SIROVI KRUHKI (brez glutena)

torek, 19. november 2013

Pripravili smo še eno izmed serije objav receptov s tapiokino moko, tokrat za kruhke, ki bi jih lahko označili tudi kot pogojno paleo, saj so primerni za paleo jedce, ki v svoj jedilnik vključujejo tudi sir in tapiokino moko oz. škrob. V receptu sem sicer uporabila parmezan, ker se med peko ne razleze, namesto tega pa lahko uporabite tudi kakšen drug sir. 

* preizkusili smo drugačen recept za kruhke, pri katerem pa je postopek priprave enak, razlika je v tem, da so kruhki, pripravljeni po receptu za testo št. 1 mehkejši in so dobri tudi naslednji dan, zato ker uporabimo več parmezana, medtem ko so kruhki, pripravljeni po receptu za testo št. 2 bolj suhi in meni niso tako dobri. Res pa je, da kruhki, pripravljeni po receptu št. 1 radi razpokajo in niso tako fotogenični kot tisti, pripravljeni po receptu št. 2.

recept za testo št. 1:
200 g tapiokine moke
100 g parmezana
100 g mleka
1 manjše jajce
15 g masla
pol žličke soli

recept za testo št. 2:
120 do 150 g tapiokine moke
50 ml sladke smetane
50 ml vode
1 žlico masla (15 g)
pol žličke soli
1 jajce
30 g sira (naribanega parmezana)

Postopek priprave je naslednji:

pripravimo tapiokino moko

pogrejmo tekočino (mleko oz. smetano in vodo), sol in maslo, da skoraj zavre

zmešamo moko z vročo tekočino in počakamo, da se malo ohladi

šele nato dodamo stepeno jajce in dobro premesimo, 

sledi ključni del, saj je najtežje dobiti ravno prav trdo testo, praviloma potrebujemo kepo testa; če testo ne obdrži oblike, dodamo še malo tapiokine moke, vendar ne preveč (če bodo kruhki premehki, se bodo med peko razlezli, če bodo pretrdi, bodo suhi), nato dodamo nariban parmezan in oblikujemo kroglice

nastalo jih bo približno 15, težke naj bodo od 30 do 35 g, pečemo jih 15 do 25 minut v pečici, segreti na 200°C (ko se povrhu kroglic začnejo pojavljati temnejše lise, so pečene) 

pojejte še tople, lahko jih namažete z maslom.

Če ne boste pojedli svežih, jih lahko pojeste naslednji dan, pri čemer priporočam, da jih predhodno pogrejete v mikrovalovki. Recept lahko podvojite in del testa zamrznete tako, da oblikujte kroglice, vsako posebej zavijete v prozorno folijo in zamrznite.
2 komentarja on "SIROVI KRUHKI (brez glutena)"
  1. Njami,
    ampak kam pa daš parmezan, v maso ali posuješ počez? Dala bi ga v maso a raje vprašam...

    hvala,
    zvesta bralka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najboljše bi bilo oboje:) Jaz sem ga zamešala v testo, je pa vsekakor zanimiva ideja, da bi kroglice v parmezanu pred peko povaljali...

      Izbriši