ŠPARGLJI - BELUŠI

sreda, 24. april 2013


Mislim, da se lahko paleo jedci za nekaj časa poslovimo od cvetače, končno prihaja poletje in več raznolikosti v zelenjavi, ki naj bi bila vsakodnevno na naših krožnikih. Špargljev doma še nisem pripravljala, običajno sem jih jedla zunaj, v restavracijah. Zdi se mi, da so jih največkrat ponujali v smetanovi omaki kot prilogo k testeninam, kar špargljem dela veliko krivico, saj se med ostalimi okusi njihov okus porazgubi, hitro imajo namreč voden okus. Zato jih namenoma nisem skuhala v vodi, ampak sem jih pripravila v pečici. Tako pripravljeni niso vodeni, njihov okus pa bolj pride do izraza. 

Divji šparglji rastejo v Istri in okolici, pri nas, na Dolenjskem, pa jih ni. Špargljem nekateri rečejo tudi beluši, vendar se mi zdi, da so beluši tisti šparglji, ki so beli? Ali pa sta besedi sinonima? Šparglje lahko gojite tudi doma, vendar sem prebrala, da jih lahko nabiramo šele dve leti po sajenju sadik (torej po treh letih odkar ste jih posadili). 

Za pražene šparglje potrebujete:
- 500 g špargljev
- pol žličke soli
- pol žličke česna v prahu ali strok strtega česna
- sok polovice limone
- pol žličke timijana
- žlico olivnega olja
- ščepec popra

Priprava:
Pečico vključite na 200 °C. Spodnji del špargljev je olesenel, vendar je na oko težko določiti, kje se oleseneli del konča, zato vsako steblo primite z obema rokama in ga upognite. Debelejši del, ki se odlomi, je olesenel in ga zavrzite. Šparglje očistite pod tekočo vodo in jih dajte v (vsaj 3 kilogramsko) plastično vrečko za živila (lahko pa jih daste tudi v posodo s pokrovom). Če želite, da so vsa stebla dobro prekrita z začimbami, je namreč najbolje, da nanje stresete vse začimbe ter olje in limonin sok in jih dobro pretresete, da se začimbe razporedijo po vseh steblih. Če ste ob tem še za zabavo, naredite takole: dajte jih v plastično vrečko in jo dobro zavežite, povabite nekoga, ki dobro lovi in si vrečko podajajte (vsaj 10 podaj). Če ste sami, pa vrečko nekajkrat vrzite v zrak, kar je lahko enako zabavno. Ko jih dobro pretresete, jih predenite v pekač in pecite v pečici 10 minut. Po 10 minutah ocenite ali in kako dolgo jih je še potrebno peči, saj je to odvisno tudi od njihove debeline. Če ocenite, da jih boste pustili v pečici, temperaturo znižajte na 180°C in jih pecite še 10 - 20 minut.
Objavi Komentar
Objavite komentar