DIY: PRALNI PRAŠEK

torek, 16. april 2013

Opomba: Objavili smo nov, izboljšan recept za domač pralni prašek, ki ga lahko nadete tu: klik!

V zadnjih letih so se razbohotile police (in reklame) s pralnimi praški in tudi sama sem podlegla enemu, ki ga redno uporabljam, to je prašku za črno blago, saj imam črnih oblek največ. Manj imam barvnih, najmanj pa svetlih. Vseeno pa menim, da za vsako barvo, temperaturo pranja, material in nevemkajše ne potrebujem posebnega pralnega praška. Prašek je pač prašek. Najraje imam take, ki so brez posebnega vonja, glede na to, da imamo zelo trdo vodo, pa uporabljam tudi mehčalec, ki doda prijeten vonj. Čeprav je v trgovinah res veliko izbire na polici s pralnimi praški, saj imamo take v prahu, eko praške, tiste tekoče in celo praške v kapsulah, verjetno pa še v kakšni drugi obliki, najraje pralni prašek naredim doma. Osnovne sestavine so zelo preproste: soda bikarbona, pralna soda, pralno milo in seveda voda. 

Receptov za domače praške je precej, na youtubu so predvsem ameriški videi, ki k osnovnim sestavinam dodajajo še boraks, vendar pa za to ne vidim potrebe, saj obleke, ki jih perem, niso zelo umazane (če pa npr. perete plenice, pa ga le dodajte, za antibakterijski učinek). Če se pojavi kakšen madež, pa pred pranjem na madež nanesem koncentrirano sredstvo, ki je temu namenjeno in to je to. Prav tako pa še nisem opazila razlike (v učinkovitosti) med domačim pralnim praškom in kupljenim. Držim se načela: manj je več, torej manj sestavin kot jih prašek ima, bolje je. Všeč mi je tudi, da so sestavine dokaj naravne ter, v primerjavi s kupljenim praškom, zelo poceni. 

- za pralno milo uporabljam Marsajsko milo, ki ga kupim v dm-u (cca. 1 eur)

- sodo bikarbono kupim v Eurospinu (0,5 kg stane pol evra)

- pralno sodo kupim v Müllerju (0,5 kg stane cca 1 eur)


Prašek pravzaprav skuhamo v 4 litrskem loncu, na štedilniku. Nato pa ga razredčimo z vodo in prelijemo v prazno plastenko od praška, prostornine vsaj 4 l. V večini receptov se priporoča, da se prašek prelije v plastenko še topel, vendar pa meni plastika in toplota ne gresta ravno skupaj, zato počakam, da se dovolj ohladi, preden ga prelijem, vendar pa pazite, da se preveč ne zgosti, ker ga sicer ne boste mogli preliti (v tem primeru prašek malo segrejte, da se zopet utekočini). Prav tako večina receptov predpisuje do 3l vode, ampak je to, po mojem mnenju, premalo, saj se tak prašek ne zliva lepo, preveč je gost. (Jaz ga najraje uporabljam kot običajni tekoči prašek, lahko pa ga bi pustila nerazredčenega in bi bil bolj gost.) Glede doziranja: jaz ga za eno pranje uporabljam v dvojnih količinah v primerjavi s kupljenim tekočim praškom. Prašek nima posebnega vonja, zato mu dodam malo eteričnega olja, da lepše diši.

Potrebujemo:
- 2,5 l vode
- 125 g Marsajskega (ali drugega, čimbolj naravnega) mila
- 1 zvrhano žlico sode bikarbone
- 1 zvrhano žlico pralne sode
- eterično olje (poljubno)

Postopek (opomba: postopek smo izboljšali, nova navodila najdete tu: klik)
Vodo zavremo in odstavimo. Vanjo vmešamo naribano milo, premešamo, da se milo popolnoma stopi. Dodamo sodi in premešamo, da se popolnoma raztopi. Ko se zmes dovolj ohladi, da se jo lahko dotaknemo z roko, jo lahko prelijemo v prazno plastenko prostornine 4l. Lahko dodamo malo izbranega eteričnega olja (10 kapljic). Dolijemo toliko vode, da je plastenka polna, jo zapremo z zamaškom in dobro pretresemo.



Objavi Komentar
Objavite komentar