TAPIOKIN PUDING (paleo/brez glutena)

sreda, 13. november 2013

Še en izmed receptov s tapioko, tokrat s tapiokinimi kroglicami (tapioca pearls), za katere je znano, da jih uporabljajo za tapiokin puding ali pa za bubble tea (ki se v zadnjem času tudi v Sloveniji prodaja na večih mestih). Lahko pa jih iz tapiokine moke in vroče vode naredite kar sami, navodila najdete tu: klik. Če boste poskusili, nam poročajte o rezultatih. Tapiokin puding je osnova, ki vam prepušča veliko domišljije, saj bo od dodatkov odvisen okus. Nekaj idej najdete spodaj.


Potrebujemo:
1 dl tapiokinih granul oz. kroglic
250 ml kokosovega mleka
250 ml vode
ščepec soli
pol kozarčka jabolčne marmelade (ali 1 naribano jabolko in žlico medu)
ščepec mletega kardamoma
ščepec cimeta
pol žličke vanilijevega ekstrakta
Nekatere granule je potrebno predhodno namakati (npr. velike kroglice kot jih vidite na zgornji sliki levo), medtem ko drugih ni potrebno predhodno namakati (npr. kroglice na sliki desno). Če jih je potrebno predhodno namočiti, jih prelijte z mlačno vodo in pustite kakšno uro. Tapiokin puding sam po sebi nima posebnega okusa, zato mu lahko dodate čokolado ali pa jabolčno marmelado. Če le-te nimate, lahko naribate jabolko, ki ga kuhajte skupaj s tapioko in osladite z medom. 

V posodi zmešajte kokosovo mleko, vodo, sol, kardamom, cimet in vanilij in zavrite. Ko tekočina zavre, primešajte tapiokine kroglice in kuhajte 15 do 30 minut (jaz sem kuhala velike kroglice 30 minut, manjše pa bi kuhala 15 minut). Ker se zmes hitro zgosti, morate biti pozorni, da se vam ne bo prijela na posodo, zato redno mešajte. Ko so kroglice prozorne, so kuhane. Šele takrat dodajte jabolčno ali drugo marmelado (nujno poizkusite ali ste je dodali dovolj in jo po potrebi dodajajte, dokler ne dosežete željenega okusa). Sicer pa lahko namesto čokolade, marmelade, jabolk ali banan  kuhan puding prelijete čez drugo sveže sadje (predvsem slajše tropsko sadje, npr. mango, ananas, liči, papaja...). Puding je dober mlačen ali ohlajen, vendar pa meni neposredno iz hladilnika ni najboljši (najraje ga pred postrežbo pustim na sobni temperaturi). Če vam je bolj všeč puding, ki je bolj tekoč (npr. kot mlečni riž), enostavno uporabite manj tapiokinih kroglic ali pa dodajte več vode in kokosovega mleka. 


Bio tapiokine granule lahko v VitaCare kupite za 3,29 eur (za 500 g), v trgovini Kitajski vrt pa stane 375 g velikih kroglic 2,53 eur, manjše pa so 2,75 (400 g).
Objavi Komentar
Objavite komentar