LOSOS Z AVOKADOM & PEČEN SLADKI KROMPIR

torek, 23. februar 2016
Losos, avokado in sladki krompir se pogosto znajdejo na mojem krožniku, vendar redkokdaj skupaj. Mešanica avokada, limone, česna in sveže bazilike, ki jo namažemo na lososa, pa te sestavine dobro poveže, saj da avokadov nadev lososu sočnost, svežino in kremast okus. V kombinaciji s pečenim sladkim krompirjem dobimo zdrav in nasiten obrok, ki je vir zdravih maščob in je zelo hranljiv. Odličen je tudi hladen, tako da ga lahko pripravimo za več obrokov vnaprej. Recept sem našla na The Paleo Mom.

V nadevu prevladuje predvsem okus limone. Če želimo, da dobi nadev bolj izrazit okus po baziliki, lahko količino bazilike podvojimo. Če sveže bazilike nimamo, lahko v nadev vmešamo pesto ali posušeno baziliko.


Za pripravo lososa z avokadom potrebujemo:
- 250 g lososa (2 fileja lososa)
- 1 zrel avokado
- 25 g sveže bazilike
- 1 strok česna
- 1 žlica limoninega soka
- sol

Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija. Fileje lososa nasolimo. Avokado razpolovimo, z žlico izdolbemo maso in ga pretlačimo. Dodamo nasekljano baziliko in česen ter limonin sok in dobro premešamo. Na pekač, ki ga prej obložimo z naoljenim peki papirjem, položimo lososa, ki ga po vrhu namažemo z nadevom, na približno 1 cm debelo. Pečemo 10 - 15 minut, odvisno od debeline fileja. 


Za pripravo sladkega krompirja potrebujemo (za dve osebi):
- 1 sladki krompir
- pol čebule
- sol
- svinjsko mast 

Sladki krompir operemo, olupimo, narežemo na majhne kocke in stresemo v posodo. Dodamo čebulo, ki jo nekajkrat prepolovimo (da ostanejo koščki čebule veliki). Dodamo svinjsko mast in sol,  vse skupaj dobro premešamo in stresemo na pekač. Pečemo 30 - 40 minut  na 180 stopinj Celzija. Med peko krompir nekajkrat premešamo. 
Objavi Komentar
Objavite komentar