PEARL JAM - LIGHTNING BOLT VINYL

torek, 5. november 2013

Pa jo imam/o... Prejšnjo soboto sem dobil najbolj pričakovan album tega leta – Lightning Bolt skupine Pearl Jam. 

10. album skupine Pearl Jam je izšel 15. oktobra 2013. Kot pravijo Pearl Jam v spodnjem videu (priporočam ogled), je Lightning Bolt album, v katerem je mogoče čutiti delo prav vsakega člana benda. Kot vse pretekle plošče je tudi ta plošča odraz dogajanja v življenju Eddieja, Stona, Jeffa, Matta in Mika. Besedila govorijo o družini in ljubezni,  o zavedanju, da smo umirljivi, velik del pa je tako ali drugače povezan s spiritualnostjo. Na plošči najdemo temačnejše komade, pa tudi nežne balade. Skozi album  se prepletajo  žalostne, zaskrbljujoče, jezne, pa tudi ljubezenske in družinske tematike, ki se lepo ujemajo s časom, v katerem živimo.

Sam sem nad ploščo navdušen in komaj čakam, da slišim komade tudi v živo:). 
 
Eddie Vedder - "The best songs are the ones that make you feel something "

PJ- "We made it through another one. Can't wait to see what is next."
     
V zadnjem času si vse pogosteje kupim kakšno vinilko ali cd, zato bi ob tej priliki nekaj besed namenil tudi tej temi.

V današnjem svetu digitalizacije glasbe se »zastarelih« izumov kot je gramofon, radio s kasetami, pa tudi cd-jev skorajda ne uporablja več, saj je glasba v digitalni obliki - piratsko downloadanje ali downloadanje z iTunsov je danes najbolj razširjeno. Kar je tudi smiselno, saj je downloadanje enostavno, zanesljivo, hitro in poceni oziroma zastonj.
Če pa gremo npr. v ploščarno in kupimo vinilko, moramo odšteti kar nekaj denarja, saj so vinilke drage, poleg tega potrebujemo deluječ gramofon, na ploščo pa moramo tudi zelo paziti, saj se hitro poškoduje (npr. spraska), potrebno pa jo je tudi oskrbovati (čistiti).
In vse to predstavlja ne samo strošek, ampak tudi delo. In zakaj potem sploh kupovati vinilke ali cd-je?
Ker se odnos do glasbe spremeni, ko imaš nekaj oprijemljivega v roki.
S tem ko odšteješ nekaj denarja, dobi glasba dodatno vrednost in jo tudi bolj ceniš, poleg tega pa z nakupom podpreš glasbenika, kar je najbolj pomembno. Verjetno imate tudi vi na računalniku kar nekaj albumov, ki ste jih zdownloadali mimogrede, vendar jih niste nikoli poslušali. No, s ploščami se vam to verjetno ne bi zgodilo, saj preden  ploščo kupiš, o nakupu dobro premisliš, pa tudi več kot odšteješ denarja več ti pomeni. In ko vinilko dobiš, vedno komaj čakaš, da jo boš lahko predvajal na gramofonu, navdušenje je vedno večje kot bi bilo, če bi isti album zdownloadali in pristisnili play. Tako da priporočam vsem, da kdaj pa kdaj kupite kakšen cd ali kaseto, če imate možnost tudi vinilko, ter s tem podprite glasbenike ter glasbo nasploh. 

Naj še povem, da sem ploščo naročil preko nove trgovine D.I.M. Music SHOP v Ljubljani po zelo ugodni ceni, plošča pa je tudi relativno hitro prispela.


Nekaj intervjujev z Pearl Jam, ki jih toplo priporočam:
    Samo z vami delim še eno pesem iz moje vinilne plošče :) 

Kratek filmček o albumu Lightning Bolt
Objavi Komentar
Objavite komentar