JAGODNA MOUSSE TORTA

ponedeljek, 22. april 2013

Pred leti, ko še nisem sama pekla tort, smo za posebne priložnosti naročili sadno ali ledeno torto. Ledena torta je imela zelo malo testa, na njem pa čokoladno in vanilijino peno. Takrat bi verjetno mousse torti enostavno rekli ledena torta. Mousse torte so penaste torte:) (Mousse v francoščini pomeni pena.) Današnja jagodna mousse torta je ravno pravšnja kombinacija sladkega, kislega, mehkega in kremastega. Recept je zelo enostaven, tudi za tiste, ki niste vešči ravnanja z želatino (ki jo lahko nadomestite z agar agarjem, ki je rastlinsko želirno sredstvo). S pripravo začnite dovolj zgodaj, posamezne faze sicer ne vzamejo veliko časa, vendar pa vam priporočam, da preden dodate drugo plast pene oz. želeja, počakajte, da je prejšnja plast ohlajena in strjena, sicer se vam bodo plasti premešale. Za podlago iz testa lahko uporabite spodnji recept, ali pa jo naredite po vašem najljubšem receptu za rolado. 

Za podlago iz testa potrebujete:
- 5 jajc
- pol žlice medu
- špepec soli
- 100 g moke
- 140 g sladkorja (od tega 70 g mletega)
- vanilij ekstrakt (poljubno)

Za jagodno peno potrebujete:
- 0,5 l smetane
- 250 g očiščenih jagod
- 1 vrečko želatine (10 g)
- 1 žličko jagodnega ekstrakta (poljubno)

Za belo peno potrebujete:
- 0,5 l smetane
- 200 g bele čokolade
- vrečko želatine (10 g)

Za žele potrebujete:
- 15 manjših svežih ali zamrznjenih jagod
- 0,5 dl jagodnega sirupa
- 2,5 dl vode
- 3 žlice sladkorja
- vrečko želatine (10 g)

Testo:
Pečico vključite na 180°C. Najprej specite podlago. Rumenjake ločite od beljakov in jim primešajte med ter 70 g mletega sladkorja. Mešajte, da masa naraste (mešajte 5 do 10 minut). Posebej stepite beljake, v katere med mešanjem dodajte ščepec soli in preostali sladkor (najprej beljake na pol stepite, nato pa postopoma dodajajte sladkor - po žličkah). Ko so beljaki stepeni, vanje zlijte jajčno mase in premešajte (na roke, ne z miskerjem), postopoma vmešajte moko (najbolje, da jo dodajate po žlicah tako, da jo presejete na jajčno mešanico). 


Na pekač (od pečice) razporedite peki papir in nanj zlijte maso, ki jo enakomerno razporedite. Pecite 8 - 10 minut (testo mora ostati bledo, takoj, ko opazite rjave lise, ga vzemite iz pečice) in prenesite iz pekača na površino, kjer se bo ohlajal ter ga pokrijte s prozorno folijo (ki zadrži vlago). Ko se testo ohladi, izrežite krog premera 26 cm.

Jagodna pena:
Želatino prelijte s hladno vodo (cca 4 žlice) in jo pustite stati 10 minut, da nabrekne. Za jagodno peno jagode pretlačite oz. s pomočjo sekljalnika spremenite v pire. Jagodni pire zavrite. Čeprav so sveže jagode najboljše, se bojim, da bi se, zaradi kisline, ki jo vsebujejo, stepena sladka smetana sesirila, če bi vanjo vmešali svež jagodni prie, zato ga je potrebno prevreti. Želatino stopite (jaz jo dam za 10 sekund v mikrovalovko in premešam), nato jo vmešajte v še topel jagodni pire (če mikrovalovne pečice ne uporabljajte, toplemu pireju odvzemite nekaj žlic, jih zlijte v želatino in mešajte, da se stopi, nato pa jo prelijte v pire in premešajte). Ko se jagodni pire z želatino ohladi, ga lahko vmešate v stepeno sladko smetano ter zlijte na testeno podlago, ki ste jo obdali z obročem za torte, premera 26 cm. Pazite, da jagodni pire ne bo želiral, naj se toliko ohladi, da bo še vedno tekoč. Postavite na hladno, da se bo jagodna pena strdila (jaz sem jo pustila kar čez noč, če se vam mudi, jo lahko postavite tudi v zamrzovalnik, pazite, da bo površina, kamor boste torto postavili, ravna).


Pena z belo čokolado:
Želatino prelijte s hladno vodo (cca 4 žlice) in jo pustite stati 10 minut, da nabrekne. 2 dl tekoče sladke smetane zavrite in vanjo vmešajte stopljeno belo čokolado (če je predhodno ne boste stopili, se bo lepo stopila v smetani, le dlje bo trajalo, kot če jo prehodno stopite v mikrovalovni pečici). Jaz uporabljam belo čokolado iz Lidla, se mi zdi, da se najlepše stopi. Želatino stopite in jo vmešajte v smetano s čokolado (tudi v tem primeru lahko želatino stopite tako, da vanjo primešate toplo sladko smetano in mešate, dokler se ne stopi). Počakajte, da se ohladi in jo vmešajte v preostalo sladko smetano, ki ste jo stepli (če ne boste počakali, da se ohladi, se bo smetana začela "topiti", vendar ne sme želirati, biti mora tekoča). Prelijte na jagodno peno, razporedite in počakajte, da se strdi.

Jagodni žele:
Želatino prelijte s hladno vodo in pustite, da nabrekne. Jagode 5 minut kuhajte v mešanici vode in jagodnega sirupa ter sladkorja (med kuhanjem jagode z vilico pretlačite), vmešajte sladkor in stopljeno želatino (ki jo lahko stopite tako, da ji primešate žlico tople jagodne mešanice, ki jo kuhate). Počakajte, da se mešanica ohladi, nato pa žele zlijte na čokoladno peno, počakajte, da se strdi, zatem pa lahko obroč odstranite in torto razrežete.

7 komentarjev on "JAGODNA MOUSSE TORTA"
  1. OMOJBOG perfekcija!!! Tole kar kliče po še kakšni variaciji z borovnicami, malinami in kar je še dobrega na tem svetu, superca! ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelo lepa! Pravkar jo tudi sama delam. Biskvit vrhunski, malo sem ga le se navlazila z mlekom in kapeljco ekstrakta. Pri cokoladni kremi pa se mi je malo zataknilo. Namrec vse sem delala po opisanem postopku ampak ocitno sem nekaj spregledala. Ohlajeno cokolado s smetano sem dodala k preostali stepljeni smetani (ne cisto v trdo stepeni, da se mi ne bi sesirila). No vseeno so ostale pikice cokolade in zeletine. Krogci so kar vidni in dvomim, da bo za na mizo... mogoce ves zakaj. Ohlajena cokolada z zelatino je bila sobne temperature.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kontaktiraj me prek FB: https://www.facebook.com/retrospektiva.paleo
      Napiši mi sporočilo, pa ti bom pomagala.

      Izbriši
    2. V tvojem primeru je kremo mogoče še rešiti, vendar potrebuješ dodatno smetano in želatino. Tudi če si jo že dala na torto, jo lahko postrgaš dol, seveda če še nisi prelila z želejem.
      1. 10 g želatine prelij s hladno vodo in jo pusti stati 10 minut, da nabrekne.
      2. Ponesrečeno čokoladno kremo daj v posodo, ki je primerna za na ogenj in jo, na nizkem ognju, segrevaj ter ves čas mešaj (z metlico, ne mikserjem), tako se bodo kroglice želatine segrele in raztopile.
      3. V veliki posodi posebej stepi 2 dl sladke smetane.
      4. Od čokoladne kreme odvzemi 1 dl in jo segrej, da skoraj zavre ter vmešaj želatino. Mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
      5. Vmešaj jo v pogreto čokoladno kremo ter premešaj z metlico, sedaj pa to kremo počasi (npr. s spatulo ali veliko žlico) počasi vmešaj v stepeno smetano (temperatura čokoladne kreme naj bo taka, da smetane ne bo topila).
      Tako, krema je rešena, za vprašanja pa sem še vedno na voljo.

      Izbriši
  3. Pozdravljena,

    Hvala za zelo izcrpen odgovor. Stvar je bila taka, da sem torto kljub vsemu postregla in nihce ni opazil kaksnih grudic. Se skoraj sama ne in ne vem kam so izginile :)
    Vsi so bili navduseni nad njo in torta je dobila oceno 5+.
    Imam se eno vprasanje. A bi lahko izpustila zelatino in kremo nardila le iz smetane in cokolade? Zelim si tisto puhasto kremo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo, me veseli, da je torta uspela. Razumem, kaj misliš s puhasto kremo - da bi bila bolj podobna tisti na sliki. Če hočeš, da bo torta obdržala svojo obliko, potem moraš uporabiti želatino, vendar če se ti zdi, da je zaradi dodajanje tekočine k želatini krema manj puhasta, lahko uporabiš želatino fix, kateri ni potrebno dodajanje tekočine. Navodila so na embalaži - tako želatino dodaš med stepanjem smetane. Pri tej želatini je tudi manjša verjetnost, da se ti naredijo grudice.
      Če se želiš popolnoma ogniti uporabe želatine, pa jo lahko izpustiš in narediš kot sladico v kozarcih.

      Izbriši