PEČEN SLADKI KROMPIR S SIROM

ponedeljek, 6. februar 2017
Na blogu smo tekom let objavili že kar nekaj receptov s sladkim krompirjem, tako za slane kot za sladke jedi. Pisali smo tudi o tem, kakšna je razlika med navadnim in sladkim krompirjem in zakaj se ga priporoča. Sama si sladki krompir najpogosteje pripravim na dva načina: ali ga narežem na kocke, mu dodam narezano čebulo in ga postavim v pečico (recept lahko najdete tu: KLIK!) ali pa si ga pripravim po receptu, ki ga delim danes. Pred časom sem recept našla na blogu Layers of happiness in od takrat je to moj najljubša jed s sladkim krompirjem. 
Pečen sladki krompir s sirom si ponavadi pripravim v večjih količinah, da ga imam za več obrokov. Uživa se ga namreč lahko tako toplega kot kot tudi hladnega. Toplega kot prilogo, hladnega kot samostojno jed, za prigrizek. Če se ga ponudi kot samostojno jed, se zraven odlično prileže kisla smetana z drobnjakom.


Zakaj uživati sladki krompir?
Sladki krompir ali batata se pogosto priporoča kot zdrav vir ogljikovih hidratov. Gomolj, ki je dobil ime po njegovem daljnem sorodniku, krompirju, je namreč vir številnih mineralov (železo, kalcij, kalij, magnezij...), vitaminov (vitamin C, B3, B5, B6 ...), vlaknin in antioksidantov. Priporočljivo je, da se ga uživa v kombinaciji z zdravimi maščobami, saj je tako absorbcija vitaminov in mineralov boljša. 
Za razliko od navadnega krompirja sladki krompir ne spada v skupino razhudnikov, ki lahko ljudem povzročajo težave (predvsem tistim z avtoimunskimi boleznimi), prav tako pa je po zaužitju sladkega sladkorja raven sladkorja bolj stabilna kot po zaužitju krompirja. Več o tem si lahko preberete v naši objavi Ali je krompir paleo, več o prednostih uživanja sladkega krompirja pa na Japti.si.


Za pripravo pečenega sladkega krompirja potrebujemo:
- sladki krompir
- maslo
-  sol in poper
- nariban sir

(dodatno)
- kisla smetana 
- drobnjak


Postopek priprave:
1. Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija. Sladki krompir operemo in osušimo.
2. Krompir prešpikamo z vilicami (kot na sliki zgoraj) in ga postavimo v mikrovalovno pečico (program: kuhanje) za 7 - 10 minut (odvirno od moči pečice), da se krompir deloma skuha.
3. Nato sladki krompir prerežemo na pol in notranjost krompirja narežemo na majhne kocke (kot na sliki zgoraj), pri čemer pazimo, da ne zarežemo v lupino krompirja.
4. Med zareze damo nekaj tankih rezin masla, sladki krompir začinimo s soljo in poprom ter mu dodamo nariban sir. 
5. Sladki krompir postavimo v pečico za približno 15 minut. Pet minut pred koncem peke lahko nastavimo pečico na program žar, da se krompir in sir zapečeta.
6. Pečen sladki krompir lahko ponudimo toplega ali hladnega. Za piko na i lahko zraven ponudimo še kislo smetano z drobnjakom.


Dober tek, 
Objavi Komentar
Objavite komentar