DIY: MEDENA HIŠKA

četrtek, 19. december 2013

Gingerbread house oz. medena hiška je kar zahteven projekt, če se ga lotevate od začetka, torej tako da najprej zamesite primerno testo, ki bo dovolj trdno, da bo zdržalo, da izberete načrt, ki ne bo imel pomanjkljivosti in da jo na koncu tudi okrasite ter zlepite tako, da se vam hiška ne bo podrla. Kot lahko vidite na sliki zgoraj, moja hiška ni prav nič praznično okrašena, ker je bila narejena že pred časom kot del programa na rojstnodnevni zabavi. Spodaj vam predstavljam kako se izdelave lotiti tako, da vam bo hiška gotovo uspela, glede okrasitve pa se prepustite domišljiji (ali pa naj jo okrasijo otroci).

Najprej si oglejte ta tutorial. Priporočam vam, da naredite čim manjšo hišo, moja je bila precej velika in večja je hiška, večja je možnost, da bo šlo kaj narobe. Prilagam tudi moj načrt z vsemi merami, ki pa jih lahko brez problema sorazmerno zmanjšate - predvsem stranske stene in streho skrajšajte.

Mere za streho in tla so napisane za zgornji sliki, za zadnjo steno uporabite iste mere kot za sprednjo, vendar pa na zadnji steni ne delajte odprtin za okroglo okno ali vrata.

Osnovni načrt - za razliko od večine načrtov sem jaz hiški dodala še dno, tako da je bila hiška trdnejša in bolj povezana.

Načrt si prerišite na trši papir in izrežite 2 stranski steni, 2 sprednji steni in obe strani strehe ter eno dno. Iz vseh delov s pomočjo lepilnega traku sestavite hišo, tako si boste najlažje predstavljali, kako bo hiška izgledala. Če se vam zdi prevelika, papir odrežite in mere prilagajajte, dokler ne dobite željene velikosti. Pred izdelavo testa se popolnoma prepričajte, da so vse stranice primerne velikosti ter da je streha ravno prav velika. Podrobnosti kot je npr. dimnik kar izpustite. Jaz sem ga poskusila narediti, pa mi ni uspelo. Če boste velikost hiške prilagajali, boste to naredili najlažje tako, da boste najprej določili velikost stranske stene, nato sprednje strani in nazadnje velikost strehe. 


Ko bo testo pečeno, ga ne boste mogli več prilagajati, zato morate speči pravilno velikost.

Sedaj, ko ste sestavili hišo iz papirja in ugotovili, da so mere takšne kot jih želite, si pripravite modele, ki jih boste položili na razvaljano testo. Izrežite jih iz peki papirja ali drugega čistega papirja. Potrebujete eno stransko steno, eno sprednjo steno in eno stran strehe. Pripravite si še pokrovček od plastenke za zgornje okno.

Nato zamesite testo. Če hiške dejansko ne nameravate pojesti, ker jo boste okrasili s sladkorjem, nato pa jo boste pustili še nekaj časa na razstavi, ni potrebno, da dejansko uporabite med. Pri izdelavi hiške boste imeli kar precej ostankov testa, ki jih specite in pojejte, saj je testo zelo dobro, četudi je brez medu, vsebuje namreč sladkor muscuvado, ki mu podari karamelni okus ter odlične "zimske" začimbe. Testo je pravzaprav trše piškotno testo in po okusu spominja na Speculaas piškote.

Za testo potrebujete:
150 g bele moke
pol žličke sode bikarbone
125 g masla
100 g temnega musovado sladkorja
pol žličke ingverja v prahu
pol žličke pimenta
pol žličke cimeta
20 g mletih mandljev

Maslo stopite in vanj zamešajte vse ostale naštete sestavine. Testo zberite v kepo in ga razdelite na dva dela (lahko pa testo razdelite na toliko delov kot jih potrebujete, torej dva za streho ter štiri za stene in enega za tla). Testo razvaljajte na peki papirju. Razvaljajte ga približno pol centimetra debelo, isto ponovite še z drugimi deli testa. Ko bo testo razvaljano, ga obrežite tako, kot je prikazano v videu, torej na testo položite papirnat vzorec oz. model in ga obrežite, pustite 1 cm roba oz. odvečnega testa okoli vašega vzorca (če boste odvečno testo takoj odstranili, testo ne bo imelo opore in se bo med peko razlezlo, kar pa bo spremenilo dimenzije testa). Ta tehnika tudi preprečuje, da bi se robovi testa bolj zapekli kot notranjost. Tudi okna in vrata samo obrežite, testo pa pustite in ga ne odstranjujte.

Čisto ponesreči sem ugotovila da je potrebno testo pred peko postaviti na hladno. En pladenj testa sem namreč spekla takoj po rezanju in se je testo malo razlezlo. Ker nisem imela časa za peko še drugega pladnja, sem ga postavila na hladno in spekla šele naslednji dan. Drugo testo, tisto, ki je bilo predhodno dobro ohlajeno, je bistveno manj spremenilo obliko kot tisto testo, ki sem ga spekla takoj. Ker želimo, da so vse stene in oba dela strehe enake velikosti ter čimbolj podobni željeni velikosti, vam priporočam, da že razvaljano in razrezano testo pred peko hladite v hladilniku (vsaj kakšno uro ali dve).

Pečico segrejete na 200°C. Pomembno je, da se testo res dobro speče, da bo dovolj trdno. Najprej ga pecite 8 minut ter ponovno obrežite robove. Pecite še 8 minut, nato pa odrežite in odstranite odvečno testo ter okna in vrata. Pecite še 8 minut oz. tako dolgo, da bo testo res trdno. Testo pred sestavljanjem dobro ohladite.

Za okraševanje in lepljenje hiše boste potrebovali veliko sladkorja v prahu, lahko pa uporabite tudi jedilne barve.
Osnovni masi sem, poleg jedilnih barv, dodala še malo sladkorja v prahu, saj je bila preredka.

Jaz sem z ročnim mešalnikom zmešala 1 beljak z 200 g sladkorja v prahu, 1 žličko limoninega soka in pol žličke gustina. Nato sem ga razdelila v 3 dele in enega obarvala rumeno, drugega rdeče in tretjega rjavo (za vrata). Najprej sem z nožem premazala vse dele (stene, streho, vrata) in jih pustila sušiti na zraku. Če želite vzorčke na strehi, jih naredite v napol posušeni sladkor kar z zobotrebcem. 


Ko so bili vsi deli dobro posušeni, pa sem začela z lepljenjem z notranje strani. Za lepljenje sten sem uporabila rumeni sladkor, za lepljenje strehe pa rdeče obarvanega. Za lepljenje lahko daste sladkorno maso v vrečko za živila, ki ji odrezite konček, tako se namreč enostavneje nanaša.



Naloga slavljenca je bila, da sam okrasi že spečeno torto in eden izmed okraskov je bila tudi medena hiška.
Objavi Komentar
Objavite komentar