PALEO GRANOLA

ponedeljek, 20. marec 2017
Večina paleo obrokov je sestavljenih iz mesa, zelenjave in zdravih maščob, ki pa človeku včasih tudi ne sedejo. Predvsem zjutraj se mi pogosto zgodi, da mi ni do mesa ali zelenjave, zato si za te primere pripravim alternativo – paleo granolo, ki jo prelijem z mandljevim mlekom.


Paleo granola ponavadi vsebuje oreščke in semena, ki pa se jih osebam, ki imajo težave s črevesjem (t.i. sindrom razdražljivega črevesja) odsvetuje, ker tako kot žitarice lahko povzročajo vnetja v telesu in tako ovirajo zdravljenje črevesja. Ker sem tudi sama občutljiva na oreščke, si pripravim kosmiče, ki vsebujejo predvsem suho sadje, kokosov čips in kokosovo olje (recept sem našla na blogu Feasting on Joy). Če vam oreščki ne škodijo, pa lahko dodate kosmičem mandlje v lističih in kaljena semena, npr. kaljena sončnična semena. Za piko na i lahko kosmičem dodate še liofilizirano sadje, npr. jagode.

Potrebujemo:
- 2 skodelici bio bananinega čips
- 1,5 skodelice bio kokosovega čipsa
- 1,5 skodelice bio jabočnega čipsa
- 1 pest rozin
- 3 žlice kokosovega olja
- 2 žlički medu
- pol žličke vanilijevega ekstrakta / vanilije v prahu
- 3 žličke cimeta
- ščepec soli
- (poljubno) 1 skodelica mandljev v lističih
- (poljubno) 1 skodelica kaljenih sončničnih semen
- (poljubno) 1 skodelica liofiliziranih jagod

1. Pečico vključimo na 180°C. Pripravimo pekač, ki ga obložimo s peki papirjem.
2. Bananin čips s paličnim mešalnikom zdrobimo na manjše koščke in ga stresemo v posodo.
3. V posodo dodamo jabolčni čips, ki ga z rokami zdrobimo na manjše koščke. Dodamo še koksov čips, rozine in jagode (+ mandlje in sončnična semena) ter dobro premešamo.
4. V manjši posodi stopimo kokosovo olje, ki mu nato dodamo med, vanilij, cimet in sol. Dobro premešamo, nato pa zmes prelijemo po suhih sestavinah in dobro premešamo.
5. Kosmiče razporedimo po pekaču, ki ga postavimo v pečico za približno 15 minut. Vmes nekajkrat premešamo in pazimo, da kosmiči preveč ne porjavijo. Ko so kosmiči zlato rjave barve, jih vzamemo iz pečice.
6. Pustimo, da se kosmiči ohladijo in jih nato pospravimo v posodo za shranjevanje živil.
7. Postrežemo z mlekom po izbiri.

Objavi Komentar
Objavite komentar