MARTINOVA POJEDINA

nedelja, 10. november 2013

Martinovo je praznik vina, ki ga praznujemo 11. novembra. Takrat naj bi se mošt spremenil v vino, Slovenci pa na martinov vikend tradicionalno pripravimo martinovo pojedino, na kateri ne sme manjkati pečena gos ali raca, rdeče zelje in mlinci ali štruklji. Glavna zvezda pojedine pa je seveda novo vino. Praznik izvira iz poganskih časov, saj je bil november čas poganskih zahvalnih daritev in čas obilnih pojedin, ki so bile tako obline, kot je bila obilna letina. 

Glede na to, da živimo v vinorodnih krajih, na martinovo soboto na večerjo povabimo vse, ki so pomagali pri trgatvi, da skupaj poskusimo, kakšna je letina. Letošnji jedilnik je bil naslednji: pečen krompir, ki se je pekel pri polovici domačega piščanca, martinova račka, domači polnozrnati mlinci, dušeno rdeče zelje in solata, za sladico pa odlična kostanjeva torta (brez glutena).

Martinova račka

Potrebujemo:
raco, težko 2 do 3 kg
eno manjše kislo jabolko
eno manjšo čebulo
žlico medu

Če je raca zamrznjena, jo najprej odmrznemo, nato pa ji dobro očistimo zunanjost in trebušno votlino. Splahnemo jo z mrzlo vodo in nasolimo ter pustimo vsaj nekaj ur (najbolje ves dan ali čez noč) v hladilniku. Pečico segrejemo na 200°C. Pred pečenjem pripravimo čebulo (pol velike ali ena drobna), ki jo olupimo in prerežemo na pol. Jabolka ne lupimo, samo prerežemo ga in mu odstranimo peške. Jabolko in čebulo damo v trebušno votlino. Pečemo dve uri (za 2 kg račko) oz. dve uri in pol (za 3 kg). Jaz sem pekla 2,2 kg dve uri. Med peko račko večkrat obrnemo, pol ure pred zaključkom pa jo po zgornji strani premažemo z medom za lepšo barvo. Preden račko razrežemo, pustimo, da počiva, šele nato jo razrežemo, zraven pa postrežemo dušene rdeče zelje in mlince, lahko pa tudi pečen krompir.


Domači mlinci (polnozrnati)

Potrebujemo:
30 dag polnozrnate moke
3 jajca
pol žličke soli

Iz zgornjih sestavin zamesimo testo, ki ga mesimo 10 minut. Pokrijemo ga s prtičem in ga pustimo pol ure počivati. Testo razdelimo na več delov in vsako kepico razvaljamo čimbolj na tanko (cca 2mm). Pekač obložimo s peki papirjem, na katerega položimo razvaljano testo. Pečico segrejemo na 200°C. Pred peko testo prepikamo z vilicami. Pečemo ga približno 10 minut oz. dokler ne porjavi. Najbolje je, da ga naredimo kakšen dan prej, saj se mora testo dobro posušiti, vendar pa ne bo nič narobe, tudi če ga uporabimo isti dan.
Zavremo nekaj litrov vode, ki jo osolimo. Mlince razlomimo, jih prelijemo s slanim kropom, pustimo 5 minut, nato pa jih odcedimo. Zabelimo z ocvirki ali z mastjo, ki smo jo dobili pri peki piščanca oz. martinove račke.
Postrežemo še toplo kot prilogo.


Dušeno rdeče zelje


Potrebujemo:
glavo rdečega zelja, približno 1 kg
četrtino čebule
1 žlico sladkorja
1 žličko ostre moke, koruznega škroba (za gluten free) ali tapiokine moke (za paleo)
noževo konico mlete kumine
1 do 2 dl cvička ali mošta
zvrhano žličko soli
žličko masti

Zeljno glavo razrežemo na četrtine, odrežemo kocen in narežemo na približno pol centimetra široke rezance (ne preveč na tanko). Čebulo olupimo in nasekljamo ter jo popražimo na masti ali drugi maščobi, dodamo žlico kristalnega sladkorja in čebulo zarumenimo. Nato dodamo zelje, ki ga zalijemo z 1 dl cvička ali mošta. Pokrijemo in dušimo približno pol ure. Nato dodamo moko/škrob in kumino, premešamo, prilijemo še 1 dl cvička ali cvičkovega mošta in kuhamo še 10 do 15 minut.

Recepta za račko in rdeče zelje sta prirejena po receptih iz revije Dober tek. Vse jedi (z izjemo mlincev) lahko postrežemo tudi osebam, ki ne uživajo glutena in vsem paleojedcem. Namesto mlincev za prilogo postrežemo skledo solate in rdeče zelje oziroma krompir. Tudi kostanjeva torta (ki jo vidite na naslovni fotografiji) je primerna za vse, ki ne jedo glutena, recept pa bo objavljen v naslednjih dneh.
Objavi Komentar
Objavite komentar