VATIKANSKI KRUH

torek, 5. februar 2013

Ste že slišali za kruh prijateljstva? Jaz sem, za vatikanskega pa še nikoli, do sedaj. Ideja je ista, nekdo ti mora podariti osnovno testo, nato pa se tej osnovi vsak dan doda neka sestavina oz. je potrebno z njim nekaj narediti. Za vatikanski kruh naj bi šlo takolele:

Začneš v ponedeljek. Testo daš v stekleno ali porcelanasto posodo in pokriješ s krpo in ga ne daješ v hladilnik. Mešaš lahko le z leseno kuhalnico.

- ponedeljek: dodaj 250g sladkorja, ne mešaj;

- torek: 250ml mleka prekuhanega in ohlajenega mleka, ne mešaj;

- sreda: 250g moke, ne mešaj;
- četrtek: vse premešaj.

- Petek: dodaj vse iste sestavine, ki si jih dodajal čez teden v istih količinah (sladkor, mleko, moka) in premešaj. Razdeli na štiri enake dele, enega obdržiš, ostale tri razdeli, med prijatelje in jim prepiši recept.

- Sobota: dodaj 250g moke, ½ žličke soli, ½ pecilnega praška, 3 jajca, 1 vanilij, 250ml olja, 1 žlica orehov (jaz sem dala mlete lešnike), 3 pesti rozin, ½ žlice cimeta, 100 g jedilne čokolade. Peci 30 min do 45 minut pri 180°C.


Tako naj bi šlo… Pri meni se je ustavilo že 2. dan, ko nisem imela niti prekuhanega niti ohlajenega mleka, ker ga v svoji prehrani ne uporabljam, pa tudi 3. dan ga nisem imela oz. sem pozabila nanj. Zato sem kruh spekla takrat, ko sem imela čas, vse sestavine sem dodala naenkrat in s tem prekršila vsa pravilaJ  Za ¼ sem izbrala kandidatko, kateri sem »podturila« testo, preostale ¾ pa sem spekla. Kruh naj bi prinesel srečo, spečeš pa ga baje lahko samo enkrat v življenju. Sprašujem pa se, ali je to med sabo povezano? Če ne upoštevaš vrstnega reda opravil, če ne mešaš s kuhalnico (zakaj pa imamo mikser?), če ga spečeš več kot enkrat v življenju in če ga ne podariš naprej, ali ti torej ne prinese sreče? No, do zdaj sem ga spekla zgolj enkrat, tako da vseh pravil še nisem prekršila, če pa kdo ima kakšno osnovno testo odveč…

Objavi Komentar
Objavite komentar