NOVOLETNI PALEO JEDILNIK

torek, 31. december 2013

Silvestrski večer, ali bolje rečeno, novoletna noč, se približuje in tisti, ki ste pripravili božično večerjo po naših predlogih, potrebujete nov jedilnik, prilagojen značilnim silvestrskim jedem kot je tatarski biftek in pršut, zaradi česar sem ju v jedilnik tudi vključila. Glavna jed je klasika: meso, krompir, solata, seveda s slavnostno in paleo preobleko. Jedilnik pa je sestavljen za štiri osebe:



***PREDJED***

KREKERJI S TATARSKIM BIFTKOM

Čeprav je tatarski biftek odličen sam po sebi, pa je tudi za najbolj privržene paleo navdušence morda vseeno premočan, da bi ga jedli na žlico. Najbolj se prileže namazan na krekerje, lahko kar z maslom za podlago:) Recepta za tatarski biftek nisem vključila, ker ga kar kupim, imam pa recept za krekerje:

Potrebujete:
2 stepeni jajci
2 žlici olivnega olja ali stopljenega masla
žličko soli
žličko ali dve mešanih suhih začimb (npr. mediteranskih) - poljubno

Začimb v krekerje nisem dodajala, ker sem jih spekla kot podlago za tatarski biftek in nisem želela, da bi okus in vonj začimb prekril okus biftka. 

Priprava: 
Pečico vključite na 200°C. Najprej zmešajte vse suhe sestavine, nato pa jim dodajte stepeni jajci in olje ter dobro premešajte. Kepo testa razdelite na dva dela in enega položite na peki papir, testo pa prekrijte s kosom prozorne folije. Testo razvaljajte na približno pol centimetra debelo in ga razrežite na poljubno velike kose in ga skupaj s peki papirjem prestavite na pekač. Isto ponovite s preostalo polovico testa (razvaljajte in narežite). Jaz sem naredila tako, da sem testo najprej obrezala v pravokotnik, nato pa sem pravokotnik razdelila na več delov. Preostanka testa nisem odstranjevala. saj je tako večja možnost, da bodo vsi krekerji enako zapečeni (glej levo sliko spodaj). Najprej se namreč zapečejo robovi, ki jih pač pojeste in jih ne daste na mizo, nato pa se pečejo tisti na sredini, ki so s takim postopkom enako pečeni. Testo pečete 15 minut oz. dokler skrajni zunanji robovi ne porjavijo, notranji krekerji pa so še vedno beli. Ko jih vzamete iz pečice, jih ohladite, nato pa razlomite oz. ponovno razrežite.


*** GLAVNA JED***

SVINJSKA RIBICA, POLNJENA Z GOBICAMI, ŠPINAČO IN PRŠUTOM


Naš recept za svinjsko ribico v hrenovi omaki radi uporabljamo, ker je zelo enostaven, rezultat pa odličen. Čeprav morda priprava polnjene svinjske ribice izgleda bolj zakomplicirano, pa temu ni tako. Če svinjsko ribico, tako kot jaz, polnite prvič in ne veste, kako bi se priprave lotili, si poglejte ta video, v katerem je prikazana tehnika priprave fileja, kako ga nadevati in kako ga povezati, da se bo ribica lepo spekla. Namesto upoštevanja nadeva iz videa, sem ga pripravila po svoje. Postopek priprave sem pospešila z uporabo vloženih šampinjonov, zamrznjene špinače in čebule v prahu namesto svežih sestavin. Tako sem lahko preskočila korak s praženjem. Če boste uporabili svežo čebulo, špinačo in gobice, pa poskrbite, da jih boste predhodno dobro prekuhali oz. prepražili. Če tega ne boste storili in boste ribico kar nadevali, se bo med peko iz živil spustila voda, tako da ne vem, ali bo nadev še vedno iste velikosti in ali bo nastala luknja. Če bo kdo poskusil, naj sporoči, kako se je izšlo. Prav tako sem namesto pražene slanine uporabila rezine pršuta, ki vam jih priporočam ne samo zaradi okusa, ampak ker z njimi prekrijete nadev in s tem dosežete, da ostane tam, kjer mora biti. 

Za dve svinjski ribici potrebujete:
dve svinjski ribici
280 g vloženih gobic (šampinjonov v slanici in ne v kisu!)
ščepec suhega rožmarina
dva ščepca suhega timijana
ščepec popra
žlička čebule v prahu
160 g zamrznjene špinače
8 rezin suhega pršuta (4 rezine za vsako)
4 majhni stroki česna ali 2 velika
polovico sveže limone ali limete
mast za pekač

Špinačo odmrznite. Pečico vključite na 180 do 200 °C. Svinjski ribici po dolgem trikrat razrežemo in ju razpremo kot je prikazano tu: klik. Vsako ribico potolcite s kladivom, da jo malo stanjšate. Če želite ribico v obliki rulade, jo stanjšajte na kakšen centimeter ali manj, vendar se sama tega nisem poslužila, ampak sem ribico potolkla samo toliko, da sem dobila enakomerno debelino, da jo je bilo lažje zviti ter da se je enakomerno spekla. Nato vsako z obeh strani posolite, zgornjo stran, kamor boste dali nadev, pa dodatno začinite. Vsako popoprajte, potresite s čebulo v prahu, dodajte timijan in rožmarin (slednjega sem potrosila samo po sredini, pri tem pa sem bila zelo skromna, ker je rožmarin izredno močna začimba), po sredini razporedite strt česen in pokapajte z limoninim ali limetinim sokom. Gobice z nožem nasekljajte z nožem in jih primešajte odmrznjeni špinači. Dodajte ščepec soli in premešajte. Nadev razporedite po mesu. Če gre za večji kos, ki ga boste enostavno zvili, ga lahko razporedite bolj na široko, če pa imate majhen kos, pa ga razporedite samo po sredini. Nadev prekrijte z rezinami pršuta, zvijte in zavežemo s kuhinjsko vrvico kot je prikazano tu: klik. Ribici položite v namaščen pekač, posolite in pecite 45 minut oz. dokler meso v notranjosti ne doseže vsaj 65°C. Ko sta ribici pečeni, ju vzamemo iz pečice, rahlo prekrijemo z aluminijasto folijo (toliko, da lahko para še vedno uhaja) in pustimo počivati 10 minut. Šele nato odrežemo vrvice in ribico razrežemo na centimeter ali več široke rezine.

CVETAČNI PIRE


Cvetačni pire je priloga k polnjeni svinjski ribici. Če jeste krompir, potem ga lahko zamenjate s pire krompirjem.

Potrebujete:
1 veliko glavo cvetače ali 2 manjši
žličko soli
2 veliki žlici masla, gheeja ali olivnega olja
četrtina žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
mleti poper

Cvetačo skuhajte v sopari nad mesno juho (lahko pa tudi nad soljeno vodo). Ko je kuhana (biti mora res dobro kuhana, mehka), jo pripravite kot pire krompir, torej jo pretlačite (jaz jo kar zmiksam s paličnim mešalnikom), dodajte maščobo (npr. maslo) ter začimbi: poper in muškatni orešček, po potrebi pa še dosolite. Muškati orešček ji doda poseben odličen okus, zato se mu ne izognite, najboljši je tisti, ki ga sami naribate. Do serviranja cvetačni pire pokrijte, da bo še vroč. Če ste se odločili za pire krompir, pa ga pripravite po vašem priljubljenem receptu.

SOLATA


Zeleno solato lahko pripravite tako kot ponavadi. Za bolj praznični pridih pa ji dodajte orehe ali pekane, feta sir ter pršut in dobili boste odlično solato, ki jo lahko začinite še z balzamičnim kisom.

Potrebujete:
320 g zelene solate (tehtala sem že očiščeno in narezano oz. natrgano solato)
60 g orehov ali pekanov
40 g suhih brusnic (poljubno) 
8 rezin suhega pršuta
120 g feta sira (če sira ne jeste, ga nadomestite s kvasovimi kosmiči)
olivno olje
balzamični kis ali limonin sok

Priprava:
Solato očistite in natrgajte na manjše kose. Brusnice, ki so sladkega okusa, dodajte samo, če imate radi sladko - kisle kombinacije, sicer pa jih lahko kar izpustite, saj bo solata tudi brez njih odlična. Pekane oz. orehe z nožem nasekljajte na manjše kose (vendar pa ne na predrobno, vsakega dajte vsaj na 6 kosov). Pršut razrežite (najprej podolgem na približno pol centimetra široke rezine, nato še horizontalno, tako da dobite kocke ali pravokotnike velikosti 0,5 cm x 0,5 cm. Pršut v ponvi prepražite, tako da se maščoba stopi in da malo porjavi. V posebni posodi zmešajte nadrobljeni feta sir, popečen pršut, nasekljane orehe in dobro premešajte ter dodajte zeleni solati. Z metlico zmešajte olivno olje in balzamični kis/ svež limonin sok. S polivko prelijte solato in jo dobro premešajte. Glede na to, da je feta slana, prav tako pa tudi pršut, solate ni potrebno soliti. Pred postrežbo pa jo ne pozabite poskusiti in po potrebi posoliti.

***SLADICA***

ČOKOLADNE KROGLICE (truffles)


Trufli so čokoladne kroglice, ki so kremni, razkošni in se kar stopijo v ustih. Narejeni so iz temne čokolade, ki pa jim lahko dodate različne alkoholne (npr. brandy, rum ali pa likerje različnih okusov) ali brezalkoholne (ekstrakte različnih okusov, npr. vanilije ipd.) dodatke, lahko pa tudi pomarančno lupinico, instant kavo ipd. Namesto le-teh sem se jaz odločila za čokolado z okusom maline. Iz spodnje mase jih dobite samo 16 (za vsakega 4). Če ste bolj sladkosnedi, maso podvojite. Glede kokosovega mleka vam priporočam, da z ohlajenega mleka (z vrha) poberete zgoščeni del. Moje mleko tega žal ni imelo, ker sem spregledala, da vsebuje sredstvo proti zgoščevanju, zato sem ga merila v ml, sicer pa dodajte dve zvrhani žlici zgoščenega dela.

Potrebujete:
100 g temne čokolade ali temne čokolade z okusom (npr. pomaranče, maline...)
1 žlica kokosovega olja (5 g)
40 ml kokosovega mleka
1 žlica brandya ali drugega alkohola ali 1 žlička vanilijevega ekstrakta - poljubno
kakav v prahu ali kokosova moka v kateri boste kroglice povaljali

Če uporabljate mikrovalovno pečico, potem dajte čokoladne koščke v posodo in čokolado topite tako, da jo 30 sekund topite in premešajte ter s tem nadaljujte, dokler se ne začne topiti. Četudi čokolada še ni popolnoma stopljena, ji dodajte kokosovo mleko ter ponovno segrevajte za 30 sekund ter vsakič premešajte, s čimer nadaljujte dokler se čokolada ne stopi. Primešajte poljubne dodatke in premešajte. 

Če mikrovalovne pečice ne uporabljajte, pa čokolado stopite nad vodno kopeljo in ji primešajte kokosovo mleko in poljubne dodatke.

Pred oblikovanjem kroglic se mora masa dobro ohladiti in strditi. Jaz sem jih pripravljala naslednji dan, tako da sem maso postavila v hladilnik. Če pa se vam mudi, jo lahko postavite v zamrzovalnik za 2 uri, pred oblikovanjem kroglic pa maso pustite na sobni temperaturi 10 minut oz. tako dolgo, da jo lahko razdelite z žlico ali s tem orodjem, ki sem ga uporabila jaz.  

Z žlico maso razdelite na 16 delov in jih v dlaneh oblikujte v kroglice. Če se začnejo topiti, jih ponovno postavite v hladilnik. Ko jih oblikujete, jih lahko takoj povaljate v kakavu ali kokosovi moki ali pa jih prehodno ohladite (jaz sem jih postavila v hladilnik, da se je površina strdila). Žlico kakava ali kokosove moke dajte v skodelico, na kakav pa vsako kroglico posebej, s pomočjo vilic kroglice povaljajte in do serviranja pustite v hladilniku.

SADNE KOŠARICE


Za sadne košarice obstajajo posebni modelčki, ki pa jih jaz nimam. Namesto teh sem uporabila kar pladenj za peko muffinov, lahko pa bi uporabili tudi papirnate modelčke za muffine, pri čemer bi bilo najbolje, da bi dali po dva skupaj, da so trši. Testo lahko najprej razvaljate med dvema kosoma prozorne folije, izrežete kroge in jih nato dajete v košarice ter oblikujete. Lahko pa naredite enostavnejšo varianto, pri kateri sicer ne boste imeli najlepših robov, bodo pa vseeno čisto lepe. To pa naredite tako, da oblikujete kroglice testa, ki jih polagate v posamične košarice na pladnju za muffine, testo pa s prsti pritisnete najprej ob dno, nato pa še ob robove. Če vam ne uspe ustvariti enakomernih robov, jih lahko tudi obrežete.

Za košarice iz testa potrebujete:
35 g kokosovega olja
2 žlici medu
2 do 3 stepena jajca
85 g kokosove moke
ščepec soli

Načeloma naj bi zadoščali 2 jajci, če pa testa ne morete zbrati v kepo, pa dodajte še polovico stepenega jajca.

Priprava:
Vse sestavine zmešajte tako, da dobite kepo testa. Če imate modelčke oz. košarice in želite testo razvaljati, potem testo najprej ohladite v hladilniku, nato ga razvaljajte med dvema prozornima folijama, z modelčkom za piškote (ali kozarcem) izrežite kroge in jih polagajte v modelčke za muffine. 

Testo pecite 10 minut na 180°C. Preden jih vzamete iz modelčkov oz. pekača za muffine počakajte, da se popolnoma ohladijo.

Za kremo potrebujete:
400 ml kokosovega mleka (1 pločevinko)
1 žličko vanilijevega ekstrakta
3 žlice medu
vrečko želatine v prahu ali v lističih

ter različno sadje za okrasitev (borovnice, mango, češnje, kiviji, mandarine...)

Priprava:
Če boste uporabljali želatino v prahu, jo stresite v posodico in prelijte s hladno vodo, za želatino v lističih upoštevajte navodila na embalaži. Polovico kokosovega mleka segrejte (da skoraj zavre) in mu primešajte med ter vanilijev ekstrakt, mešajte, da se med stopi. Ko se želatina strdi, ji primešajte nekaj žlic toplega kokosovega mleka in premešajte, da se začne topiti, nato pa jo vmešajte v toplo kokosovo mleko. Z metlico mešajte, da se želatina popolnoma raztopi, nato pa prilijte hladni del kokosovega mleka in dobro premešajte. Masa je sicer zelo tekoča, vendar je mlačna (če ni mlačna, jo najprej ohladite), tako da z njo lahko napolnite košarice iz testa, ki jih shranite v hladilniku, da se bo krema strdila. Pred serviranjem jih obložite s pisanim sadjem. 

Praznično pripravljena miza za 4 osebe
1 komentar on "NOVOLETNI PALEO JEDILNIK"
  1. Potem pa pravijo: "Ma, vi jeste samo meso in zelenjavo! Dolgočasno!"
    Meni se že ne zdi tako!
    Srečno v 2014 in še veliko paleo objav :)

    OdgovoriIzbriši