ŽIVILA, KI NAS GREJEJO oz. KAJ JESTI POZIMI?

ponedeljek, 9. december 2013

Če se boste z novim letom zavezali k hujšanju, če vas rado zebe ali pa nimate idej, kaj jesti v hladnejših mesecih, posebno če ste pri izbiri omejeni (npr. ste paleo), upoštevajte, da telo pozimi varčuje z energijo in da potrebuje podporo pravih živil, torej sezonske hrane, ki nas pogreje. Če bo telo čutilo, da dobi vse, kar potrebuje, pa bo tudi hujšanje ali pa vzdrževanje telesne teže lažje. Živila, ki nas pogrejejo niso samo tista, ki jih jemo tople, ampak živila, ki na telo delujejo termično. 

Lansko zimo sem od zelenjave kupovala predvsem kumare, paprike in brokoli, kar pa ni najboljša izbira za zimske mesece. Kumare in paprika vsebujejo preveč vode, boljša izbira za zimo so živila, ki imajo manj vode in so bolj suha. Zato zima ni najbolj primerna za razstrupljanje oz. post s sokovi. Paradižniki, jajčevci, kumare, paprike, zelena solata, melone, lubenice… vse kar vsebuje veliko vode raje uživajte v toplejših mesecih.

Idejo za pisanje tega prispevka sem dobila ob poslušanja podcasta Underground wellness, kjer je gostja Alexandra Jamieson priporočila, da pozimi uživamo živila s tega seznama: klik. Izbrala sem nekaj živil, ki jih lahko dobite tudi pri nas: 

Od zelenjave priporoča predvsem: brstični ohrovt, zelje, brokoli, ohrovt, brstični ohrovt, blitvo, cvetačo, koromač, čebulo, česen, kodrolistni ohrovt, pastinak, peteršilj, zimske buče.

Od sadja robide, maline, jabolka, datlje, pa tudi oreščke: kostanj, orehe, pinije, kokos.

Od maščob predvsem maslo in kokosovo olje, priporoča tudi kokosovo mleko.

Začimbe uporabljajte radodarno, priporoča naslednje: baziliko, lovor, kumino, kardamom, čili, cimet, nageljnove žbice, ingver, koperc, drobnjak, muškatni orešček, zvezdasti janež, pehtran, timijan in kurkumo.

Priporoča jetra, odsvetuje pa banane, kivi in grenivke, ki pa pri meni do izraza pridejo predvsem pozimi, zato jih ne nameravam izločiti iz prehrane, prav tako bo zelena solata še naprej na jedilniku. Zgornji seznam ne pomeni, da drugega ne smemo jesti. Če vemo, katera hrana hladi, smo lahko bolj pozorni, da dodajamo priporočeno hrano: dodajanje (npr. začimb) jedem in pijači (če npr. pijete čaj ali si naredite smuti, dodajte katero izmed naštetih začimb, v smuti pa dajte tudi kokosovo mleko). Kadar pijete čaj, mu dodajte začimbe, ki vas bodo dodatno pogrele; pripravite si lahko ingverjev čaj, ki je dober tudi proti prehladu.

kislo zelje lahko pripravite doma

Jaz bi zgornjemu seznamu zimskih živil, po lastnem občutku, dodala še repo, korenje, redkvice, krompir, rdečo peso, kolerabo, gomoljno zeleno, suho sadje, avokado ter hren. Ne glede na to, ali hladi ali greje, pa ne pozabite na fermentirana živila, odlično je kislo zelje, repa in/ali kombuča.

Alexandra Jamieson za zimsko razstrupljanje in lepo kožo zelo priporoča savnanje. Poudarja tudi, da  naj prilagodimo svoj spanec zunanji svetlobi. Glede na to, da se že zgodaj stemni, priporoča, da zaspimo vsaj dve do tri ure pred polnočjo, kar naj bi nam uspelo vsaj tri dni v tednu, da se bo telo prilagodilo zimskemu letnemu času. Nasploh si spanec radodarno odmerimo, ne glede na letni čas.
Objavi Komentar
Objavite komentar