SUHO FILCANJE OZ. POLSTENJE Z IGLO - VELIKONOČNI DIY

ponedeljek, 10. april 2017


Filcanje oziroma polstenje je tehnika oblikovanja volnenih vlaken, s katero lahko izdelujemo nakit ali druge okrasne predmete. Mi smo izdelovali pirhe, pri čemer bi lahko jajca izoblikovali iz volne, vendar je še lažje, če filcamo na stiroporna jajca. Če nameravamo jajca obesiti, je najlažje, če kupimo stiroporna jajca, ki že imajo vrvice, vendar so ponavadi dražja. Sicer pa lahko volnene vrvice tudi sami pritrdimo, vendar je s tem kar precej več dela. Prodajajo se različno velika jajca in preizkusili smo različne velikosti jajc. Zaradi ugodne cene smo kupili paket 12 jajc, velikosti 6 cm, ki so še dovolj velika za delo.


Za polstenje z iglo potrebujemo:
- iglo za polstenje (obstajajo igle različnih debelin, vendar to za začetek ni potrebno, izberite raje dve cenejši, za primer da se ena zlomi)
- držalo za igle (poljubno)
- volno za polstenje različnih barv
- kos stiroporja za oblikovanje okraskov
- stiroporna jajca
- volno, če jajca še nimajo vrvic in dodatno iglo (lahko za šivanje), s katero bomo vrvice pritrdili na jajca

Za vajo lahko najprej polstimo na stiropor, s pomočjo modelčkov za piškote, ki jih napolnimo z volno in zabadamo z iglo ter tako oblikujemo okraske, ki jih bomo nato uporabili in jih pritrdili na jajce. Pri zabadanju igle moramo paziti, da se ne zbodemo.
Kako iglo zabadamo, je lepo prikazano v tem videu.


Če želimo jajcem dodati vrvice, si pomagamo z dodatno iglo, lahko tisto, ki je sicer za šivanje, s katero na jajce pritrdimo vrvico, ki jo prekrijemo s plastjo volne, ter vpolstimo v stiroporno jajce.


Nato celo jajce prekrijemo z volno, ki jo z iglo zabadamo tako dolgo, da se stiropora več ne vidi. Jajce lahko prekrijemo z enobarvno volno ali pa z volno različnih barv, nanjo pa lahko vpolstimo še okraske.

Okraske lahko oblikujemo tudi neposredno na jajce, pri čemer si pomagamo z majhnimi modelčki za piškote.


Za več idej v brskalnik vpišemo: needle felted easter egg.


Objavi Komentar
Objavite komentar