembra, do sredine decembra, od začetka januarja do konca izpitnega obdobja (ki se začne okoli 20 januarja in traja do 20.februarja; takrat ni predavanj, ampak imamo tako imenovane študijske počitnice), kjer imaš še ustne in pisne izpite, pa potem od sredine aprila do sredine maja, izpitno obdobje pa se začne junija in konča sredi julija. Verjetno bi bilo lažje, če bi rekla, da so pri nas kar naprej neka preverjanja znanja:). Torej, med vsakim izpitnim/kolokvijskim obdobjem je slab mesec premora, tako da takrat je čas za kakšen žur, koncert ipd. ja:)


No, za konec pa še to: priporočam vsem tistim, ki razmišljajo o študiju matematike, da si pogledajo našo spletno učilnico: prijavite se kot gost in si malo poglejte predmete, snovi, domače naloge, kolokvije in  urnike, da boste dobili še kakšno dodatno informacijo in boljši vpogled v študij.
 
Če sem kakšno pomembno vprašanje spustila, prosim za komentar, pa bom še kaj dodala;)
Objavi Komentar
Objavite komentar