PALEO: KOKOSOVA STRJENKA

sreda, 16. marec 2016
Kokosova strjenka je idealna sladica za vse tiste, ki ne smete uživati mleka, a pogrešate mlečne izdelke. Sladica po teksturi in izgledu spominja na skuto, saj kokosovemu mleku dodamo želatino, počakamo, da se strdi, potem pa z mikserjem gladko maso iz kokosovoega mleka in želatine zmešamo, da dobimo 'skuta' teksturo. Kokosovi strjenki dodamo še jagodno omako in dobimo sladico, ki po okusu najbolj spominja na jagodni jogurt. 

Koksova strjenka je zdrava sladica, saj vsebuje kokosovo mleko (vir zdravih maščob) in želatino, ki je vir kolagena, pomembne beljakovine v našem telesu (za zdravo črevesje, sklepe, kožo, nohte in lase). Kolagen je sicer možno kupiti kot prehransko dopolnilo, vendar pa ga veliko lahko vnesemo v telo s hrano živalskega izvora, naprimer s kostno juho, lahko pa tudi z dodajanjem želatine v jedi (kot v današnjem receptu).


Potrebujemo:
- 250 ml kokosovega mleka (jaz uporabljam Aroy-d)
- 2 žlički želatine (oziroma po navodilih na vrečki)
- ščepec soli
- 300 g zamrznjenih jagod (ali drugega zamrznjenega sadja)
- 1 - 2 žlici medu
- 1 žlička tapiokine moke
- sveže jagode


Želatino prelijemo s hladno vodo (približno dve žlici vode) in jo pustimo stati približno 10 minut, da nabrekne. Kokosovo mleko dobro premešamo, odmerimo potrebno količino in ga zlijemo v manjšo posodo ter mu podamo šččepec soli. Postavimo ga na štedilnik in počakamo, da zavre, nato ga odstavimo. Želatino raztopimo (jaz jo dam za 10 sekund v mikrovalovno pečico),da jo lažje vlijemo v kokosovo mleko, nato jo z mikserjem vmešamo v kokosovo mleko. Ohlajeno kokosovo mleko postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se strdi. 

Pripravimo še jagodno kremo. V posodo stresemo jagode, ki jih prej odmrznemo. Posebej zmešamo tapiokino moko s 3 žlicami vode in zmes vlijemo k jagodam. Dodamo še med, nato pa posodo postavimo na štedilnik. Počakamo, da zmes zavre in se zgosti, medtem pa stalno mešamo. Ko je zmes gosta, odstavimo posodo iz štedilnika. Jagode s paličnim mešalnikom spasiramo, da dobimo jagodno omako. Tako kot kokosovo mleko jo postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Ko se koksovo mleko strdi, ga z mikserjem 20 - 30 sekund miksamo, da postane zmes podobna skuti. Prelijemo jo z ohlajeno jagodno omako in dodamo sveže jagode.
Objavi Komentar
Objavite komentar