OZIMNICA: KISANJE REPE

torek, 13. november 2018

Skozi leto posadimo veliko zelenjave, ki je v rabi vsak dan in skrbi za našo sitost, vrtnarjenje pa poskrbi za naš notranji mir. Priporočam vsakemu, da se malo umaže z zemljo, uživa v opazovanju rasti ter v sladkanju s plodovi (: Za nas je zelo pomembno, da uživamo lastno pridelano zelenjavo skozi celo leto, zato je potrebno posaditi veliko zelenjave in pripraviti obilno ozimnico. Letos nam je toča žal uničila večino pridelka. Bili smo zelo presenečeni, kako se je skoraj celoten vrt v nekaj tednih obnovil, saj  je škoda izgledala nepopravljiva. Znova nas je narava podprla in nam podarila dobrote. Repo in vse kar se ni obraslo smo ponovno posadili, zato so ti plodovi malo manjši, vendar zaradi tega nič manj okusni.

Za kozarec kisle repe potrebujemo:

- 1 kg očiščene repe
- 18 g soli
- 1 kozarec za vlaganje in pokrov

Navodila za pripravo :
Kisanje repe je zelo enostavno, pri tem sta najpomembnejša količina soli in temperatura. Repo najprej olupimo, po potrebi obrežemo in operemo. Nato jo na ribežen naribamo in posolimo ter premešamo. Osoljeno repo pustimo stati cca 2h in jo v tem času večkrat premešamo, da izpusti vodo. Repo in vse vložnine vlagamo v res čiste kozarce. V kozarec močno natlačimo repo (tako, da res ne gre več notri) in ga zapremo z pokrovom. To ponovimo v toliko kozarcev kolikor jih želimo, nato pa te zložimo v pekač, saj bo tekom procesa kisanja iz kozarcev iztekala voda. Najprimernejša temperatura za kisanje repe je 18°C in na tej temperaturi jo pustimo 3 tedne. V tem času se bo repa skisala, nato pa kozarce prestavimo v klet, kjer bodo v temi na in nizkih temperaturah (cca 10°C) počakali na prvo uživanje.


Kisla repa je zelo zdrava za naše telo in ob hladnih zimskih dneh res lepo pogreje. Pripravimo jo po klasičnem receptu z čebulo, malo moke, malo paradižnikove mezge in zalijemo z vodo, kot prilogo pa lahko zraven skuhamo še ajdove žgance in kosilo je pripravljeno.

Če želite še več idej za sezonske recepte pa pokukajte na : https://vrtiljakcasa.si/

Dober tek*
Objavi Komentar
Objavite komentar