ČOKOLADNI MOUSSE IN MANDLJEV KROKANT (brez glutena)

četrtek, 21. november 2013

Krokant lahko kupite, vendar ga jaz naredim sama. Naredim ga malo več kot ga potrebujem, nato pa ga hranim v zaprti posodi na hladnem, da ga imam pri roki. Naredim ga iz olupljenih mandljev (kako jih olupiti smo že napisali tu: klik), namesto katerih pa bi lahko uporabili tudi druge oreščke, npr. lešnike ali orehe.

Recept za čokoladni mousse pa je tudi ena izmed klasik, ki sem jo tokrat naredila v okrogli obliki, da sem sladici lahko rekla torta:) Sicer pa bi peno lahko tudi razdelila v skodelice ali pa jo uporabila kot kremo za torto. 

Krokant pripravljam po naslednjem receptu:
Pripravim peki papir, ki ga položim na krožnik ali pekač. Papir premažem z jedilno žlico olja, nato pa na njem razporedim 150 g celih, olupljenih mandljev. 120 g sladkorja v prahu dam v posodo z debelim dnom in naredim karamel. Karamel naredim tako, da sladkor v prahu v posodi na zmernem ognju segrevam (ne dodajam ničesar, niti vode) tako dolgo, da zlatorumeno karmelizira. Pri tem sem ves čas zraven, sladkor občasno tudi premešam. Če tega še nikdar niste pripravljali, si navodila poglejte tu: klik. Karmeliziran sladkor nato takoj, še vročega, prelijem po mandljih, ki sem jih pripravila na peki papirju in kolikor je možno premešam, tako da karamela enakomerno prekrije vse mandlje. Maso postavim na hladno in šele, ko je masa hladna, jo najprej z nožem razrežem na večje kose, tako velike, da jih lahko dam v sekljalnik, kjer maso sesekljam (ne preveč na drobno). Shranim v steklenem kozarcu od kumaric:) in uporabim v sladicah, kjer potrebujem nekaj hrustljavega ali pa uporabim za okrasitev.


Čokoladni mousse (peno) pa sem pripravila v obliki torte, premera 24 cm, zato so količine malo večje. Količine lahko tudi zmanjšate, ker iz spodnjega recepta dobite veliko moussa, ki ga naenkrat načeloma ne morete veliko pojesti, čeprav je le pena:). Ker mi je všeč kombinacija čokoladnega okusa in pomaranče, sem dodala tudi temno čokolado s pomarančo in ker mi je všeč okus kardamoma v čokoladi, sem dodala tudi pol žličke tega, vendar pa lahko te sestavine prilagodite svojim željam (npr. dodate liker poljubnega okusa ali pa čokolado z izbranim okusom, če ne želite dodajati alkohola).

Potrebujete:
600 g temne čokolade (lahko kombinacije različnih čokolad, z različnim deležem kakavovih delov, jaz sem za pomaranči okus uporabila tudi temno čokolado s pomarančo)
5,7 dl sladke smetane
4 velike rumenjake
100 g sladkorja v prahu
kardamom v prahu (poljubno), po okusu, npr. pol žličke

V receptu uporabimo tudi rumenjake in to surove. Poskrbite, da imate sveža jajca. Kljub temu, da sem imela sveža jajca, me je vseeno skrbelo, da ne bi bilo kaj narobe, zato sem naredila tako, da so tudi rumenjaki toplotno obdelani. 


Delala sem po naslednjem postopku: 
Temno čokolado razlomimo in jo stopimo na običajen način. (Jaz jo stopim v mikrovalovki. Če le-te ne uporabljate, jo lahko stopite tudi nad vodno kopeljo.) 100 g sladkorja v prahu stepamo z rumenjaki v posodi nad vrelo vodo. To naredimo tako, da na štedilnik damo posodo z vodo in počakamo, da voda zavre. V drugo posodo damo sladkor in rumenjake, nato pa to posodo postavimo nad tisto, v kateri je vroča voda tako, da se ne dotika vroče vode. Ves čas rumenjake stepamo, da dobimo penasto zmes in pozorno mešamo z metlico ali mešalnikom nad vodno kopeljo. Temperatura jajc mora doseči 70°C in takoj, ko jo doseže, zelo pozorno spremljamo, da te temperature ne preseže za več kot 2°C, mešamo še dve minuti, nato jajca odstavimo, da se nam ne bodo skuhala. Temperaturo najlažje zmerimo s kuhinjskim termometrom, če pa ga nimamo, pa se lahko tudi brez termometra jajca primerno obdela. Jaz to naredim tako, da takoj, ko začutim, da se jajčna masa prijema na dno posode, le to odstavim in hitro mešam. Pred tem pa maso občasno potipam s (čistimi) prsti, da vidim, da je res vroča.

V jajčno maso vmešamo stopljeno čokolado. Stepemo smetano in jo postopoma dodamo čokoladni mešanici, dodamo kardamom in premašamo. Stresemo v model oz. razporedimo v posodice in potresemo s krokantom tako, da prekrijemo celotno površino (porabili ga boste približno polovico, preostanek boste shranili za drugič). Pustimo čez noč v hladilniku, da se pena strdi.
2 komentarja on "ČOKOLADNI MOUSSE IN MANDLJEV KROKANT (brez glutena)"
  1. Hello, hello :-)
    Pred kratkim odkrila vas blog.......mi je zelo zelo vsec. Vceraj preizkusila recept in hvala za podeljeno, ker ze dolgo ne pomnim, da bi jedla tako prefinjeno torto. Izpustila sem kardamom, ker okusa ne poznam, dodala rum.
    :-):-):-) je pa prava kaloricna bomba :-):-):-)

    Ksenci

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo,
      kardamom je za naše kraje morda res bolj posebna začimba, z Evo sva jo "odkrili", ko sva bili na Švedskem, saj je tam priljubljen v kombinaciji s cimetom, ko sva prišli domov, pa sva ugotovili, da ga je tudi pri nas mogoče kupiti, in sicer kot mlet kardamom, ki se dobi v bolje založenih trgovinah (Interspar itd.), medtem ko se v kitajskih trgovinah lahko dobi tudi kardamom v stroku.

      Čokoladni mousse pa se lahko kombinira tudi z biskvitom, tako da okus ni premočan, v tem primeru lahko količine sestavin zmanjšate. Uporabite lahko katerikoli recept, za paleo torto pa vam priporočamo: http://www.retrospektiva-blog.com/2014/09/paleo-torta-z-zamrznjeno-kremo.html

      Izbriši