PALEOVEMBER - odgovori na vprašanja (pivo, jetra, žolč, mleko, kruh in ostalo)

ponedeljek, 18. november 2013

Čestitke vsem, ki ste prispeli do polovice paleovembra. Še malo, pa boste zmagali:) Če ste zamudili uvodno paleovembrsko predavanje, o katerem smo tu že pisali, ste tudi zamudili odgovore na nekaj zanimivih vprašanj, na katere je predavatelj Marko Roblek že podal kratke odgovore. Na ista vprašanja smo pripravili nekaj odgovorov: kako je s pivom, drobovino, mlekom in kruhom ter ali je paleo prehranjevanje primerno za tiste, ki nimajo žolčnika. 

Ali je drobovina (npr. jetra) škodljiva, ker so filter za strupe?
Drobovina, npr. jetra so zelo priporočljiva, saj vsebujejo veliko hranljivih snovi, jetra vsebujejo veliko vitamina A ter ostalih vitaminov, ki so topni v maščobah (D, K, E), zato jih jejte vsaj enkrat na teden. Res je, da so jetra filter za strupe, vendar pa se v jetrih strupi ne zadržujejo. Predstavljajte si jih kot cedilo, skozi katerega se telo čisti. Cedilo pa ne zadržuje snovi, temveč je samo sredstvo skozi katerega snovi prehajajo. Priporoča se drobovina živali, ki so hranjena s kvalitetno hrano, vendar pa če te možnosti nimate, vam priporočam, da jetra vseeno jeste. Če okusa niste vajeni, najprej začnite s piščančjimi, nato preidite na kunčja, na svinjska in nazadnje na telečja (telečja imajo zelo močan okus, tega tudi jaz ne prenesem). Priporoča se, da jeste tudi druge organe, npr. ledvica, jezik, srce, možgane, vampe, saj ima drobovina minerale, esencialne amino kisline, vitamine in zdrave maščobe v zelo koncentrirani obliki, ki jih mišično meso nima. Okus je resda specifičen, vendar pa imamo pri nas še to prednost, da nas je večina vsaj v otroštvu poznala ta okus, četudi se drobovina na naših krožnikih ne znajde več tako pogosto. Okusa se da ponovno navaditi, je pa potrebno vztrajati. Morda jetra za začetek narežite zelo na drobno in vmešajte v mleto meso iz katerega naredite mesne kroglice, mesno štruco ali pleskavice. Če pa so vam tudi jetra premočnega okusa, lahko najprej začnete s srcem, ki je tudi odličen vir kolagena in elastina. Lahko ga npr. pripravite v omaki, na prepraženi slanini ali pa povprašajte babice in prababice, ki bodo najboljši vir informacij in preizkušenih receptov.

Ali je pivo paleo živilo, je namreč fermentirano?
Ne, pivo vsebuje gluten, ki v paleo prehrano ne sodi, saj v telesu povzroča vnetne procese, vsebuje tudi lektine in fitično kislino, ki je tudi antinutrient (nase veže koristne minerale; magnezij, cink, železo ter jih izloči iz telesa). Pivo, ki je narejeno brez glutena pa je zelo različno po sestavinah. Če že morate, izberite tistega, ki nima veliko sladkorja in alkohola in ki ima čimbolj kvalitetne sestavine (če ste na mesečnem paleo izzivu, pa se vsaj prvi mesec izogibajte alkoholu).

Kaj je lahko nadomestek kruhu?
Žal je ravno gluten tisti, ki kruhu da prožnost in značilno teksturo, zato pravega paleo nadomestka ne boste našli, četudi preizkusite vse obstoječe recepte. Manjka jim namreč bistvo, ki je nenadomestljivo. Vseeno pa lahko s pestro izbiro različnih jedi tako popestrite svoje jedilnike, da bo kruh še najmanjši problem. Veliko ljudi sprva misli, da bodo pogrešali kruh, vendar ponavadi ugotovijo, da bolj pogrešajo druga živila, ponavadi tista, ki jih jedo zraven kruha ali na kruhu (npr. različni namazi, salame, siri itd.). Sprva smo tudi mi preizkušali recepte za kruh in tudi objavili dva recepta: Elanin kruh in bananin kruh, vendar pa sta oba bolj sladka, lahko pa preizkusite tudi mafine, npr. z bučkami. Vsi recepti vam bodo dali kruhovo teksturo, vendar pa pravega nadomestka (še) ni.

Kako naj se palea lotijo tisti, ki nimajo žolča (žolčnika)?
Težave z žolčnikom so pogosto zelo povezane z občutljivostjo na gluten, čeprav to dejstvo ni široko znano. Žolčne soli so izjemno pomembne pri prebavi maščob, saj maščobo topijo, zato žolčnik potrebujemo in če imate možnost, se odstranitvi izognite. Zato je za vse, ki imate težave z žolčem izredno pomembno, da gluten izločite ter da žolču pomagate pri presnavljanju zdravih maščob (maslo, mast, kokosovo olje, izogibajte se kuhanju z maščobami, ki so na sobni temperaturi  v tekočem stanju), ki se jim nikar ne izogibajte, saj so zelo pomembne za vaše telo. Poiskati boste morali prehranska dopolnila, ki so temu izrecno namenjena in jih redno uživati (za žolč in za želodčno kislino). Pazite, da ob obrokih ne pijete, ker si tako še bolj zredčite želodčno kislino in hrano težje prebavite. Pozanimajte se v slovenskih lekarnah, v primeru, da boste neuspešni, vam še vedno preostane nakup preko svetovnega spleta. Več si preberite tu: klik.

Koliko mleka dnevno lahko spijem, če pijem mleko pašnih živali, ki so hranjene samo s travo, če vem, da mi mleko ne povzroča težav, saj ga uživam že vse življenje?
Prvi mesec je namenjen izločitvi znanih potencialnih alergenov in povzročiteljev avtoimunskih reakcij, med katere sodi tudi mleko in mlečni izdelki. Če si življenja brez mleka ne predstavljate, potem ne morete vedeti, ali vam povzroča težave, dokler ga iz prehrane za en mesec ne izločite ter ga nato postopoma ponovno uvedete v svojo prehrano, pri čemer opazujete odziv svojega telesa. Težko boste namreč razločili simptome, npr. če mislite, da vam probleme povzroča gluten, boste to najlažje ugotovili, če hkrati iz prehrane izločite tudi mleko, saj so simptomi pri obeh zelo podobni. Šele po popolni izločitvi iz prehrane boste lahko prišli do jasnih rezultatov. Res je mleko pašnih živali kvalitetnejše, posebno surovo, vendar pa ga morda vaše telo vseeno ne presnavlja dobro.

Kako je s paleom in sezonami (letnimi časi)?
Paleo ne predpisuje, da jeste skladno s časom v letu, vendar pa poudarja uporabo lokalnih in svežih sestavin, saj so hranljivejša kot tista, ki so, preden so prišla na trgovske police, prepotovale pol sveta. Če imate svoj vrt, poskusite čim več zelenjave pridelati sami in jo nato uporabiti pri pripravi jedi. Na ta način boste najlažje uživali sezonsko hrano. Za zimo pa si pripravite kislo zelje, marmelado (npr. jabolčno) itd. Če si boste sredi zime zaželeli jagode, pa kupite zamrznjene, isto velja za ostalo zelenjavo in sadje, ki je pozimi težje dosegljivo.
Objavi Komentar
Objavite komentar