ČOKOLADNI KRUH

petek, 8. november 2013

Ko sem bila na Čokoljani, sem sklenila, da moram preizkusiti več receptov s čokolado. Gorazd Potočnik, znani čokoholik nas je na delavnici Čokljane učil kuhati pravo vročo čokolado, česar pa še nisem poizkusila. Sem pa preizkusila njegov recept za čokoladni kruh, ki so ga prodajali na njegovi stojnici na čokoladnem sejmu. Iz fotografije čisto spodaj je razvidno, da so kruhu še nekaj dodali, morda kakšne oreščke ali suho sadje. Jaz sem preizkusila osnovni recept, iz katerega dobimo dva manjša hlebčka in za katerega potrebujemo:

2,5 dl mlačne vode
20 g kvasa
2 manjši jajci
50 g masla
50 g sladkorja
65 g kakava
275 g bele moke (tip 500)
250 g ostre moke (tip 400)
7 g soli
250 g čokoladnih kapljic ali koščkov temne toplotno obstojne čokolade.


Najprej pripravimo kvasec. Kvas razdrobimo, mu primešamo sladkor in nekaj žlic moke ter mlačno vodo. Zmešamo in pustimo, da kvas vzhaja. Medtem v drugi posodi pripravimo ostale sestavine (moko, kakav, sol) in stepemo 2 manjši jajci. Ko kvas vzhaja, ga dodamo moki, premesimo, dodamo stepeni jajci in še enkrat premesimo. Pokrijemo s prtičem iz blaga in ga pustimo na toplem vzhajati (od pol ure do ene ure). Ko testo vzhaja, presodimo, ali je pretrdo in po potrebi dolijemo še malo vode (jaz sem dodala še 0,5 dl mlačne vode), dodamo čokoladne kapljice oz. narezano čokolado, ki jo ugnetemo v testo. Nato testo razdelimo na dva dela, kar oblikujemo v hlebčke in damo ponovno vzhajat, dokler se volumen hlebčkov ne poveča za približno dvakrat. Pečico segrejemo na 180 do 200°C. Ko so hlebčki vzhajani, jih prenesemo na pekač, obložen s peki papirjem in z nožem malo zarežemo. V pečico postavimo posodo s približno 3 dl vode, nato kruh pečemo približno 35 do 45 minut (odvisno od vaše pečice in temperature). Jaz sem kruh pekla na 200°C, 45 minut kar je bilo preveč, naslednjič ga bom pekla 10 minut manj. Ali je kruh dovolj pečen preverite tako, da po dnu hlebčka potrkate in če votlo zadoni, je kruh pečen.


Ne vem, kje se kupi čokoladne kapljice ali koščke temne toplotno obstojne čokolade. Jaz sem čokoladne kapljice iz temne čokolade, ki so toplotno obstojne, našla v Lidlu, imajo jih na polici, kjer prodajajo praznične izdelke (sem vprašala prodajalko, ki mi je povedala, da bodo imeli čokoladne kapljice vse do božiča, tako da imate še čas, da si naredite zalogo, če jih potrebujete, en zavojček, v katerem je 100 g kapljic, stane 99 centov). Uporabila sem jih samo 100 g, za preostanek sem dodala navadno jedilno čokolado, ki sem jo narezala na kocke, vendar pa se čokolada med peko stopi, zato raje uporabite čokoladne kapljice, če jih imate. Če pa kdo ve, kje se kupi toplotno obstojna čokolada, ki se med peko ne stopi, pa naj sporoči.

 Čokoladni kruh na stojnici Gorazda Potočnika,
 izgleda da so dodani oreščki, morda pa tudi suho sadje.

Če želite speči 4 hlebčke, boste podvojili količino in uporabili 3 jajca. Še nasvet, kako na domači kuhinjski tehtnici tehtati manjše količine (do 10 g). Moja kuhinjska tehtnica, ki je sicer digitalna, ni najbolj občutljiva, zato se številka na zaslonu, kljub dodajanju snovi, ne premakne. Če imate tudi vi to težavo, to lahko rešite z odvzemanjem snovi namesto z dodajanjem. Torej; če želite stehtati 7 g soli, najprej odtehtajte večjo količino, npr. 20 g soli, nato pa sol odvzemajte tako dolgo, dokler ne dobite 7 g. Količine soli nikar ne zmanjšujte, ker sol poudari okus čokolade.
Objavi Komentar
Objavite komentar