Paleo izziv: PALEOVEMBER 2013

četrtek, 31. oktober 2013
Predavatelj: Marko Roblek.

Leto je naokoli in počasi vstopamo v november. Vsi, ki ste razmišljali, da bi začeli s paleo prehranjevanjem, pa za to še niste zbrali poguma ter tudi vsi, ki ste se paleo že šli, potem pa malo skrenili s poti, ima(mo)te idealno priložnost, da ob podpori paleo skupnosti za en mesec spremenite svojo prehrano. Da bi šlo lažje, smo šli prejšnji četrtek po informacije (pa tudi na druženje s paleo jedci) v Restavracijo Cubis v Šenčur pri Kranju, kjer smo prisluhnili predavanju, na katerem je bilo na enostaven način predstavljeno nekaj osnovnih načel 30-dnevnega paleo izzviva. Po predavanju pa smo bili že kar lačni, zato smo z veseljem poizkusili paleo dobrote, ki so jih za nas pripravili v omenjeni restavraciji.

Mesne kroglice (seveda grass fed) z odlično omako.

Marko Roblek, z minimalističnega bloga, s katerim smo v marcu imeli paleo intervju, je najprej govoril o tem, zakaj začeti s paleo prehranjevanjem, kako se ga lotiti, kam po nakupih in opozoril na pomembnost branja etiket na živilih (na pomembnost sestavin), skupaj pa smo ponovili paleo osnove. Govorili smo tudi o problemih in težavah, ki se lahko prvi mesec na paleu pojavijo: utrujenost, razdražljivost, potreba po sladkem, izločanje vode, stalna koncentracija na hrano, počasna izguba telesne teže in skušnjave. Marko Roblek je imel zelo zanimivo idejo, in sicer da rek "si tisto, kar ješ", obrnemo v: "jej tisto, kar si". Ljudje smo iz vode, beljakovin in maščob, ogljikovih hidratov pa imamo zelo malo. Materino mleko, ki je za otroka idealna hrana, vsebuje veliko maščob, kar kaže na to, da jih ljudje v prehrani potrebujemo bolj kot ogljikove hidrate. Predavatelj je tudi opozoril, da imajo lahko ženske, ki pojedo premalo ogljikovih hidratov, lahko težave s ščitnico, zato predlaga, da pojedo do 100 g ogljikovih hidratov dnevno. Predvsem pa je opozoril, da moramo opazovati in spoznati svoj telo in ugotoviti njegove potrebe po ogljikovih hidratih ter ostalih makrohranilih, saj moramo sami ugotoviti, kako hitro presnavljamo maščobe in ogljikove hidrate.

Tole je bilo zelo dobro, v skodelici so bile bučke (in ne vem kaj še:)), najbolje pa je bilo, da je bil rumenjak še tekoč, jed pa topla.

Govorili smo tudi o tem, da bo šlo lahko kaj narobe, posebno, če se ne bomo dobro pripravili, če ne bomo poznali tematike in sebe, če si bomo zastavili napačne cilje in če bomo slabo planirali. Pozitivno pa bo na nas vplivalo, če bomo imeli podporo okolice in če bomo tudi v primeru prekrškov in pregreškov zavzeli širšo sliko, analizirali svoje napake, namesto da bi zaradi ene napake obupali. Pomembno je tudi, da pravilno kombiniramo živila, da se ne bomo slabo počutili (npr. da ne bomo jedli sadja in oreščkov skupaj). Izpostavljena je bila tudi pomembnost telesne aktivnosti (hoja, tek, plavanje, kolesarjenje, crossfit, vadba z utežmi, ki naj bo intenzivna, raznolika, pa tudi zmerna). Zanimiv pa je bil tudi pogovor o nadaljevalnih paleo izzivih: o vmesnem postenju, o protokolu 16/8, o beljakovinah za zajtrk in OHjih za večerjo (pa tudi o izpuščanju zajtrka kot eni izmed možnosti), o celodnevnem postu, o grešnih dnevih, ki malo zbudijo naš metabolizem in o novih načinih vadbe, ko zamenjamo princip vadbe, da hormone na drugačne, nove načine, spet spodbudimo.


Če potrebujete napotke iz prve roke, nasvete kako se paleo izziva lotiti, kaj, kdaj in kako jesti, imate še možnost, da se udeležite uvodnega predavanja, ki bo dne 8. 11. (več informacij tu: klik). Vendar pa udeležba na uvodnem predavanju ni pogoj za sodelovanje pri paleovembru. Idealno bi sicer bilo, da si preberete kakšno knjigo na to temo, v slovenščino je npr. prevedena knjiga Paleorecept, vendar pa lahko s paleo prehrano začnete že samo z upoštevanjem seznama živil (ki smo ga vsi, ki smo se predavanja udeležili dobili za s sabo, lepo plastificiranega, za na hladilnik:)), ki ga najdete tu: klik in se nato sproti izobražujete. Spletnih virov je več kot dovolj, sedaj jih je vse več tudi v slovenščini. Če vas okolica ne podpira, je tu spletna paleo skupnost, na katero se lahko vedno obrnete z vašimi vprašanji (tudi na RetroSpektivi vam bomo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja), dilemami in poiščete podporo.

Okusne kakavove kocke z banano. Jedli smo tudi sladoled, ki pa ga nismo uspeli slikati:)

Če se boste pridružili paleovembru, začnite danes, čeprav je uradni začetek jutri. Predpriprave so namreč ključne. Če se boste začeli spraševati, kaj boste zajtrkovali jutri zjutraj, ko boste že sestradani, trgovine pa bodo zaprte, to ne bo ravno najboljši začetek. 

Tisti, ki ste iz Ljubljane in okolice, pa se lahko zapeljete do Restavracije Cubis, kjer so pripravili paleo meni, ki ga boste v Paleovembru lahko preizkusili, izgleda zelo okusno: klik (na FB poglejte še nadaljnje slike). Njihov paleo meni: paradižnikova juha s pestom, sirloin s pirejem iz sladkega krompirja in zelenjavo, za sladico pa kakavova tortica in limonin sorbet. Glede na okusne jedi, ki so nam jih pripravili pod vodstvom Teje Šmid, ki je tudi paleo navdušenka, ne dvomim, da bo meni vsem v užitek in dokaz, da se na paleu dobro jé:)
Objavi Komentar
Objavite komentar