JOGURTOVE MIŠKE BREZ GLUTENA

ponedeljek, 27. februar 2017

Vsako leto v pustnem času preizkusimo katerega izmed receptov za krofe (npr. paleo krofe, brezglutenske krofe). Letos smo delali fermentirane ajdove krofe. Priprava teh vzame kar nekaj časa, zato je dobro imeti tudi kakšen hitrejši recept, ki je še vedno pustno obarvan. Miške, ki se ponavadi na stojnicah prodajajo pod imenom fritule, se lahko pripravi s kvašenim testom, tako kot navadne krofe, ali pa, za hitrejšo pripravo, kvas nadomestimo z jogurtom in pecilnim praškom. 

Na internetu se večinoma pojavlja en recept za brezglutenske miške, po katerem sem jih najprej pripravila tudi sama, vendar so bile miške trde in suhe, zato sem jih pripravila še enkrat. Trik je v tem, da namesto brezglutenske moke Schär kolači& keksi – Mix C uporabimo Schär Brot-Mix mešanico za peko kruha – Mix B, ugotovila sem, da moke ne sme biti več kot jogurta (razmerje naj bo 1:1), dodala pa sem še manjše drobno naribano jabolko. Tako pripravljene miške so bile veliko mehkejše in puhaste ter niso bile suhe. 

Na blogu smo objavili tudi recept za miške polnjene z marmelado brez glutena in mlečnih izdelkov, ki ga najdete tu: Brezglutenske miške z marmelado (brez mlečnih izdelkov).

Potrebujemo:
180 g navadnega čvrstega jogurta
180 g brezglutenske moke za peko kruha
1 jajce
2 žlici sladkorja
ščepec soli
žlico ruma
1/2 vrečke pecilnega praška
1 manjše jabolko

+ maščobo za cvrtje
+ sladkor za posip ali med/nutello za preliv


Jabolko olupimo in drobno naribamo. Posebej zmešamo moko ter pecilni, v drugi posodi pa zmešamo vse preostale sestavine, nazadnje dodamo še moko s pecilnim. Mešamo z žlico. Pustimo počivati dobre pol ure. V posodi z debelim dnom na srednjem ognju segrejemo maščobo, ki je primerna za cvrtje, ki pa ne sme biti prevroča, maščobe pa mora biti dovolj, toliko da bodo miške v njej plavale. Pripravimo krožnik, ki ga obložimo s papirnatimi brisačami ali prtički, na katere bomo ocvrte miške odlagali. V olje potopimo konček zobotrebca in če se olje začne peniti, je primerne temperature. Ogenj zmanjšamo in vzdržujemo enakomerno temperaturo. Za zajemanje mišk uporabimo čajno žličko, ki jo najprej prazno segrejemo v olju, da se nanjo ne prijema testo. Z žličko zajemamo manjše kupčke testa, ki jih polagamo v olje. Pomagamo si lahko z drugo žličko, s katero testo potisnemo v olje. Praviloma bi se morale miške same obrniti, ko so na eni strani pečene. Če se ne, jih obrnemo po približno treh minutah oziroma ko se nam zdi, da so dovolj zapečene. Cvremo približno 5 minut. Pečene potresemo s sladkorjem v prahu, lahko pa jih prelijemo z medom ali nutello.
Objavi Komentar
Objavite komentar