POLETNA BRESKOVA PITA

sobota, 16. februar 2013
Recept za brezglutensko breskovo pito najdete na: klik

Ste se najedli krofov? Sicer je še zima, ampak gotovo se ne bi branili poletne sladice. Sestavljena je iz krhkega testa, (zanj lahko uporabite svoj najljubši recept), za krhkim testom sledi skuta z breskvami ali marelicami, ta plast pa je pokrita še z rahlim biskvitom.


1. Najprej si pripravite sestavine za krhko testo, jaz sem uporabila recept sestre Vendeline, za katerega potrebujete:
- 350 g moke
- 1/2 pecilnega praška
- 120 g sladkorja v prahu
- sesekljano limonino lupinico
- vanilijev sladkor
- 150 g hladnega masla
- 2 rumenjaka (beljaka shranite)
- 4 žlice kisle smetane ali mleka

Hladno maslo narežite na manjše koščke, primešajte mu polovico moke in ga z vilico razdrobite, nato dodajte preostalo moko in vse ostale suhe sestavine. Mase ni potrebno mesiti, potrebno je samo razdrobiti maslo in vse sestavine premešati, da dobite zmes, ki je podobna drobtinam. Zmešajte rumenjake in kislo smetano ter to zmes vmešajte v suhe sestavine. Premešajte le toliko, da dobite testo, katerega pokrijte s prozorno folijo in za pol ure postavite v hladilnik. Medtem, ko čakate, da se testo ohladi, narežite breskve in vključite pečico. Potrebujete:

- 3 marelične ali breskove kompote (velike)


Testo razporedite po pekaču (moj je velikosti 35x40 cm). Jaz sem uporabila pekač od pečice, ko je bilo testo pečeno, pa sem dodala obroč oz. okvir. Če ga nimate, vzemite globlji pekač (okvir, kot ga vidite na sliki 6 lahko od 18. 2. 2013 kupite v Hoferju). Jaz sem testo razporedila kar z roko oz. prsti in nisem uporabila valjarja. Testo pecite 15 minut na 200°C oz. dokler ni pečeno. Nanj boste namreč dali skuto in če želite, da se spodnje testo speče, ga je potrebno speci predhodno, torej preden nanj nadevate mokro skuto. Medtem, ko se testo peče, vzemite 2 beljaka, ki sta vam ostala od krhkega testa in še 2 beljaka (rumenjake shranite za skutno maso). Iz 4 beljakov stepite sneg.

Za skutno maso potrebujete:
- 1 kg skute
- 200 do 250 g kristalnega sladkorja
- 50 do 100 g masla
- 2 rumenjaka
- 1/2 praška za instant vanilijev puding
- limonino lupinico

Vse navedene sestavine zmešajte z mikserjem, nato pa z žlico vmešajte sneg. Maso razporedite po pečenem krhkem testu.

Na skutno maso dajte narezane marelice in jih razporedite, lahko jih tudi malo potlačite v skuto. Sledi še zgornja plast rahlega testa, za katerega potrebujete:

- 4 jajca
- 30 g sladkorja v prahu
- 70 g kristalnega sladkorja
- 110 g moke

Maso naredimo tako, da ločimo rumenjake in beljake in beljake stepemo v sneg, katerega stepemo skupaj s kristalnim sladkorjem, ki ga dodajamo postopoma. V rumenjake vmešamo sladkor v prahu in tretjino moke (kar z mikserjem), nato dodamo žlico snega, zmiskamo in dodamo drugo tretjino moke, ponovno dodamo žlico snega in preostanek moke ter žlico snega. To rumenjakovo zmes z žlico vmešamo v preostanek snega in jo razporedimo po marelicah (slika 11). Pito pečemo 30 minut na 180°C, po pol ure preverimo, ali je pita pečena. Če še ni pečena, jo pečemo dokler ni zgornje testo lepe rjave barve. Pito ohladimo, preden jo postrežemo, jo posujemo s sladkorjem v prahu. 

Pita je odlična, navdih zanjo sem dobila na kulinariki, vendar pa sem postopek in sestavine spremenila. Če jo boste spekli, mi sporočite, kako vam je bila všeč.

Na RetroSpektivi lahko najdete še en recept za malo drugačno breskovo pito: KLIK!
Objavi Komentar
Objavite komentar