MOJA PALEO IZKUŠNJA: MOJI OBROKI

ponedeljek, 24. april 2017
Kot sem pisala v zadnji objavi Moja paleo izkušnja: štiri leta kasneje sem se ponovno začela bolj striktno držati paleo diete. No ja, vsaj do prejšnjega tedna, ko so me prazniki malo iztirili in se ta teden ponovno postavljam na noge:).


Ob ponovni uvedbi diete sem si zastavila nekaj "pravil", ki se jih, poleg osnovnih smernic paleo prehranjevanja,  poskušam še posebej držati:
1. Izogibanje sladkorju.
2. Izogibanje mleku in mlečnim izdelkom.
3. Priprava hrane s škrobnimi mokami v zmernih količinah. 
4. Uživanje hrane in dodatkov za prehranjevanje, ki pomagajo pri zdravljenju črevesja (želatina, probiotiki, kolagen, drobovina itd.).

Slediti prvemu pravilu je zame vedno najtežje. Če uživam primerno hrano (predvsem kombinacijo mesa, zdravih maščob in zelenjave), želje po sladkem niti nimam in se lahko sladkorjem lažje izognem. Vendar pa mi v zadnjih tednih meso sploh ni dišalo, zato sem imela pri pripravi obrokov kar nekaj težav, saj je meso ponavadi osrednji del krožnika. Kaj sem torej jedla?

Zajtrki
Zajtrki so bili povečini brezmesni, pripravila sem si npr. paleo granolo z mandljevim mlekom, jajčno omleto, napolnjeno z jabolki s cimetom in kokosovim mlekom (dve različici recepta lahko najdete tu: KLIK! in tu: KLIK!), paleo quiche z lososom (KLIK!), žemljice iz plantan z namazom iz tunine in avokada...


Če se je le dalo, sem si poleg zajtrka (ali pa za zajtrk) pripravila tudi pomarančni creamsicle iz pomarančnega soka, kokosovega mleka, kolagena v prahu in himalajske soli, ki ga priporočajo predvsem ljudem, ki imajo težave z nadledvičnimi žlezami (t.i. adrenalna izčrpanost). Pomarančni creamsicle pomaga uravnavati krvni sladkor, prav tako pa pomaga pri vzpostavitvi hormonskega ravnotežja. Sveže iztisnjen pomarančni sok vnese v jetra glukozo, ki je potrebna pri regeneraciji jetr, perfektno ravnovesje med maščobami, ogljikovimi hidrati in beljakovinami pomaga pri vzpostavitvi ravnotežja hormonov in sladokrja v krvi, kolagen je pomemben za zdravo črevesje, sklepe, kožo, nohte in lase, himalajska sol pa vsebuje pomembne minerale, ki jih nadledvične žleze potrebujejo za svoje delovanje. Poleg tega pa je napitek nadvse okusen, osvežilen in kremast.

Za pomaračni creamsicle potrebujemo:
- 1 pomarančo
- 1 dcl kokosovega mleka 
- 1 žlico kolagena v prahu
- ščepec himalajske soli
- 1 dcl vode

Pomarančo olupimo in damo krhlje v blender. Dodamo še ostale sestavine in vključimo blender. Prelijemo v kozarec in postrežemo.

Kosila
V zadnjih tednih so kosila, ki jih jem v službi, izgledala ali kot solata s tunino in avokadom ali suši (iz Hoferja) z avokadom (suši sicer ni ravno paleo, ampak mi je v zadnjih tednih najbolj sedel) ali kot quiche (ki sem ga pripravila v večji količini in sem ga en dan jedla za kosilo, drug dan pa za zajtrk). Enkrat na teden sem si v bližnji gostilni naročila tudi pražena goveja jetrca, saj je dobro, da je tudi drobovina sestavni del naše prehrane. Jetrca so zelo hranljiva, saj so pomemben vir vitamina A in D, železa ter cinka in so v takšni obliki, da jih je telo sposobno enostavno absorbirati in uporabiti. Kljub temu, da se sama nisem mogla pripraviti do tega, da bi si pripravila mesne jedi, pa z že pripravljenimi jetrcami nisem imela težav.

Večerje

Ker mi v zadnjih tednih rdeče in belo meso ni najbolj dišalo, so bili obroki brezmesni (zelenjavne juhe, npr. bučkina juha) ali pa so meso zamenjale ribe (npr. orada, brancin, losos, tuna) in kozice. Pripravila sem si npr. stir-fry z kozicami, ki je enostavno in hitro pripravljen, losos z avokadom, ki je nasiten in okusen, ali pa sem ribe nasolila, jih napolnila s peteršiljem, česnom, koščkom limone in masla ter jih spekla v pečici. Edina jed, ki sem si jo pripravila s piščančjim mesom, je bil kari s sladkim krompirjem (ki sem mu dodala še sveže šampinjone, bučke in papriko). Za prilogo sem si najpogosteje pripravila  pečen sladki krompir (brez sira), cvetačni pire ali pa sem na hitro prepražila zelenjavo (papriko, bučke, šampinjone). 

Sladice


Moja najljubša sladica zadnjih nekaj mesecev so bile pomaranče, narezane na kolobarje, z bananami in cimetom. Prijateljica, ki je bila pred kratkim v Maroku, nam jo je pripravila, ko je pripravila potopis o njenem potovanju, saj je to tipična maroška sladica,  ki so ji jo v Maroku pogosto postregli. Od takrat si to sladico pripravim vedno, ko si zaželim nekaj sladkega in ko imam doma pomaranče in banane. Tako enostavno in tako okusno. 
Poleg tega sem si v zadnjih tednih pripravila tudi nekaj paleo sladic, ki vsebujejo želatino, npr. kokosovo strjenko in pa žele bonbone. Sladici sta potešili mojo željo po sladkem, hkrati pa sem v telo vnesla kolagen, kar je, kot sem že omenila, dobro za naše črevesje. 


Začela sem tudi z branjem nove knjige Robba Wolfa z naslovom Wired to Eat, ki je nadgradnja uspešnice Paleorecept. V knjigi avtor paleo koncept prehranjevanja postavi za izhodišče, nato pa ponudi program, ki je prilagojen vsakemu posamezniku - 30-dnevnemu paleo prehranjevanju (kjer uravnotežimo raven sladkorja v krvi, zmanjšamo odpornost na inzulin in uravnamo apetit) sledi 7-dnevni test, kjer s pomočjo merilnika krvnega sladkorja stestiramo, kateri ogljikovi hidrati so primerni za nas in kateri nam preveč povišajo krvni sladkor in se jim je zato primerno izogibati. V knjigi je tudi 70 receptov, ki sem jih že začela preiskušati. Mnenje o knjigi, rezultate 7-dnevnega testiranja in kakšen recept iz knjige pa delim v naslednji paleo izkušnji.



Objavi Komentar
Objavite komentar